REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokoso aliejus jau kurį laiką plačiai parduodamas kaip supermaistas − unikalus riebalų rūgščių derinys, darantis teigiamą poveikį jūsų sveikatai. Tačiau per daug kokosų aliejaus gali padidinti trijų rimtų ligų, įskaitant koronarines širdies ligas, riziką.

Kokoso aliejus jau kurį laiką plačiai parduodamas kaip supermaistas − unikalus riebalų rūgščių derinys, darantis teigiamą poveikį jūsų sveikatai. Tačiau per daug kokosų aliejaus gali padidinti trijų rimtų ligų, įskaitant koronarines širdies ligas, riziką.

REKLAMA

Kokosų aliejaus pardavimai pastaraisiais metais išaugo, kai paaiškėjo, kad jo vartojimas gali pagerinti širdies sveikatą, skatinti riebalų deginimą ir turėti antimikrobinį poveikį. Tačiau per didelis kokosų aliejaus vartojimas gali turėti neigiamos įtakos jūsų sveikatai.

Britų „Širdies fondo“ mitybos specialistė Victoria Taylor teigia: „Kokosų aliejuje yra apie 86% sočiųjų riebalų, maždaug trečdaliu daugiau nei svieste (52%). Mes žinome, kad dietos, kuriose yra daug sočiųjų riebalų, yra susijusios su padidėjusiu blogojo (MTL) cholesterolio kiekiu kraujyje, o didelis cholesterolio kiekis padidina koronarinės širdies ligos ir insulto riziką“.

Buvo spėliojama, kad kai kurie sotieji riebalai, esantys kokoso aliejuje, mums gali būti geresni už kitus sočiuosius riebalus, tačiau šiuo metu nėra pakankamai geros kokybės tyrimų, kad būtų galima pateikti galutinį atsakymą.

REKLAMA
REKLAMA

Victoria tęsia: „Mes žinome, kad pakeitę sočiuosius riebalus nesočiaisiais, tokiais kaip augalinis aliejus, alyvuogių aliejus ir saulėgrąžų aliejus, stipriai sumažinsime blogojo cholesterolio kiekį, todėl tai būtų sveikesnis pasirinkimas“.

REKLAMA

Vartoti reikėtų saikingai

Ji pataria: „Jei jums patinka kokosų aliejaus skonis, tada, kaip sviestą, retsykiais vartoti yra gerai. Tačiau geriau apsiriboti nedideliais kiekiais, o kasdien naudoti nesočiuosius riebalus“.

NHS nurodo, kad kokoso aliejuje yra daug sočiųjų riebalų. Jų yra ir kituose produktuose:

riebiose mėsos išpjovose;

mėsos produktuose, įskaitant dešreles bei kepinius su mėsos įdaru;

svieste, ghee svieste ir taukuose;

sūryje, ypač kietame;

grietinėlėje, grietinėje ir leduose;

šokoladiniuose konditerijos gaminiuose;

sausainiuose, tortuose ir pyragaičiuose.

Sveikatos ekspertai tikina, kad JK gyventojai sočiųjų riebalų vartoja per daug. Siūloma laikytis šių rekomendacijų: vyrai kasdien turėtų suvartoti ne daugiau kaip 30g sočiųjų riebalų, moterys – ne daugiau kaip 20g, o vaikai – dar mažiau, rašo express.co.uk

Jei norite sumažinti riziką susirgti širdies ligomis, ribokite bendrą riebalų suvartojimą ir sočiuosius riebalus pakeiskite nesočiaisiais. Dažniausiai nesočiųjų riebalų yra augaliniuose aliejuose ir žuvų taukuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų