• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Puiku, jei auginate morkas savo darželyje – nuėjote, išsirovėte keletą ir pagaminote vakarienę. O jei visgi pastarąsias įsigijote prekybos centre, kaip galite būti tikras, kiek dienų jos buvo sandėliuojamos ir transportuojamos? Didelės dalies vitaminų jose jau nerasite. O ką daryti ne sezono metu, kai išties šviežių daržovių gauti neįmanoma? Tokioje situacijoje nepasidrovėkite apsilankyti šaldytų daržovių skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Tobulėjančios technologijos ir organizuotas derliaus nuėmimas leidžia visiškai sunokusias daržoves užšaldyti itin staigiai, t.y. tuo momentu, kai jos yra skaniausios ir maistingiausios. Tuo tarpu tos, kurias vadiname šviežiomis, dažnai būna nuskinamos dar žalios ir noksta transportavimo metu prarasdamos vitaminus bei vartotoją pasiekia ne pačios geriausios maistinės vertės. Vos savaitę sandėlyje pagulėjęs brokolis nebeturi 25% maistingųjų medžiagų. Įsivaizduokite, kad jį nusipirkote, palaikėte keletą dienų šaldytuve ir išvirėte. Kaip manote, ar daug vitaminų jame bus likę? Rekordininkės juodajame sąraše – šparaginės pupelės, kurios per porą savaičių po derliaus nuėmimo netenka 45% maistingųjų medžiagų. Tuo tarpu šaldytos daržovės, jei užšaldėte jas pats, išliks vertingos ištisus metus. Jei parsinešėte iš parduotuvės, dėl temperatūrų kaitos reiktų produktą laikyti šaldiklyje ir suvartoti per mėnesį. Taip pat patartina daržovių neatitirpinti prieš gaminant maistą, kad išliktų daugiau vitaminų.

REKLAMA

Pirkdami šaldytas daržoves, kaip bebūtų keista, pasitikrinkite prekės aprašymą, mat dažnai pakelyje gali būti ne tik daržovės, bet ir druska, ji pridedama skoniui pagerinti.

Dar daugiau druskos gali būti konservuotose daržovėse. Dėl pastarųjų kyla daugiau diskusijų, mat kartais konservuojamos daržovės pereina kaitinimo procesą ir netenka dalies vitaminų, be to, yra pasūdomos. Tačiau, jei rinksitės atidžiai, rasite ir be priedų užkonservuotų daržovių, kuriose vitaminų bus gerokai daugiau nei „šviežiose“. Tai ir itin praktiškas produktas, kurį virtuvės spintelėje galėsite laikyti metus ar dvejus. Anot tyrimų, ypač sėkmingai maistingas medžiagas konservuojami išlaiko pomidorai, kukurūzai ir morkos.

REKLAMA
REKLAMA

Švaros fanatikams šaldytos ir konservuotos daržovės turėtų būti dar mielesnės, nes jos apdorojamos greičiau, procesas gana automatizuotas ir žmogaus rankos čia įsikiša mažai, tad bakterijų galimybė gerokai sumažėja lyginant su parduotuvėje pirkėjų dažnai liečiama produkcija.

Pinigus taupantiems nereikia ir sakyti, kad šaldytos bei konservuotos daržovės atsieis kur kas pigiau. Taip apdorotas daržoves lengviau ir greičiau paruošti, tad iš esmės vienintelė priežastis šiuo metų laiku jų atsisakyti – skonis ir konsistencija, kurie išties gali šiek tiek skirtis. O dėl skonio juk, sakoma, nesiginčijama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų