• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt retas lietuvis kasdienybėje nevartoja dešros. Tai – puikiu aromatu ir subtiliu skoniu pasižymintis mėsos gaminys, dažnai nugulantis ant stalo. Vis tik retas susimąsto, kad už malonaus skonio neretai slepiasi sveikatai pavojingos medžiagos.

Turbūt retas lietuvis kasdienybėje nevartoja dešros. Tai – puikiu aromatu ir subtiliu skoniu pasižymintis mėsos gaminys, dažnai nugulantis ant stalo. Vis tik retas susimąsto, kad už malonaus skonio neretai slepiasi sveikatai pavojingos medžiagos.

REKLAMA

Apie dešros poveikį sveikatai ir tai, kiek dešros sveika suvalgyti per tam tikrą laiką, naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko papasakoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas.

Pasak jo, prieš dedantis į lėkštę šio produkto, svarbu gerai susimąstyti, ar tikrai jo kasdienybėje suvartojama ne per daug.

REKLAMA
REKLAMA

Druskos kupinas mėsos produktas

Pradėjus kalbėtis su pašnekovu, šis aiškino, kad dešros, nors lietuvių pamėgtos ir dažnai vartojamos, vis tik nėra geras pasirinkimas siekiantiems pagerinti savo sveikatos rodiklius.

REKLAMA

Jis aiškino, kad tai – kenksmingų medžiagų kupinas maistas, kurio dažnas vartojimas gali prilygti mūsų organizmo nuodijimui.

„Apie dešras sakyčiau, kad jos užima pirmą vietą perdirbtos mėsos produktų kategorijoje. Šis maistas yra kupinas druskos, riebalų.

Svarbu žinoti, kad druskos kiekis ten gali būti, berods, nuo dviejų gramų iki dvylikos gramų, priklausomai nuo to, kokia yra mėsa“, – savo pastebėjimais dalijosi mitybos specialistas P. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pasakojo, kad viena didžiausių rykščių vartojant dešrą yra labai dideli į organizmą patenkančios druskos kiekiai.

Pasak jo, taip pat svarbu nepamiršti ir kitų medžiagų, pavyzdžiui, riebalų ir konservantų, kurie taip pat tampa įvairių ligų kaltininkais.

„Suvalgyti dešros ir su ja gauti daug druskos yra labai nesudėtinga, o prisiminkime ir tai, kad prie dešros neretai pasipjaustome sūrio ar dar kažko, tad dar labiau didiname jos kiekius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nevalia pamiršti, kad dešroje gausu sočiųjų riebalų, konservantų. Dažnas tokio maisto vartojimas gali turėti neigiamą įtaką sveikatai, o kas liečia pačius faktus, tai dešra kenkia skrandžiui, virškinimo sistemai“, – aiškino jis.

Įspėja visus skaityti etiketes

Mitybos specialistas taip pat pokalbio metu atskleidė, kaip galima parduotuvėje pasirinkti pačią sveikiausią dešrą.

REKLAMA

Anot jo, tai padaryti gali padėti išugdytas įprotis perskaityti etiketę prieš įsigyjant naują produktą, o taip pat žinojimas, ko ieškoti.

„Į ką reiktų atkreipti dėmesį? Pirmiausia, pažvelgus į sudėtį, reikėtų žiūrėti ir skaityti etiketes. Kuo trumpesnis ingredientų sąrašas – tuo, iš esmės, geriau. Reikėtų vengti tokių dešrų, ant kurių etikečių yra parašyta „E250“, „E251“, „E252“.

REKLAMA

Taip pat sveikesnė dešra turėtų būti be konservantų, be priedų“, – į pagrindinius aspektus dėmesį atkreipė jis.

P. Paulauskas, tęsdamas pasakojimą apie dešrų poveikį sveikatai, pabrėžė, kad dešros, kaip perdirbtos mėsos produktai, yra priskiriamos prie pirmos grupės kancerogenų.

Anot jo, tokio tipo kancerogenas gali sukelti vėžį žmonėms, todėl siekiantiems išvengti storosios ar tiesiosios žarnos vėžio vertėtų šio maisto vartojimą apriboti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu atsiminti, kad vartojant perdirbtą mėsą yra svarbu sekti dažnumą. Mes 50 gramų tokios mėsos turėtume vartoti ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę.

Tai tikrai nedidelis kiekis, ypač tiems, kurie labai ją mėgsta. Tad rekomenduotina labai riboti dešros vartojimą, rinktis kuo sveikesnes alternatyvas, sekti sočiuosius riebalus“, – pasakojo jis.

Dažnas mėsos produkto vartojimas veda prie nutukimo

Dar vienas aspektas, kurį pokalbio metu aptarė P. Paulauskas, buvo požiūris į dešros vartojimą bei jos keliama grėsmė lietuviams.

REKLAMA

Pirmiausia jis papasakojo, kad reikėtų bendrai keisti savo požiūrį į dešrų vartojimą ir nelaikyti jų pagrindiniu patiekalu.

„Dešra gali būti kaip užkandis, priedas, bet tikrai ne pagrindinis patiekalas. Lietuviai labai pamėgę dešras, jiems patinka mėsos skonis – prieskonių, druskos, tačiau joje yra daug kancerogenų“, – aiškino jis.

REKLAMA

Pasak specialisto, bendrai dešrų vartojimas Lietuvai atneša nemažai problemų. Anot jo, dėl prastų mitybos įpročių lietuviai yra laikomi vieni labiausiai nutukusių.

„Mes esame viena labiausiai nutukusių tautų Europoje. Nors fizinio aktyvumo rodikliai gerėja, bet gerų rezultatų nepasiekiame dėl mitybos arba dėl nenoro keistis.

Taip pat lietuviai mėgsta šiuos gaminius ir kai kuriais atvejais kartu vartoja alkoholį, kas tikrai nepadeda siekti sveikos gyvensenos“, – pridėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų