REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kirminai yra parazitiniai organizmai, o kaspinuočiai – tik vienas kirminų infekcijos pavyzdys. Kaip žinoti, ar jūsų organizme gyvena kaspinuotis – kokie požymiai ir simptomai?

Kirminai yra parazitiniai organizmai, o kaspinuočiai – tik vienas kirminų infekcijos pavyzdys. Kaip žinoti, ar jūsų organizme gyvena kaspinuotis – kokie požymiai ir simptomai?

REKLAMA

Kasmet pasaulyje maždaug 3,5 milijardo žmonių kenčia nuo parazitinės infekcijos. Kirminai, gyvendami žarnyne bei maitindamiesi jo turiniu, sukelia didelį diskomfortą, rašo express.co.uk.

Labiausiai parazitinės infekcijos puola vaikus, pagyvenusius žmones ir tuos, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi arba serga ŽIV. Nors kirminų sukeltos ligos pasitaiko daugiau subtropiniame ir atogrąžų klimate, jų pasitaiko ir Vakaruose.

Dažniausiai parazitinės infekcijos yra sukeltos pirmuonių, kurios sukelia žarnyno ligas, tokias kaip amebiazę arba kriptosporidiozę. Helmintines infekcijas sukelia parazitinės kirmėlės, tokios kaip kaspinuočiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaspinuočiai nėra vienintelė parazitinių kirminų rūšis, sukelianti infekciją, kiti pavyzdžiai, apie kuriuos galbūt girdėjote, yra šie: spalinės, apvaliosios kirmėlės ir kt.

REKLAMA

Kas tas kaspinuotis?

Kaspinuočiai yra panašūs į ilgą ploną vamzdelį, kuris panašus į matavimo juostą. Kiekvienas kaspinuotis turi galvą su čiulptukais ir kabliukais. Šios kirmėlės yra hermafroditai, o tai reiškia, kad jos gali veistis pačios. Dažniausiai kaspinuotį galima aptikti jam nutrūkus išmatose.

Yra daug skirtingų kaspinuočių rūšių. Dažniausiai pasitaiko kiaulienos kaspinuočiai (T. Solium), jautienos kaspinuočiai (T. Saginata), nykštukiniai kaspinuočiai (H. Nana) ir žuvų kaspinuočiai iš neapdorotų gėlavandenių žuvų (D. Latum).

REKLAMA
REKLAMA

Užsikrėsti kaspinuočiais galite netyčia suvalgę jų kiaušinių, kurie yra nepastebimi ir būna dažniausiai ant žalios bei netinkamai apdorotos mėsos ar žuvies. Kartais jų kiaušiniai gali patekti į jūsų kūną, jei tinkamai nenusiplovėte rankų arba išgėrę užterštą vandenį.

Pavyzdžiui, tinkamai nenusiplovę po tualeto rankų, jūs galite ir kitiems perduoti šiuos parazitus.

Kaspinuočio diagnozė nustatoma tikrinant išmatų mėginius, kraujo tyrimus ar naudojant ultragarsą. Ne visada lengva gydyti kaspinuočius, nes kai kurios rūšys, pavyzdžiui, kiaulienos kaspinuočiai, gamina lervas, kurios sugeba išeiti iš žarnyno ir tampa izoliuotos kitoje kūno vietoje, kur susidaro cistos. Tokio tipo kaspinuočiai gali užkrėsti smegenis ir sukelti neurologinius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, regos sutrikimai ir traukuliai. Tokie atvejai reti, tačiau gali būti mirtini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinus diagnozę, reikia gydytis vaistais. Neretai gali prireikti ir operacijos, jei yra susidariusi cista ar kyla grėsme neurologinei funkcijai. Gydymas gali būti sudėtingas.

Štai keletas aiškių įspėjamųjų ženklų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:

1. Nepaaiškinamos virškinimo problemos, pavyzdžiui, diarėja, vidurių užkietėjimas ar pilvo spazmai

2. Pavalgę niekuomet nesijaučiate sotūs ir patenkinti

3. Dažnai užklumpa odos problemos – dilgėlinė, bėrimai ar egzema, kurie šiaip jums nėra būdingi

4. Dažnai jaučiatės pavargę, išsekę, nusiminę ar be energijos

5. Dėl geležies trūkumo jums diagnozuota anemija

Kaspinuočio infekciją taip pat galima pastebėti išmatose pamačius parazito dalelių. Jei įtariate, kad užsikrėtėte parazitine infekcija arba jei jaučiate nepaaiškinamus simptomus, kurie vis kartojasi, nedelskite ir pasitarkite su savo šeimos gydytoju.

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo kirminų

Norėdami apsisaugoti nuo kirminų, turite reguliariai laikytis šių įpročių:

  1. Reguliariai plaukite rankas muilu ir vandeniu, kruopščiai jas išdžiovinkite.
  2. Laikykitės geros maisto higienos – nusipirkite, gabenkite, laikykite ir kruopščiai gaminkite maistą, ypač mėsą. Nevalgykite žalių ar termiškai neapdorotų vaisių ar daržovių, prieš tai nenuplovus jų švariu vandeniu. Laikykite savo virtuvę švarią ir dezinfekuotą.
  3. Mėsos ir žuvies užšaldymas 7 dienas prieš valgant žudo kaspinuočių kiaušinius ir lervas.
  4. Kruopščiai virkite kiaulieną, jautieną ir kitą raudoną mėsą iki vidinės 145 ° F. Paukštieną, pavyzdžiui, vištieną ir kalakutieną, visada virkite iki 165 ° F vidinės temperatūros. Įsitikinkite, kad virta žuvis pasiekia vidinę 145 ° F.
  5. Niekada nevalgykite termiškai neapdorotos ar žalios mėsos.
  6. Mėsai ir daržovėms naudokite atskiras pjaustymo lentas.
  7. Naudokite tik švarų vandenį.
  8. Įsitikinkite, kad visi naminiai gyvūnai reguliariai gydomi nuo kirminų.
  9. Būkite ypač atsargūs užsienyje – gerkite vandenį tik iš butelių, nebent esate tikri, kad vanduo yra švarus.

 

Tokius požymius turi 90 procentų suaugusių žmonių, tai nejaugi visi turime kaspinuočių?in
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų