Kartu su Jaroslavu Lietuvą kulinarijos olimpiadoje atstovaujantis virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas toje pačioje rungtyje iškovojo sidabrą ir tapo antruoju šalies istorijoje, laimėjęs tokį įvertinimą po J. Orševki, kuris sidabru pasipuošė prieš ketverius metus, rašoma pranešime spaudai.
Važiavo su vieninteliu tikslu – laimėti auksą
„Prieš varžybas, jų metu ir iki pat apdovanojimo ceremonijos šeštadienį buvo labai daug nerimo, nes važiavau su vieninteliu tikslu – laimėti auksą. Apie kitokį rezultatą net neleidau sau galvoti. Net kai jau pakvietė į sceną ir ėjau link jos, nedrįsau pakelti akių, nerimaudamas pamatyti kitos spalvos medalį.
Todėl, kai ištarė, jog laimėjau auksą, akys buvo pabrinkusios ne tik nuo nuovargio, bet ir nuo ašarų – laimės ašarų. Užlipęs ant scenos joje sveikinusiems teisėjams ir pasaulio virtuvės šefų asociacijos prezidentui pasakiau „pagaliau“.
Nors tai buvo tik antras kartas, kai dalyvavau individualioje rungtyje, laimėjus aplankęs jausmas iš tiesų buvo ypatingai malonus ir džiuginantis“, – sakė virtuvės šefas Jaroslav Orševski.
Pasak jo, tuo pačiu aplankė nuovargis – šefas paskaičiavo, jog per 4-ias olimpiados paras iš viso miegojo 14 valandų. „Ne veltui šios kulinarijos varžybos vadinamos olimpiada – pasiruošimas ir dalyvavimas jose – iš tiesų lyg sunkus sportas.
Taip pat nelengva bus grįžti į darbą, prie kasdienių užduočių, įprasto ritmo. Tam reikės šiek šiek laiko, o dabar norisi džiaugtis ir toliau burti šefų bendruomenę. Nors esame maža tauta, gastronomijos kultūroje esame stiprūs ir turime ką parodyti, kuo didžiuotis“, – sakė J. Orševski.
Lietuva žengia koja kojon su moderniosios kulinarijos madas diktuojančiomis šalimis
Jam pritaria ir Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidento pareigas iš Jaroslavo neseniai perėmęs virtuvės šefas Justinas Kapkovičius: „Pastaraisiais metais į Lietuvą sugrįžo ne vienas aukso medalis. Ne vieną parplukdė Lietuvos plaukimo žvaigždės. Visai neseniai vienas sužibo jaunosios šokių žvaigždutės rankose.
Šiandien galime švęsti kiek kitokį, tačiau Lietuvos kulinarijos padangėje svarbų įvykį. Ilgametis virėjų ir konditerių asociacijos narys, vienas geriausių Lietuvos šefų parveža į Lietuvą aukso medalį iš pasaulinės olimpiados Štutgarte. Tai tik dar kartą įrodo, kad Lietuva nestovi vietoje ir moderniosios kulinarijos kelyje, o žengia koja kojon su pasaulio madas diktuojančiomis šalimis.“
Pasak J. Kapkovičiaus, keli metai darbo ir pastangų, kuriuos įdeda besiruošiantys olimpiadai šefai, tokiomis pergalės akimirkomis atsiperka su kaupu: „Šiandien drąsiai galiu teigti, jog esame teisingame kelyje.
Dar kartą noriu pasidžiaugti šiuo svarbiu įvykiu bei paraginti ne tik kulinarijos menui neabejingus piliečius, bet ir valdžios institucijas ir šalies įvaizdžiu besirūpinančias organizacijas ne tik šiandien didžiuotis Lietuvos šefų pasiekimais, bet ir nepamiršti jų planuojant ir investuojant į Lietuvos vardo garsinimą, jos kaip kulinarines patirtys atveriančios, gilias tradicijas ir aukštą gastronomijos kultūrą turinčios šalies įvaizdžio stiprinimą.“
Į Olimpiadą vyko šefų ir konditerės komanda
Individualioje rungtyje „Culinary ART“ dalyvaujantys virtuvės meistrai komisijai turi pristatyti 5 patiekalų meniu ir 4 skirtingus vieno kąsnio užkandžius 6-iems žmonėms.
Virtuvės šefas Jaroslav Orševski kurtą meniu sudarė druskoje kepto salierų šaknies musas su marinuotais obuoliais, raugtu salieru, keptais lazdyno riešutais, trumais skanintu beurre blanc padažu ir žolelių aliejumi, grybų consommé (pranc. sultinys) su lengvai sūdytais miško grybais ir kopūstų popieriumi, lengvai rūkyto purpurinio rifešerio filė su apelsinuose marinuotų krevečių ir cukinijos suktinuku, sūdytų agurkų „rože“.
Taip pat ir degintu poru, žirnelių ir špinatų želė bei balto vyno padažu su midijomis ir ikrais, jautienos nugarinės suktinukas su jautienos ir šitake grybų paštetu, perlinės vištos mozaika su degintų porų pelenais, burokėliai su karamelizuotų obuolių kremu, jautienos širdies tortellini, įsuktas į kiaulienos lašinius, su keptomis daržovėmis ir jautienos sultinio padažu, bei desertas – obuolių tarte tatine su mille feuille, ožkos sūrio pyragaičiu, romo ir cinamono kremu, vanilės ledais, karijų riešutų financier pyragaičiu ir egzotinių citrusų padažu.
Užkandžių stalui Jaroslav Orševski paruošė ir komisijai pristatė lėtai ruoštos putpelės suktinuką su artišokais, cukinijų ir grybų kubeliais bei vytintu Prosciutto kumpiu, lašišos mi cuit su degintų porų pelenais, bolivinės balandos traškučiais ir rugiagėlių žiedais, japonišku stiliumi ruoštą omletą su grybų kremu ir morkų plikytu kremu bei tamsaus šokolado ir tonka pupelių musą su antienos foie gras, trumais ir laukinių vyšnių confit.
Kartu su individualioje olimpiados rungtyje pasirodžiusiais J. Orševski ir E. Rutkausku, į Štugartą vyko konditerijos meistrė Dovilė Valentienė, abiems šefams padėjusi ruošiant desertą kaip vieną iš penkių meniu patiekalų, bei virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, kuris konkursui paruoštus patiekalus dengė želatina tam, kad jie išliktų konkursinės išvaizdos daugiau nei 10 val. nuo pagaminimo iki kol juos apžiūrėjo komisija.
Į „IKA Culinary Olympics 2024“ iš Lietuvos taip pat keliavo Vita Brūzgienė, kuri Olimpiadoje dalyvauja kaip pirmoji teisėja iš Lietuvos, pripažinta Europoje meninio raižymo rungtyje: 2016-ais laimėjusi sidabro medalį „IKA Culinary Olympics“, o 2018-aisiais – aukso medalį „Culinary World Cup“ meninio raižymo rungtyje.
Lietuviai kulinarijos meno olimpiadoje dalyvauja 5-ą kartą
Nuo 1901 m. kas ketveri metai vykstančiose ir daugiau nei 100 000 lankytojų sulaukiančiose kulinarinio meno varžybose Lietuvos virtuvės meistrai dalyvauja nuo 2008 metų.
Tais metais Regioninėje meninio stalo rungtyje Lietuvos virtuvės šefų komanda apdovanota diplomu – tuomet iki bronzos medalio pritrūko 1 balo. 2012 m. toje pačioje rungtyje Lietuvos komanda apdovanota bronza, taip pat individualioje „Culinary ART“ rungtyje bronzą iškovojo šefė Honorata Lyndo.
2016 m. olimpiados regioninėje meninio stalo rungtyje šalies virtuvės šefų komanda iškovojo „Grand Prix“, aukso medalį ir užėmė trečią vietą tarp dalyvavusių šalių, nacionalinėje meninio stalo ir karštosios virtuvės rungtyje – bronzos medalius, o individualioje meninio sūrio raižymo rungtyje Vita Brūzgienė apdovanota sidabru.
Prieš ketverius metus vykusioje kulinarijos olimpiadoje konditerė Dovilė Valentienė individualioje rungtyje „Pastry ART“ iškovojo auksą, o virtuvės šefas Jaroslav Orševski individualioje rungtyje „Culinary ART“ – sidabrą.
Šiais metais Kulinarijos olimpiada vyksta jau 26-ą kartą. Joje dalyvauja 89 komandos, tarp kurių – 24 nacionalinės ir 24 regioninės. Iš viso joje varžosi daugiau nei 1200 dalyvių iš 55 šalių.
„Messe Stuttgart“ parodų centre varžyboms įrengta 17 virtuvių zonų. Per dieną jose paruošiama ir pristatoma vidutiniškai 1781 meniu – 7000 per visas varžybas. Kulinarijos olimpiada Štutgarte dar tęsis iki trečiadienio ir paskutiniai medaliai joje bus išdalinti vasario 7 dieną.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!