Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Rauginti agurkai  (nuotr. 123rf.com)

Raugintos daržovės – ir skanu, ir sveika. Kaip pasirinkti tinkamiausių rauginti daržovių veisles, papasakojo sodininkystės ekspertė Ingė Auželienė.

21

Raugintos daržovės – ir skanu, ir sveika. Kaip pasirinkti tinkamiausių rauginti daržovių veisles, papasakojo sodininkystės ekspertė Ingė Auželienė.

REKLAMA

Kopūstai

Rauginti geriausiai tinka vėlyvieji kopūstai. Ankstyvesnių veislių kopūstų skonis ir konsistencija būtų kitokie, jie nebūtų tokie traškūs. Ant kopūstų sėklų pakuotės paprastai būna parašyta, kokio ankstyvumo veislė – ankstyva, vidutinio ankstyvumo, vėlyva.

Pastarosios veislės kopūstai yra tinkamiausi sandėliuoti žiemą ir rauginti, nes jų galvos būna gana kietos. Greitam naudojimui, pavyzdžiui, salotoms, kur kas labiau tinka ankstyvos arba vidutinio ankstyvumo veislės.

REKLAMA

Balandžio pabaigoje jau galima sėti kopūstus vėlyvajam derliui. Kadangi sėklos yra pakankamai stambios, geriausiai naudoti daigyklas (į kiekvieną narelį pasėti po vieną sėklą). Kai daigai paauga ir išskleidžia pirmus tikruosius lapelius, juos tuomet galima persodinti į dirvą, įterpiant kiek giliau, nei jie augo daigykloje.

Kopūstai mėgsta gana trąšią, humusingą dirvą, todėl reikia nepagailėti komposto ar kitų organinių trąšų. Mėgsta mulčiavimą, o kadangi daržovė nėra smulki, tam tikslui puikiai tinka šienas ar šiaudai. Kopūstai itin mėgsta drėgmę – sausoje dirvoje jie augins smulkias gūželes arba jų apskritai nesuks, tad reikia pasirūpinti, kad drėgmės netrūktų.

Tiek daigai, tiek ir suaugę kopūstai lengvai pakelia šalnas. Tad auginant ankstyvąsias veisles, daigus į dirvą galima išsodinti gana anksti, jiems nekenks netgi nedidelės kelių laipsnių šalnos. Tuo metu vėlyvųjų veislių kopūstus rudenį galima labai ilgai išlaikyti dirvoje, neskubant jų greitai nuimti. Tokiu būdu sutrumpės šių daržovių sandėliavimo laikas, nes vis dėlto kopūstai geriausiai laikosi lauke, o ne sandėlyje.

REKLAMA
REKLAMA

Burokėliai

Lengvam parauginimui bei greitam vartojimui tinka bet kurios veislės burokėliai. Labai skanūs būna lengvai raugti mažyčiai, ne visiškai subrendę šakniavaisiai. Tokius burokėlius reikia suvartoti iš karto – truputį parauginti ir suvalgyti. Galima rauginti ir burokėlių lapus, kol jie dar jauni. O štai žiemai rauginami burokėliai turi būti normalaus dydžio, geriau vėlyvesnės veislės, kuri būtų skirta būtent laikyti. Tada jie geriau laikosi tiek neapdoroti sandėlyje ar rūsyje, tiek ir rauginti.

Burokėlius galima sėti gegužės pradžioje, kai įšyla dirva – be jokių daiginimų ant palangių.

Jaunus burokėlius greitam vartojimui galima imti jau birželio ar liepos mėnesį. O štai laikyti skirtus šakniavaisius nuimti reikia rudenį. Būtent jie geriau tinka ir rauginti.

Agurkai

Tinkamų rauginti agurkų galima užsiauginti ir šiltnamyje, ir tiesiog lauke po atviru dangumi. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į rekomenduojamus perdirbimo būdus – jie paprastai būna nurodyti ant sėklų pakuotės. Neretai viena agurkų veislė tinka tik marinuoti, kita – ir marinuoti, ir rauginti, o štai trečia – tik rauginti, o marinuoti visiškai netinka. Jeigu užsiraugsime netinkamos veislės agurkus, jie bus ne standūs ir traškūs, o minkšti, patižę, su oro ertmėmis. Tikrai ne tai, ko norėjome.

REKLAMA
REKLAMA

Agurkų, tinkamų rauginti, veislių pasirinkimas tikrai nemažas, I.Auželienė pati išbandžiusi ir galėtų rekomenduoti Mirabelle H. Bet kurios parduotuvės sėklų skyriuje galima rasti ir kitų variantų (tiek lietuviškų, tiek užsienietiškų), tik reikia atidžiai skaityti užrašus ant pakuotės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų