Naujausiuose tyrimuose vis daugiau dėmesio skiriama mitybos svarbai smegenų sveikatai, nes subalansuota vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų, ankštinių ir žuvies mityba turi įtakos psichikos sveikatai ir kognityvinėms funkcijoms, skelbiama naujienų portale indianexpress.com.
Avokadas
Šiame vaisiuje gausu mononesočiųjų riebalų, vitamino E ir folio rūgšties. Mononesotieji riebalai labai svarbūs mokymuisi ir atminčiai. Vitaminas E, stiprus antioksidantas, apsaugo neuronus, kurie turi reikšmės neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, progresavimui. Įrodyta, kad foliatai mažina pažinimo funkcijų silpnėjimo riziką.
Ciberžolė
Joje yra kurkumino – aktyvaus junginio, pasižyminčio priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Kurkuminas gali padidinti smegenų neurotrofinio faktoriaus (BDNF), kuris palaiko neuronų augimą ir ląstelių tarpusavio ryšį, kiekį. Jis taip pat gali padėti išvalyti amiloido baltymo plokšteles, kurios yra Alzheimerio ligos požymis. Ciberžolės įtraukimas į mitybą taip pat gali sumažinti uždegimą.
Riešutai ir sėklos
Graikiniai riešutai, migdolai, linų sėmenys ir ispaninio šalavijo sėklos yra mitybos čempionai, kuriuose gausu antioksidantų, sveikų riebalų ir vitaminų E bei B grupės komplekso. Jie padeda užtikrinti sklandų neurotransmiterių (junginių, kurie signalizuoja neuronams) ryšį, mažina uždegimą, kuris gali trukdyti pažinimo funkcijoms, ir aprūpina nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, kurios formuoja ir palaiko sveiką smegenų struktūrą.
Žaliosios lapinės daržovės
Šiose daržovėse gausu maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas K, liuteinas, foliatai ir beta karotinas, kurios padeda išvengti su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo.
Brokoliai
Juose gausu vitamino K, kuris yra būtinas sfingolipidams - riebalų rūšiai, kuri yra tankiai supakuota smegenų ląstelėse - susidaryti. Vitaminas K siejamas su geresne atminties funkcija. Brokoliuose taip pat yra sulforafano, kuris apsaugo smegenis nuo uždegimo ir oksidacinio streso, ląsteles žalojančių laisvųjų radikalų pusiausvyros sutrikimo.
Žuvis
Žuvyje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda formuoti smegenų ląstelių struktūrą ir mažina uždegimą. Reguliarus Omega-3 vartojimas siejamas su geresne atmintimi ir kognityvinėmis funkcijomis.
Kiaušiniai
Juose gausu cholino, kuris būtinas acetilcholino – neurotransmiterio, dalyvaujančio nuotaikos ir atminties reguliavime, – gamybai. Kiaušiniuose taip pat yra B grupės vitaminų, ypač B6, B12 ir folio rūgšties, kurie padeda mažinti homocisteino – junginio, susijusio su kognityvinių funkcijų silpnėjimu, –kiekį.
Mėlynės
Mėlynės žinomos dėl antioksidanto antocianino, kuris gali atitolinti smegenų senėjimą ir pagerinti atminties funkciją. Antocianinai skatina naujų neuronų augimą ir gerina smegenų ląstelių tarpusavio ryšį, todėl gerėja pažinimo funkcijos.
Tamsusis šokoladas
Šiame šokolade yra flavonoidų, gerinančių atmintį, taip pat kofeino ir teobromino, kurie yra stimuliatoriai. Jis gali būti nuotaikos gerintojas, skatinantis endorfinų ir serotonino išsiskyrimą.
Tačiau nepamirškite hidratacijos, nes pakankamas vandens kiekis palaiko neuromediatorių gamybą ir veikimą. Užtikrinus pakankamą hidrataciją, gali pagerėti kognityvinė veikla, nuotaika ir bendra smegenų sveikata.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!