REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neslėpsiu, vis dar sutinku žmonių, kurie gamina labai retai, o jei ir gamina, tai renkasi pačius paprasčiausius, visiškai nesudėtingus ir daug laiko neatimančius patiekalus. Tačiau yra visa galybė ir tokių šeimininkių, kurioms maisto gaminimas yra šis tas daugiau nei tik moteriška pareiga.

Neslėpsiu, vis dar sutinku žmonių, kurie gamina labai retai, o jei ir gamina, tai renkasi pačius paprasčiausius, visiškai nesudėtingus ir daug laiko neatimančius patiekalus. Tačiau yra visa galybė ir tokių šeimininkių, kurioms maisto gaminimas yra šis tas daugiau nei tik moteriška pareiga.

REKLAMA

To įrodymas – maisto ruošimui neabejinga kėdainietė Daiva BELIAJEVIENĖ, kuri dar ankstyvoje vaikystėje turėjo progą iš arčiau susipažinti su gardžių patiekalų ir kepinių aromatais.

Net ir pati pašnekovė neabejodama tikina, kad jaunystėje įgyta patirtis, kai ji matydavo puikiai šeimininkaujančią savo močiutę, ir yra didžiausia priežastis jos dabartinėms virtuvėje gimstančioms įvairiausių namuose ruoštų patiekalų ir kepinių idėjoms bei eksperimentams.

Patirtį perėmė iš močiutės

Naminiai patiekalai – Daivos vizitinė kortelė. Pomėgį būtent tokiam maistui, pačios Daivos žodžiais, ji paveldėjo iš savo močiutės, nes pašnekovės mama, kuri dažniausiai rinkdavosi kuo greičiau pagaminamus, paprastesnius ir svarbiausia sočius patiekalus, didelio pomėgio gaminti neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar dabar pamenu savo močiutę – ji buvo išties puiki šeimininkė, dirbusi pas ponus virėja.

Ji kepdavo be proto skanius šimtalapius, įvairiausius naminius pyragus bei buvo nepakartojama naminių patiekalų gamintoja.

REKLAMA

Atsimenu, būdama mažytė daug laiko leisdavau pas močiutę kaime ir vis stebėdavau ją besisukiojančią virtuvėje. O virtuvėje laiko ji praleisdavo tikrai daug. Juk tais laikais būdavo įprasta prisiruošti daug gardaus maisto.

Matydavau, kaip ji dėmesingai, kruopščiai ir su didžiule meile gamindavo, todėl nė neabejodama, galiu teigti, kad būtent iš jos ir perėmiau visą su gaminimu susijusią patirtį.

Gyvendama kaime ji viską darė pati. Pati maldavo miltus, pati augino gyvulius ir paukščius. Šeimai tikrai nieko netrūkdavo.

Visa tai matydama ilgainiui prie tokio gyvenimo būdo pripratau ir viskas tapo natūralu, įprasta“, – apie savo močiutės aistrą ir meilę maisto gaminimui ir iš jos perimtą patirtį pasakoja Daiva.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai – mėsiški patiekalai

Labiausiai iš mėsos mėgstanti gaminti Daiva savo virtuvėje neapsistoja ties tokių pačių patiekalų ruošimu. Eksperimentai ir improvizacijos – itin dažnas procesas šeimininkės virtuvėje.

„Stebėdama močiutę dažniausiai matydavau, kaip ji gamina tradicinius lietuviškus patiekalus. Būtent tokie tais laikais buvo populiariausi.

Sukūrus šeimą norėjosi palepinti ir nustebinti šeimyniškius, todėl gamindama nuolat stengiausi atrasti naujovių.

Gaminu mėsos vyniotinius. Juos visada gardinu pridėdama slyvų, razinų ar kitokių džiovintų vaisių. Ruošdama karštuosius patiekalus beveik niekada neapsieinu be mėsos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai naudoju jautieną, kartkartėmis – kiaulieną, rečiausiai renkuosi šeimos nemėgstamiausią paukštieną.

Vienas mėgiamiausių šeimos patiekalų – lietiniai, įdaryti jautiena. Taip pat namuose pasiruošiu ir naminės vištienos kepeninės“, – apie įpročius virtuvėje kalba Daiva ir priduria, jog ji visada stengiasi atkreipti dėmesį į gaminimui naudojamų produktų kokybę.

„Kol gyvenome močiutės sodyboje kaime, prisirūkydavome ir lašinių, ir kumpio, auginome mėsines vištas. Nieko tikrai netrūko, todėl apsipirkinėti prekybos centruose nesu pratusi. Pusfabrikačius renkamės tik išskirtiniais atvejais, kada laiko gaminimui tikrai nebelieka.

REKLAMA

Vis dėlto šeimoje labiausiai vertinamas naminis maistas, todėl visada stengiuosi viską gaminti pati. Tai yra ir pigiau, ir skaniau, ir kartu sveikiau. Žinoma, nevengiu šeimą palepinti ir skanėstais.

Prisipažinsiu, nors mėgstu improvizuoti, bet kepdama gardėsius visada vadovaujuosi receptais. Tik porą kartų išbandžiusi galiu paeksperimentuoti: kažko pridėti, kažko nuimti. Pavyzdžiui, cukraus.

Kalbant apie gardėsius, dažniausiai virtuvėje aromatingus kvapus skleidžia pyragai. Vienas mėgiamiausių – obuolinis“, – apie dažniausiai jos virtuvėje kepamus gardėsius pasakoja Daiva.

Augino gyvulius, laikė paukščius

Daugelį metų močiutės kaimo sodyboje su šeima gyvenusi Daiva tik ne per seniausiai atsikraustė į miestą. Per laiką pripratusiai prie gyvenimo kaime šiuo metu moteriai labiausiai trūksta ne daržo ar naminių lašinukų, bet… katino ir šuns.

REKLAMA

„Kol persikraustėme į miestą, ilgą laiką gyvenau močiutės sodyboje kaime. Kol buvome ten apsistoję, auginome gyvuliukus. Visada turėjome savo mėsos, savo lašinukų, savo kumpiukų, bet atėjo toks laikas, kai jau nebeapsimokėjo auginti. Juk pabrango tiek pašarai, tiek ir patys paršeliai. Laikėme ir vištų. Vasarą mūsų sodyboje kartą karaliavo net penkiasdešimt tokių.

Šiuo metu gyvenant mieste pasigendu daug ko, bet labiausiai trūksta katino ir šuns. Bet kadangi dabar tam sąlygų nėra, nes, mano manymu, gyvūnas turi turėti erdvės ir privalo didesnę laiko dalį praleisti lauke, o ne būti uždarytas“, – apie gyvenimą kaime šneka Daiva.

Pamėgtais šeimos įdarytų lietinių blynelių ir vištienos kepeninės receptais Daiva Beliajevienė dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Būtinai išbandykite!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietiniai blynai su jautiena

Jums reikės: 10–12 iškeptų lietinių blynelių, 1 kg jautienos, 1 didelio svogūno, gabalėlio (apie 240 g) fermentinio sūrio, mėgiamų prieskonių, pipirų, aliejaus (blynelių apkepimui).

Gaminimas: įdarui jautieną virkite apie dvi valandas. Ją sumalkite. Pridėkite mėgiamų prieskonių, pipirų pagal skonį.

Atskirai pakepinkite susmulkintą svogūną. Sutarkuokite fermentinį sūrį. Maltą jautieną sumaišykite su kepintu svogūnu bei tarkuotu sūriu. Įdarą padalinkite į tiek dalių, kiek išsikepėte lietinių ir įdarykite kiekvieną blynelį.

Prieš patiekiant lietinius blynelius apkepinkite keptuvėje. Patiekalą pašnekovė patiekia su grietine. Skanaus!

REKLAMA

Vištienos kepeninė

Jums reikės: 1 kg vištienos kepenėlių, 1 kg vištienos ketvirčių, 0,5 kg pievagrybių, 1 didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, druskos bei pipirų (pagal skonį), penkių rūšių pipirų prieskonių (kepeninės apibarstymui).

Gaminimas: vištienos kepenėles ir ketvirčius išvirkite. Nuo vištienos ketvirčių nuimkite odelę, juos iškaulinkite. Vištienos kepenėles ir ketvirčių mėsą sumalkite.

Smulkintą svogūną pakepinkite su gabalėliais supjaustytais grybais. Pakepintą svogūną ir grybus taip pat sumalkite, sumaišykite su maltomis kepenėlėmis bei vištienos ketvirčių mėsa, sudėkite išspaustą ar smulkiai pjaustytą česnaką ir pagardinkite druska bei pipirais.

Į masę įpilkite šiek tiek sultinio, kuriame prieš tai virė vištiena. Gauta masė turėtų būti grietinės tirštumo. Kepeninę dėkite į skardą, ant viršaus pabarstykite penkių rūšių pipirų prieskoniais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Kepeninė turi gražiai apskrusti. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų