Perspėja dėl populiaraus gėrimo vartojimo: jis didina širdies ligų riziką

Tyrėjai baigia sugriauti mitą, kad dietinė kola yra sveikesnė už cukringą gėrimo variantą. Sorbonos universiteto Paryžiuje ekspertai įspėja, kad širdies ligų rizika didina tiek vienas gėrimas, tiek kitas.

Kolos su dirbtiniais saldikliais ir raudonose skardinėse parduodamos klasikinės versijos skirtumų tyrimo rezultatai – nuviliantys tiems, kurie ištroškę renkasi dietinę gėrimo versiją ir tikisi, kad tai nepakenks jų sveikatai.

Prancūzų mokslininkai analizavo 104 760 tyrimo dalyvių duomenis – jų buvo prašoma kas šešis mėnesius užpildyti tris 24 valandas apimančius maisto dienoraščius.

Tyrimo rezultatai parodė, kad jo dalyvius galima padalinti į tris grupes – nevartojančius, nedaug vartojančius ir daug vartojančius.

Dešimtyje metų įrašų nuo 2009 iki 2019 metų buvo ieškoma kokio nors sąryšio tarp šio gėrimo vartojimo ir su širdimi susijusių sveikatos problemų, pavyzdžiui, insulto, praeinančiojo smegenų išemijos priepuolio (PSIP), miokardo infarkto, ūminio koronarinio sindromo ir angioplastijos.

Rezultatų analizė parodė, kad kuo daugiau tyrumo dalyviai gėrė cukringų ar dirbtinai saldintų gėrimų, tuo labiau jiems buvo tikėtina susirgti širdies ligomis, rašoma dailystar.co.uk.

Tai – insultai, infarktai ir ūminiai koronariniai sindromai.

Daug dirbtinai saldintų ir cukringų gėrimų vartojančiųjų grupei priskirti žmonės 20 procentų dažniau serga širdies ligomis, lyginant su tais žmonėmis, kurie abiejų tipų gėrimų vengia ir renkasi kitokius gėrimus, pavyzdžiui, vandenį, arbatą ar kavą.

Tyrimui vadovavusi Eloi Chaleza sako: „Mūsų tyrimas rodo, kad dirbtinai saldinti gėrimai greičiausiai nėra sveikesnis cukringų gėrimų pakaitalas – šie duomenys teikia papildomų argumentų, svarbių užvirusioje diskusijoje dėl cukringų bei dirbtinai saldintų gėrimų mokesčių, etikečių ir reguliavimo.

Tai – ne pirmas kartas, kai mokslininkai įspėja apie tariamai sveikesnių gėrimų keliamus pavojus. 2019 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad du gazuoti gėrimai per dieną, net jei tai – nekaloringos versijos, ankstyvos mirties riziką padidina 25%.

Tokie gėrimai ypač kelia mirtinų ligų, paveikiančių kraujotakos ir virškinimo sistemas, pavojų, įspėja mokslininkai.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų