• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto gaminimas – kasdienė veikla, kuriai reikia nemažai laiko, o kartais jo paprasčiausiai nebūna, todėl daugelis šildo maistą mikrobangų krosnelėje. Tačiau ekspertas įspėja šiukštu nedėti vieno daikto į mikrobangų krosnelę, kitaip gali laukti liūdnos pasekmės.

Maisto gaminimas – kasdienė veikla, kuriai reikia nemažai laiko, o kartais jo paprasčiausiai nebūna, todėl daugelis šildo maistą mikrobangų krosnelėje. Tačiau ekspertas įspėja šiukštu nedėti vieno daikto į mikrobangų krosnelę, kitaip gali laukti liūdnos pasekmės.

REKLAMA

Nors tai nėra nesaugu, jei laikomasi visų instrukcijų, yra vienas įprotis, kurį turi nemažai žmonių ir kuris gali būti pavojingas jūsų sveikatai, rašo express.co.uk.

Pasakė, ar saugu šildyti maistą mikrobangų krosnelėje

Gastroenterologas dr. Saurabh Sethi iš JAV „TikTok“ platformoje įspėjo apie keliamą pavojų, jei maistas šildomas plastikiniuose induose. Visų pirma jis ragino žmones nešildyti maisto plastikiniuose indeliuose mikrobangų krosnelėje. Tai gali užteršti jūsų maistą pavojingomis medžiagomis.

Jis rekomenduoja, jei tik įmanoma, maisto šildymui mikrobangų krosnelėje naudoti stiklinius indelius. Kalbėdamas „TikTok“ pasidalintame vaizdo įraše gydytojas taip pat papasakojo, ar saugu maistą šildyti mikrobangų krosnelėje:

REKLAMA
REKLAMA

„Ar mikrobangų krosnelės gali sukelti vėžį? Nepraleiskite paskutinio žingsnio – nes tai gali išgelbėti jūsų gyvybę.“

Jis šiek tiek plačiau paaiškino, kaip veikia mikrobangų krosnelės. „Mikrobangų krosnelės elektros energiją paverčia elektromagnetinėmis bangomis, stimuliuojančiomis maisto produktų molekules, kad jos sušiltų.

REKLAMA

Mikrobangų krosnelės skleidžia nejonizuojančią spinduliuotę, panašiai kaip jūsų mobilusis telefonas, tai yra, jos neturi pakankamai energijos, kad jonizuotų atomus ar molekules“, – aiškino jis.

Iš esmės tokio tipo spinduliuotė nėra pakankamai stipri, kad tiesiogiai paveiktų atomų struktūrą ar pažeistų DNR, todėl žmonėms ji yra saugi.

Į mikrobangų krosnelę nedėkite plastikinių indų

Vis dėlto didelio nejonizuojančios spinduliuotės lygio poveikis gali būti pavojingas, tačiau tai aktualu tik asmenims, kurie dirba su dideliais nejonizuojančios spinduliuotės šaltiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas pridūrė: „Tyrimai rodo, kad mikrobangų krosnelės gerai išlaiko maistines medžiagas, dažnai geriau nei kai kurie maisto gaminimo būdai, pavyzdžiui, kepimas aliejuje.“

Taigi, jo teigimu, mikrobangų krosnelės keliama rizika priklauso nuo to, į kokį indą įdedamas maistas.

Jis teigė: „Dabar štai jums svarbiausias patarimas. Daugelyje plastikinių indų yra hormonus ardančių junginių, tokių kaip BPA, kurie kaitinami gali užteršti maistą. Niekada mikrobangų krosnelėje nešildykite maisto plastikiniame inde. Vietoj jų naudokite stiklinius indus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BPA, dar vadinamas bisfenoliu A, yra pavojingas endokrininę sistemą ardantis chemikalas. Šiuo metu vis didesnį susirūpinimą kelia galimas BPA poveikis vaisiaus, kūdikių ir vaikų smegenims bei prostatai.

Mokslininkų atlikti tyrimai taip pat parodė galimą ryšį tarp BPA ir padidėjusio kraujospūdžio, 2 tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų