• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto švaistymas – didelio masto problema, tačiau išmesti mažiau maisto gali padėti aiškus supratimas, kada produktai tikrai nebetinkami vartojimui ir ką reiškia užrašai „tinka vartoti iki“ ir „geriausias iki“.

Maisto švaistymas – didelio masto problema, tačiau išmesti mažiau maisto gali padėti aiškus supratimas, kada produktai tikrai nebetinkami vartojimui ir ką reiškia užrašai „tinka vartoti iki“ ir „geriausias iki“.

REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) socialiniuose tinkluose atskleidė, kad dažnai sulaukia klausimo, ką reiškia šie užrašai ant pakuočių.

Jei ant pakuotės matote užrašą „tinka vartoti iki“, jis reiškia, kad po nurodyto termino produktus nesaugu vartoti.

„Tinka vartoti iki...“ užtikrina maisto saugą – kad išvengtumėte susirgimų, nevartokite šio maisto pasibaigus terminui“, – rašo VMVT.

Išdavė paprastą taisyklę

O štai užrašas „geriausias iki“ nurodo, kad po nurodyto termino gali pakisti maisto kokybė, tačiau jį galima vartoti įvertinus jo saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Tam VMVT kviečia panaudoti trijų „P“ taisyklę ir produkto tinkamumą vartoti įverinti pasikliaujant savo juslėmis:

„Įsitikinti, kad produktas pažymėtas terminu „Geriausias iki...(data)“ dar tinkamas vartoti, rekomenduojame laikytis vadinamos trijų „P“ taisyklės – pažiūrėti, pauostyti, paragauti.

REKLAMA

Visų pirma, produktą reikėtų apžiūrėti akimis – ar nėra kenkėjų, ar produktas nepakeitęs prekinės išvaizdos, ar pakuotė nėra pakitusi, išsipūtusi ir t.t.

Antrasis žingsnis – pauostymas. Užuodus gedimo kvapą, produkto nevartokite.

Tuomet, produktą paragaukite. Pavyzdžiui, riebūs produktai gali apkarsti (avižiniai dribsniai, palyginti su kitais grūdų produktais, greičiau apkarsta). Tokių produktų vartoti nereikėtų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų