Kepenų sveikata yra labai svarbi bendrai sveikatai. Nesirūpinant kepenimis, tai gali baigtis kepenų ligomis ir medžiagų apykaitos sutrikimais.
Nors galime valdyti ne visus rizikos veiksnius, ką tikrai galime daryti, tai rūpintis savo mityba ir ją praturtinti produktais, naudingais kepenų sveikatai, rašo medicalnewstoday.com.
Kepenims naudingi produktai
Tad kokie produktai laikomi aukso gysla kepenims ir kokius vertėtų įtraukti į mitybos racioną? Štai 5 kepenims itin naudingi produktai:
1. Avižos
Avižinių dribsnių vartojimas yra paprastas būdas praturtinti mitybą skaidulomis. Skaidulos yra svarbus įrankis virškinime, o specifinės skaidulos, randamos avižose, gali būti ypač naudingos kepenims.
Avižos ir avižiniai dribsniai yra turtingi junginiais, vadinamais beta-gliukanais. Kaip rašoma 2017 m. atliktame tyrime, beta-gliukanai yra labai biologiškai aktyvūs organizme. Jie padeda moduliuoti imuninę sistemą ir kovoti su uždegimu, taip pat gali padėti sumažinti diabeto ir nutukimo riziką.
Apžvalgoje taip pat pažymima, kad beta-gliukanai iš avižų gali padėti sumažinti riebalų kiekį kepenyse (pabrėžtina – tyrimai atlikti su pelėmis), kas taip pat gali padėti apsaugoti kepenis.
Vis dėlto, jei ruošiatės papildyti racioną avižomis, nesirinkite greitai paruošiamų avižų – ieškokite viso grūdo avižinių dribsnių.
2. Česnakai
2020 metų atsitiktinių imčių klinikinis tyrimas nustatė, kad 800 miligramų česnako miltelių per 15 savaičių reikšmingai sumažino riebalų kaupimąsi ir komorbidiškumo riziką žmonėms, sergantiems nealkoholine kepenų suriebėjimo liga.
2019 metų populiacijos tyrimas Kinijos suaugusiųjų grupėje rodo, kad termiškai neapdorotų česnakų vartojimas taip pat gali sumažinti kepenų vėžio riziką.
Remiantis 2020 metų sistemine apžvalga, česnako papildai gali sumažinti asparagininės aminotransferazės (AST) lygius, tačiau neturi įtakos alaninės aminotransferazės (ALT) lygiams.
3. Uogos
Daugelis tamsių uogų – įskaitant mėlynes, avietes ir spanguoles – turi antioksidantų, vadinamų polifenoliais, kurie gali padėti apsaugoti kepenis nuo pažeidimų.
Keletas tyrimų su gyvūnais nagrinėjo uogų poveikį kepenims. Pavyzdžiui, 2023 metų tyrimas rodo, kad mėlynių ir spanguolių polifenoliai sumažino kepenų pažeidimus žiurkėms.
2019 metų tyrimas rodo, kad mėlynės sumažino kepenų fibrozę žiurkėms, mažindamos kepenų svorio didėjimo ir kepenų fermentų aktyvumo greitį.
2022 metų tyrimas taip pat rodo, kad mėlynės gali padėti valdyti su amžiumi susijusias kepenų ligas ir disfunkciją žiurkėms. Tačiau reikia daugiau tyrimų, kad būtų nustatytas uogų polifenolių poveikis žmonių kepenims.
4. Riebi žuvis
Riebios žuvies ir žuvų taukų papildų vartojimas gali padėti sumažinti tokių būklių kaip nealkoholinė kepenų suriebėjimo liga poveikį.
2021 metų populiacijos kohortinis tyrimas taip pat sieja reguliarų žuvų taukų papildų vartojimą su mažesne kepenų vėžio rizika.
Riebi žuvis yra turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra gerieji riebalai, padedantys sumažinti uždegimą.
Šie riebalai gali būti ypač naudingi kepenims, nes jie padeda išvengti perteklinių riebalų kaupimosi ir palaiko fermentų lygius kepenyse.
5. Riešutai
Valgyti riešutus gali būti dar vienas paprastas būdas išlaikyti kepenis sveikas ir apsisaugoti nuo nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos.
Riešutai paprastai turi nesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino E ir antioksidantų. Šie junginiai gali padėti išvengti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos ir sumažinti uždegimą bei oksidacinį stresą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!