Kaip atpažinti refliukso simptomus ir ką daryti, jei šis nemalonus pojūtis vis dažniau primena apie save – naujienų portalo tv3.lt skaitytojams pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė.

Refliukso pagrindiniai simptomai
Rūgščių refliuksas – taip dar vadinama gastroezofaginio refliukso liga, kai skrandžio rūgštis arba turinys patenka atgal į stemplę, sukeldami jos dirginimą. Tai viena dažniausių virškinimo sistemos ligų.
Anot vaistininkės, pagrindiniai refliukso simptomai – rėmuo (deginantis jausmas krūtinėje), rūgšties pojūtis burnoje, dažnas atsirūgimas, gerklės perštėjimas, lėtinis kosulys, rijimo sunkumas, skausmas už krūtinkaulio.
Pasak vaistininkės T. Gečienės, negydomas refliuksas ilgainiui gali sukelti rimtų komplikacijų.
„Nuolatinis skrandžio rūgšties poveikis pažeidžia stemplės gleivinę, gali išsivystyti stemplės uždegimas, opos ar net susiaurėjimas, dėl kurio pasidaro sunku ryti“, – atskleidžia pašnekovė.
Anot jos, jeigu žmogus ima jausti deginantį jausmą krūtinėje arba rūgšties kilimą į gerklę, pirmiausia yra svarbu peržiūrėti savo gyvenimo būdą ir mitybą – dažniausiai simptomus sukelia riebus, keptas, aštrus ar rūgštus maistas, per didelės porcijos ir valgymas vėlai vakare.
„Pabandykite atkreipti dėmesį, kokiomis aplinkybėmis dažniausiai pasireiškia simptomai. Kartais užtenka pašalinti provokuojančius veiksnius ir savijauta ženkliai pagerėja“, – priduria ji.
Vis tik, vaistininkė teigia, kad nereceptiniai vaistai gali laikinai palengvinti rėmenį ar rūgšties pojūtį, tačiau jie neturėtų būti nuolat vartojami nekeičiant gyvenimo būdo.
Be to, vaistininkė priduria, kad jei simptomai nepraeina ar kartojasi dažnai, būtina pasitarti su gydytoju.
Ko geriau nevalgyti sergant rūgščių refliuksu?
Sergantiems refliuksu vaistininkė rekomenduoja vengti riebaus, aštraus maisto, alkoholio, kavos, mėtų ir šokolado.
„Vis dėlto, ne visi produktai vienodai veikia visus žmones – dėl to verta keletą savaičių vesti mitybos dienoraštį, kuris padės nustatyti individualius dirgiklius“, – pataria T. Gečienė.
Jos teigimu, siekiant sumažinti rūgščių refliukso riziką, verta rinktis lengvai virškinamą maistą: liesą vištieną, kalakutieną, žuvį, virtas ar garuose troškintas daržoves, avižinius dribsnius, bananus, imbierą, medų, vaistažolių arbatas.
„Dažnai pasitaiko nuomonė, kad pakanka vartoti nereceptinius vaistus, o gyvenimo būdo keisti nereikia. Visgi vien vaistai, jei nesikeičia mityba ar įpročiai, pačios problemos neišspręs, o patys simptomai ilgainiui gali net sustiprėti“, – sako pašnekovė.
Ji taip pat priduria, kad vertėtų nepamirši ir naktinio refliukso: „Naktinis refliuksas yra dažnas, nes gulint rūgštis lengviau patenka į stemplę.
Kad to išvengtumėte, nevalgykite bent 2–3 val. prieš miegą, taip pat miegokite ant kelių pagalvių, kad viršutinė kūno dalis būtų šiek tiek pakelta. Vakarienei rinkitės lengvai virškinamą maistą.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!