REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Verslininkas belgas Mathieu Vanhoe (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Mathieu Vanhoe – belgas, gyvenantis Vilniuje. Dar prieš keletą metų jo gyvenimas buvo visiškai kitoks: Mathieu dirbo banke, patirdavo daug streso, daug keliaudavo ir valgydavo nesveiką greitą maistą. Kai vyrą dėl tokio gyvenimo būdo ėmė kankintis nenumaldomos migrenos, jis nutarė kažką keisti: taip jis Vilniuje atsidarė savo šviežių sulčių parduotuvę.

27

Mathieu Vanhoe – belgas, gyvenantis Vilniuje. Dar prieš keletą metų jo gyvenimas buvo visiškai kitoks: Mathieu dirbo banke, patirdavo daug streso, daug keliaudavo ir valgydavo nesveiką greitą maistą. Kai vyrą dėl tokio gyvenimo būdo ėmė kankintis nenumaldomos migrenos, jis nutarė kažką keisti: taip jis Vilniuje atsidarė savo šviežių sulčių parduotuvę.

REKLAMA

„Nuo maždaug 22 metų dirbau belgų kompanijoje, kuriančioje programinę įrangą bankams. Aš labai daug keliaudavau ir tai vyko apie šešerius metus. Vienu metu aš daugmaž apsistojau Lietuvoje, tačiau kelionės tęsėsi. Valgiau oro uostų, benzino kolonėlių maistą, dirbau daug viršvalandžių – kartais jie užsitęsdavo iki 3-4 val. ryto.

Toks nesveikas gyvenimo būdas ilgainiui atsiliepė mano sveikatai. Maždaug tris kartus per savaitę mane kankindavo beprotiškos migrenos. Ėmiau vaikščioti pas gydytojus, iš kurių vienas man patarė pradėti vartoti hormoną kortizoną. Tuomet susimąsčiau: man tik 30 metų, ir aš turiu pradėti vartoti hormonus? Na jau ne. Turi būti kitas būdas. Tad po dešimties metų toje kompanijoje darbą mečiau“- tv3.lt pasakojo M. Vanhoe.

REKLAMA
REKLAMA

Susidomėjo sultimis

Belgas, susirūpinęs savo sveikata, ėmė žiūrėti dokumentinius filmus apie sveiką mitybą, pasekė savo lietuvės merginos pėdomis ir tapo vegetaru, pradėjo sveikai maitintis, ėmė vartoti daug vaisių, daržovių, sulčių. Tai, kad iš jo gyvenimo dingo darbinis stresas bei nesveika mityba, jam visiškai pakeitė sveikatą – dabar jaunas vyras migrena skundžiasi daugiausiai kartą per mėnesį.

REKLAMA

„Migrenas turiu jau gal 20 metų, todėl dabar, kai jų beveik nebepatiriu, jaučiuosi daug laimėjęs. Tuomet aš ir supratau, kad tas dažnas ir gausus sulčių gėrimas tikrai stulbinančiai suveikė. Sultys man tapo tokios įdomios, aš daug jų gamindavau namie, ir pats procesas mane veikia net terapiškai. Sultys yra sveika ir skanu, jos pakeitė mano gyvenimą ne tik fizine, bet ir mentaline prasme. Anksčiau aš buvau stresuotas ir piktas, o dabar – džiaugsmingas ir pozityvus“, – kalbėjo Mathieu.

Tad pašnekovas, taip susidraugavęs su sultimis, nutarė įkurti šviežių sulčių barą Vilniuje. Nors belgas svajojo apie mažą ir jaukią sulčių vietelę Vilniaus centre, nuomos kaina čia užsieniečiui buvo neįkandama. Tad jis pasirinko kiek atokesnį, Gerosios Vilties rajoną.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai nutariau likti Lietuvoje, turėjau apsispręsti, ką aš čia darysiu čia. Kadangi lietuviškai gerai nekalbu, daugelis durų man buvo užvertos. Pamaniau – kodėl nepabandžius sulčių verslo. Pasvarsčius visus variantus, galiausiai apsistojau Savanorių prospekte, nes čia nuoma pigesnė, tačiau, iš kitos pusės, klientus pritraukti sunkiau.

Nors pas mane ateina vis daugiau klientų, tačiau ne tiek, kad galėčiau daryti verslą. Supratau, kad geriausia parduoti biurams – jie daro mažus vakarėlius ir kartais nutaria nusipirkti nebe tortų, o sulčių. Be to, mes turime sulčių programas – nuo dienos iki penkių, kuomet žmogus vartoja vien sultis – ir iš jų uždirbu daugiausiai“, – pasakoja Mathieu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kruopštus santykis sultyse

Jo vadovaujamam „Urban Garden“ – vos 4,5 mėn. Kaip sako Mathieu, verslas dar „kūdikio batukuose“. Tačiau vyras juo tiki ir preciziškai laikosi sulčių darymo taisyklių.

„Sultis darau pagal kruopščiai apskaičiuotus matmenis – viskas vyksta pagal receptą, kurį parengė dietologė Asta Bagdonaitė. Ji man labai padėjo, apskaičiuodama vaisių ir daržovių santykį sultyse, kad išvengtume didelio cukraus kiekio, patarė, į kurias sultis įdėti daugiau agurko, kur – daugiau cukinijos. Mes koncentruojamės į sultis, sudarytas iš daugiau daržovių ir mažiau vaisių. Pas mus ant sulčių buteliukų surašyta maistinė ir energetinė vertė bei baltymų, angliavandenių, riebalų kiekis – dėl to aš, darydamas sultis, kruopščiai matuoju vaisių ir daržovių santykį, čia gamyba nevyksta „iš akies“, – entuziastingai pasakojo Mathieu.

REKLAMA

Sulčių programos, kurias siūlo Mathieu, trunka nuo vienos iki penkių dienų. Per vieną dieną žmogus išgeria 6 didelis sulčių butelius ir vieną mažiuką. Tuomet žmogus per dieną suvartoja tik 800-900 kcal (kai įprastai – apie 2000 kcal), numeta svorio ir, pašnekovo teigimu, ženkliai pagerina savo savijautą.

„Aš pats daugiausiai esu gėręs vien sultis 4-5 dienas. Tuomet mano organizmui jau reikėjo išvalymo, nes maitinantis vegetariškai taip pat galima valgyti nesveikai. Šis sulčių gėrimas man padėjo. Pirmos dvi dienos buvo sunkiausios – organizmas patiria pokytį, kurios nesitikėjo. Kai tavo kūnas negauna įprasto maisto kiekio, tavo galva gali pradėti suktis, ją gali imti skaudėti. Todėl mes patariame prieš sulčių programą valgyti labai lengvą maistą, nerūkyti ir nevartoti alkoholio, kad organizmui nebūti didelio šoko.

REKLAMA

Tačiau nereikia bijoti – sunku būna tik iš pradžių, paskui- trečią, ketvirtą dieną jaučiausi vis geriau, o ir energijos turėjau daugiau nei įprastai. Mat geriant sultis, visos naudingosios medžiagos patenka tiesiai į tavo sistemą“, – kalbėjo pašnekovas.

Nekentė Lietuvos

Kai Mathieu atvyko į Lietuvą, pirmuosius penkis mėnesius jis nekentė Lietuvos: buvo žiema, jis čia neturėjo artimų žmonių, dar dirbo sunkų ir nemėgstamą darbą banke. Vėliau, po truputį, jis susirado čia draugų, per kuriuos susipažino ir su savo būsima žmona.

„Savo žmonai esu labai dėkingas už visą palaikymą ir pagalbą – be jos turbūt nebūčiau galėjęs pradėti šio sulčių verslo. Nors biurokratijos čia nebuvo labai daug, man vis tiek reikėjo pagalbos išverčiant vieną kitą elektroninį laišką į lietuvių kalbą ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas buvo sunkiausia, ko ieškau iki šiol – tai mažos vietos centre ir partnerių. Esu dėkingas „Morka Boutique“ , kurie sutiko rizikuoti ir pardavinėti mano sultis, kurios, kadangi yra nepasterizuotos ir nepaskalizuotos, galioja vos tris dienas“, – kalbėjo užsienietis.

Tiesmukiški lietuviai

Belgas sako, kad lietuviai jam atrodo labai šilti, kūrybingi ir atviri, nors, Mathieu nuomone, senesnioji ir jaunesnioji karta skiriasi.

„Senesnioji karta yra uždaresnė, jiems nepatinka dalintis patirtimi, o jauni žmonės yra labai šilti, protingi, rizikuojantys – visi nori turėti savo verslą. Čia pastebėjau ir labai daug kūrybingumo. Aš užaugau Belgijoje, kur visi svajoja dirbti banke ar kitoje didelėje korporacijoje, o čia yra kitaip.

REKLAMA

Lietuviai padeda, kai tau reikia, o jeigu jiems kas nepatinka, jie tai pasako į akis. Belgijoje dažnai sakoma, kad viskas gerai, o paskui už akių apšnekama, kokia nevykusi idėja ten buvo“, – pasakojo vyras.

Tad Mathieu su žmona Lietuvoje ketina likti neribotam laikui. Vyras turi viziją, kaip plėsti savo verslą ir kaip vieną dieną įsirengti sulčių barą Vilniaus centre. Ir dar – Mathieu svajoja, kad, prisidedant ir jam, žmonės galėtų pradėti gyventi sveikiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų