Mitybos specialistas Mantas Liekis naujienų portalui tv3.lt pabrėžia, kad karštomis vasaros dienomis žmonės turi skirti daugiau dėmesio savo mitybai, kad išvengtų su karščiu susijusių sveikatos problemų. Svarbu rinktis „lengvesnį“ maistą, kuris neapsunkina skrandžio veiklos karštomis dienomis.
„Mitybos racioną patarčiau praturtinti didesniu kiekiu daržovių, vaisių, salotų. Įtraukti į jį šaltų sriubų, grūdų, šviežios žuvies, vištienos, liesos mėsos ir praturtinti kitais šaltais užkandžiais“, – sako mitybos specialistas.
Organizmą praturtinantys produktai
Pasak M. Liekio, šie produktai – šviežios daržovės, vaisiai ir uogos – lengviau virškinami ir gausiai praturtinti vitaminais, mineralais bei skaidulomis. Visi šie elementai padeda organizmui lengviau atlaikyti karštį.
„Pieno produktai turi daugiau kalcio, taip pat jogurte, kefyre yra fermentų, kurie padeda skrandžiui lengviau suvirškinti maistą. Šaltieji užkandžiai kaip: mėsa, sūris, daržovės ar avokado užtepėlė irgi yra lengvai virškinami. Šiame maiste yra nemažai sveikųjų riebalų“, – atskleidžia vyras.
Kadangi vasarą žmonės dažniau prakaituoja, yra labai svarbu pasirūpinti tinkama organizmo hidratacija. Nors yra įvairių gėrimų, vanduo vis tiek turėtų išlikti pagrindiniu pasirinkimu.
„Galima rinktis skirtingą mineralinį vandenį, koks žmogui patinka. Taip pat vandenį galima pagardinti citrina – tai atskiras mišinys, kurį galima gerti. Į savo mitybos racioną žmogus gali įtraukti baltyminius kokteilius, glotnučius, į juos įdedant daugiau vaisių, uogų ar daržovių.
Jie leis organizmą praturtinti liesais baltymais, antioksidantais ir žmogus gaus skysčių. Organizmą praturtinti galima geriant įvairias arbatas, pavyzdžiui, rinktis žalią arbatą, ir taip atgaivinti organizmą“, – rekomenduoja mitybos specialistas.
Atskleidė, kokių produktų vengti
M. Liekis išvardijo maisto produktus, kurie karštomis vasaros dienomis gali apsunkinti virškinimą. Jis rekomendavo vengti riebaus ir kepto maisto, tokio kaip keptos bulvės, mėsainiai ir kepta vištiena.
„Riebi raudona mėsa, kiauliena, visi perdirbti maisto produktai, tokie kaip dešros, dešrelės ir įvairūs sūdyti užkandžiai, bei sunkiai virškinami pieno produktai, tokie kaip labai riebus pienas, grietinėlė ir grietinė, gali apsunkinti virškinimą. Vertėtų vengti aštrių ir stiprių prieskonių, sūrių maisto produktų, nes jie gali paskatinti prakaitavimą ir sukelti diskomfortą karštu dienos metu.
Saldūs ir gazuoti gėrimai gali sukelti pilvo pūtimą bei žmogaus organizmo nepraturtinti skysčiais. Nereikėtų gerti alkoholio, daug kavos, nes jie skatina dehidrataciją ir gali pakenkti“, – pataria mitybos specialistas.
Anot vyro, karštomis dienomis žmogui reikėtų atsižvelgti į organizmo siunčiamus signalus, nes vasarą sumažėja alkio jausmas. – „Rekomenduočiau valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis“.
Mitybos specialistas atskleidžia, kad valgant mažesnėmis porcijomis žmogus vienu kartu nepersivalgo ir visą dieną palaiko stabilų energijos lygį.
„Įtraukčiau į savo mitybos racioną agurkų, pomidorų, salotų, arbūzų, melionų, braškių, šviežių daržovių su alyvuogių aliejumi, ryžių, bolivinę balandą ir lengvai virškinamų baltymų: liesos vištienos, žuvies, pieno produktų, fetos, mocarelos sūrį“, – iš kokių produktų sudarytų savo mitybos racioną atskleidžia vyras.
Svaigsta galva – trūksta skysčių
Vasaros metu, neišgeriant pakankamo vandens kiekio, galima patirti dehidrataciją. Tai reiškia, kad organizme lieka mažiau vandens nei įprastai. Dėl dehidratacijos gali sutrikti normali žmogaus fiziologinė veikla.
M. Liekis teigia, kad pagrindiniai požymiai, rodantys, jog reikia vartoti daugiau skysčių, yra išsausėjusios lūpos ir oda. Tačiau jis taip pat pabrėžia dar vieną svarbų požymį, kurio dažnai nepastebime.
„Vienas iš pagrindinių požymių, kuriuo remiuosi aš, yra šlapimo spalva. Jeigu šlapimo spalva yra tamsesnės spalvos, ji indikuoja, kad žmogaus organizme trūksta skysčių ir žmogus turėtų išgerti daugiau vandens, iki kol šlapimo spalva taps skaidresnė.
Jeigu yra labai karšta, žmogus daug prakaituoja, negeria skysčių ir jaučia galvos svaigimą, tai gali indikuoti, kad žmogui trūksta skysčių arba jis jaučiasi pavargęs. Galbūt reikėtų gerti ne patį vandenį, o rinktis mineralinį vandenį ar izotoninį gėrimą, kad praturtinti organizmą reikiamais mineralais“, – pabrėžia mitybos specialistas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!