PAPAJA
Papaja – tai saldus egzotinis vaisius, kuris ne tik skanus, bet ir labai naudingas. Papajose randama natūralaus augalinio fermento, vadinamo papainu – jis padeda skaidyti baltymus. Papajos gabalėlį naudinga suvalgyti po gausesnio, riebesnio ir sunkesnio maisto; be to, iš papajų gaminami maisto papildai, skirti virškinimui gerinti. Tokių maisto papildų galima įsigyti vaistinėse ar sveiko maisto krautuvėlėse – juose augaliniai virškinimo fermentai koncentruoti. Vis dėlto prieš vartojant maisto papildus visuomet reikia pasitarti su gydytoju arba vaistininku.
DAIGINTI ANKŠTINIAI MAISTO PRODUKTAI
Daiginant žirnius ar lęšius suaktyvėja tokios fermentų grupės kaip lipazės, amilazės ir proteazės, tad daiginti ankštiniai gali būti naudingi virškinant ne tik baltymus, bet ir riebalus bei sudėtinguosius angliavandenius. Tikrai tiks žmonėms, kurie skundžiasi gana jautria, lepia virškinimo sistema, dažnai „apdovanojančia“ įvairiais virškinimo sutrikimais. Taip pat galima daiginti ir įvairias valgomąsias sėklas – verta pasidomėti procesu, jei domina būdas, padedantis savarankiškai „išsidaiginti“ supermaisto su daugybe augalinių virškinimo fermentų, antioksidantų, vitaminų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
ANANASAS
Ananasas – dar vienas puikus egzotinis vaisius, daugelio mėgstamas dėl gaiviai saldaus ir malonaus skonio. Ananasuose randama natūralaus augalinio fermento bromelaino, kuris taip pat gali būti koncentruojamas ir naudojamas kaip maisto papildas. Bromelainas padeda virškinti baltymingą maistą, ypatingai – mėsą. Mėsa dažnai marinuojama ananasų marinate, mat tai padeda ją suminkštinti. Persivalgius po kurio laiko galima suvalgyti ananaso gabaliuką – netrukus palengvės.
FERMENTUOTOS DARŽOVĖS
Jei mūsų senoliai raugino agurkus ir kopūstus, tai šiandien Lietuvoje vis populiaresni tokie fermentuotų daržovių patiekalai kaip miso ar kimchi. Tai puikūs maisto produktai, kuriuose gausu probiotikų, prebiotikų ir natūralių fermentų. Jie itin naudingi tuomet, kai žarnyne sutrikusi gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra, be to, tai puikūs garnyrai, papildantys įvairius patiekalus. Beje, vis labiau populiarėja raugintų kopūstų sultys – išmėginkite ir Jūs!
FERMENTUOTI PIENO PRODUKTAI
Dažnai sakoma, kad rauginti pieno produktai kur kas naudingesni, nei švieži. Tokie fermentuoti pieno produktai kaip rūgpienis, kefyras, natūralus jogurtas, pasukos ir pan. turi ne tik naudingų baltymų, bet ir laktazės fermento. Laktazė padeda virškinti pieno cukrų, dar vadinamą laktoze, todėl gali būti naudinga tiems pacientams, kurie netoleruoja šviežio pieno produktų.
KAI MAISTO PRODUKTŲ SU NATŪRALIAIS FERMENTAIS NEPAKANKA
Kai reikia skubios ir efektyvios pagalbos dėl kamuojančių virškinimo sutrikimų, atsiradusių, pavyzdžiui, dėl persivalgymo, gali padėti Mezym 10000 V skrandyje neirios tabletės. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Vis dėlto dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
Straipsnį parengė: „Berlin Chemie“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!