Pasaulyje yra daug maisto produktų, kurie padeda išlaikyti sveikatą, stiprina imunitetą, suteikia energijos ir žvalumo. Vis dėlto kas tinka vartoti vasarą, gali netikti žiemą ir atvirkščiai. Tam tikri maisto produktai, turintys daug vitaminų ir naudingų mineralinių medžiagų, vartojami žiemos sezonu gali net būti kenksmingi. Svarbu yra atsirinkti tinkamus žiemai produktus, kurie ne tik užtikrins gerą savijautą, bet ir suteiks šilumos šaltuoju metų sezonu.
Vietoj kavos – avižinė košė
Žiemą patartina vengti kavos, nes kofeinas skatina organizmą kaupti riebalus. Šaltuoju metų sezonu rytą geriau pradėti skanaujant avižų košės, kuri suteikia žvalumo ir energijos naujai darbo dienai. Avižų košė bus dar skanesnė ir sveikesnė, jeigu bus pagardinta vaisias, uogomis, riešutais ar razinomis.
Sultiniai – ne tik šildo, bet ir gydo
Kai vaikai suserga peršalimo ligomis, tėvams tenka nemažas iššūkis sugalvoti, kokiais natūraliais produktais padėti savo atžaloms greičiau pasveikti. Dažnai vaikai tiesiog nepraryja nė vieno gurkšnio medaus su pienu, imbieru ar kartais net paprastos ramunėlių arbatos. Puiki pagalba pasveikti ir sušilti šaltais žiemos vakarais – sultinys. Sultinio pasigaminti nėra brangu, o vaikams jis dažnai skanus, be to, yra šiltas ir sveikas. Būtent kalakutienos sultinys gali padėti įveikti dėl karščiavimo atsiradusią nemigą. Kalakutienoje yra triptofano, svarbios aminorūgšties, iš kurios pasigamina miego hormonas – melatoninas. Pasak „Arvi kalakutų“ ekspertų, kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų, o valgant kalakutieną gaunama iki 30 proc. vitamino B6 paros normos.
Pagalba žiemą – prieskoniai
Sveikai pagamintos sriubos žiemą gali būti labai naudingos. Svarbu paminėti, kad moliūgai ir morkos turi karotinoidų, kurie atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią vėžiniams susirgimams, širdies bei akių ligoms. Tirštas morkų ir moliūgų sriubas galima pagardinti ir „šildančiais“ prieskoniais, tokiais kaip karis, cinamonas, kmynai, česnakai ar aitrioji paprika.
Gydantys grybai – voveraitės
Nuo seno žinoma, kad voveraitėse gausu A, B, PP vitaminų, įvairių aminorūgščių ir mineralinių medžiagų. Be to, voveraitėse esančios aktyviosios medžiagos gerina gleivinių būklę ir apsaugo nuo infekcinių ligų. Liaudies medicina teigia, kad voveraitės turi savybių, stimuliuojančių imuninę sistemą ir užkertančių kelią vėžiui. Bet didžiausias jų nuopelnas – tai, kad jos kovoja su žmogaus organizme gyvenančiais parazitais. Geriausia jas valgyti žalias po 1–2 per dieną.
Tad jeigu norime būti sveiki ir žvalūs šaltuoju metų sezonu, reikia keisti mitybos įpročius ir pritaikyti juos esamam metų laikui. Svarbu nepamiršti žiemą vartoti daugiau riebalų, citrusinių vaisių, gerti daug vandens ir kartais nepamiršti pasimėgauti šilta sriuba ar gardžiu sultiniu.
Parengė Agnė Gorochovskytė