Nors tikimybė susirgti vėžiu nuo maisto yra mažesnė, toliau išvardinti maisto produktai, kurių reikėtų vengti ir kurie, kaip įrodyta, didina riziką susirgti vėžiu.
Gazuoti gėrimai
Tema „gazuoti gėrimai kaip vėžį sukeliantis maisto produktas“ išlieka diskutuotina jau daugiau nei du dešimtmečius. Yra žinoma, kad gaiviuosiuose gėrimuose yra didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir įvairių kitų kenksmingų cheminių medžiagų.
Šie gazuoti gėrimai visais atžvilgiais yra blogiausi mūsų sveikatai. Gėrimuose yra fruktozės, tačiau žinoma, kad gazuoti gėrimai yra tikras piktavalis, sukeliantis ir didinantis vėžio riziką. Šie gėrimai nesuteikia jokios maistinės vertės, kita vertus, jie išgauna maistines medžiagas, kurias gauname iš kitų maisto produktų, rašo microhealth.com.
Kasos vėžio tyrimai parodė, kad asmenims, kurie per savaitę suvartoja du gaiviuosius gėrimus, tikimybė susirgti kasos vėžiu padidėja 87 %. Taigi, norint sumažinti vėžio riziką, reikia vengti gazuotų gėrimų ir gazuotų gėrimų.
Hidrinti aliejai
Hidrinti aliejai laikomi vienais iš labiausiai vėžį sukeliančių maisto produktų dėl didelio kiekio transriebalų, kurie susidaro hidrinimo proceso metu. Transriebalai siejami su padidėjusia įvairių sveikatos problemų, įskaitant širdies ligas ir vėžį, rizika.
Be to, hidrintuose aliejuose dažnai būna daug omega-6 riebalų rūgščių, kurių perteklius, nesuderintas su omega-3 riebalų rūgštimis, gali sukelti lėtinį uždegimą – žinomą vėžio vystymosi ir progresavimo veiksnį.
Cheminis hidrintų aliejų apdorojimas ir jų galimas ląstelių membranų pažeidimas dar labiau padidina jų sąsajas su padidėjusia vėžio rizika. Todėl dažnai rekomenduojama kuo labiau sumažinti hidrintų aliejų vartojimą, nes tai yra vėžio prevencinės mitybos dalis.
Popkornai
Popkornuose yra perfluoroktano rūgšties (žinomo kancerogeno). Tyrimai parodė, kad diacetylis (naudojamas dirbtiniame svieste) sukelia daugelį ligų, įskaitant vėžį. Jei privalote pasimėgauti, sveikiausias pasirinkimas – pasigaminti popkornus namuose.
Rafinuotas cukrus
Iki šiol pagrindinis vėžio sukėlimo kaltininkas yra didelės fruktozės kukurūzų sirupas HFCS ir kiti rafinuoti cukrūs. Rafinuoti cukrūs padidina insulino kiekį vos juos suvalgius ir, kaip žinoma, skatina vėžinių ląstelių augimą.
Augimo skatinimas lemia greitą vėžinių ląstelių dauginimąsi, todėl jos sparčiai įsiveržia į normalias ląsteles. Sausainių, pyragų, tortų, gazuotų gėrimų ir daugelio kitų perdirbtų produktų vartojimas paaiškina didesnę vėžio riziką šiais laikais. Taigi rafinuotą ir perdirbtą cukrų pakeiskite natūraliu saldikliu, kad kelis kartus sumažintumėte vėžio riziką.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!