• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis pasinaudojo proga savaitgalį prasitęsti iki pat Joninių, tad jau suka galvą – ką naujo grilinti šiemet? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė įsitikinusi, kad kaskart iš naujo išradinėti dviračio visai nebūtina – tereikia tik su minimaliomis išlaidomis atnaujinti jau pamėgtus patiekalus: salotas, mėsainį, šašlykus.

Daugelis pasinaudojo proga savaitgalį prasitęsti iki pat Joninių, tad jau suka galvą – ką naujo grilinti šiemet? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė įsitikinusi, kad kaskart iš naujo išradinėti dviračio visai nebūtina – tereikia tik su minimaliomis išlaidomis atnaujinti jau pamėgtus patiekalus: salotas, mėsainį, šašlykus.

REKLAMA

Gal paparčio žiedo ir nerasite, bet kelią į kiekvieno, mėgstančio skaniai pavalgyti, širdį – tikrai, rašoma pranešime spaudai.

Joninės – lyg antrosios Kalėdos

Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė, ir ji neatsiejama nuo skanaus maisto. Daugelis ją sutinka su būriu artimųjų bei draugų, tad maisto ruošia ne ką mažiau nei Kalėdoms. Tiesa, pasak Gintarės Kitovės, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovės, pirkinių sąrašas skiriasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviams Joninės – užkandžių, grilio ir akcijų metas. Kad ir koks oras bebūtų, kepsninės tampa karalienėmis, tad stipriai ūgteli tiek šviežios, tiek marinuotos mėsos paklausa.

REKLAMA

Lietuviai čirškina ne tik šašlykus, bet ir dešreles, ruošia mėsainius, skrudina vištienos sparnelius, šonkauliukus. Neapsiribojama tik tradiciniais mėsos patiekalais – vis dažniau ant grotelių keliauja ir šviežia žuvis, jūros gėrybės, sezoninės daržovės, įvairūs sūriai, veganiški pasirinkimai, netgi vaisiai“, – sako apsipirkimo tendencijas stebinti G. Kitovė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip įprasta, prieš Jonines smarkiai išauga vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų, įvairių užkandžių, traškučių pardavimai, pastebi tinklo atstovė.

Be to, artėjant tokioms visuotinoms šventėms pirkėjai į krepšelius dažniau dedasi ir išskirtinesnių kokybiškų užkandžių: ieško akcijų ir renkasi gurmaniškus sūrius, vytintus kumpius, įdomesnius pagardus prie grilio patiekalų, desertus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Joninių stalo gausa net gali priminti Kalėdas vasarą, tik šviežių produktų įvairovė nelygintina: pirkėjai naudojasi, kad vasara dovanoja traškių šviežių salotų, prinokusių daržovių, įvairių uogų, jau prasidėjusį kaulavaisių sezoną – nuo visų mylimų trešnių iki įvairių persikų.

Tikriausiai nė viena Joninių šventė neapsieis ir be arbūzų – jie apskritai yra vasaros pasirinkimas nr. 1 vienas šviežių vaisių skyriuje“, – sako G. Kitovė.

REKLAMA

Dar daugiau šventiškumo vaišių stalui suteiks ir kelios naujos idėjos. Nereikia įmantrių, sudėtingų receptų – pasirinkę jau mėgstamus patiekalus galėsite būti ramūs, kad jie įtiks visiems. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo – ir visi liks sotūs bei sužavėti.

Grilinto arbūzo ir fetos vėrinukai

Pasak J. Tamoševičienės, arbūzo ir fetos derinys – daugelio jau atrastos salotos, kurios kone sinonimas vasarai. Arbūzo traškumas ir saldumas bei sūri, kreminė feta puikiai dera tarpusavyje.

REKLAMA

„Tobulėjimui erdvės taip pat yra – labai skanu bus ir keli šviežių bazilikų ar mėtų lapeliai, salotas galima apšlakstyti balzamiko actu arba citrinos sultimis. Puikiai jose derės ir uogos, pavyzdžiui, šilauogės.

O jeigu norite, kad būtų ne tik skanu, originalu, bet dar ir patogu – salotas verkite ant iešmelių. Prieš tai arbūzą pagrilinkite, kad suteiktumėte jam dar daugiau skonio, o tuomet nereikės nė daug lėkščių – kiekvienas salotų porciją galės griebti tiesiog į ranką“, – siūlo minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 30 min. Reikės: 300 g arbūzo, baziliko arba mėtos lapelių, 220 g fetos, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Medinius iešmelius 30 min. pamirkykite vandenyje. Arbūzą ir fetą supjaustykite panašaus dydžio kubeliais (2-3 cm). Ant kiekvieno iešmelio atsargiai suverkite po 2 arbūzo kubelius.

2. Įkaitinkite grilį iki aukštos temperatūros. Kepkite arbūzus kelias minutes, kelis kartus apverčiant, kol ant jų atsiras grilio žymės.

REKLAMA

3. Užverkite ant iešmelio po 1 baziliko arba mėtos lapą ir 1 fetos sūrio kubelį. Pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi arba balzamiko actu.

Sultingas ir traškus naminis mėsainis

Grilyje kepti mėsainiai tampa ypač populiariu pasirinkimu draugų susibūrimuose, kadangi kiekvienas gali jį susikurti pagal individualius poreikius. Šio patiekalo grožis ir slypi tame, kad visi ras sau patinkančią variaciją, nes į mėsainį galite dėti bet ką, ko tik širdis geidžia.

REKLAMA

„Svarbu naudoti jums patinkančius ingredientus, o kuo jie šviežesni – tuo skaniau. Nepamirškite traškių šviežių salotų, sultingo ir kvapnaus pomidoro.

Mėsainius galima gardinti padažais, naudokite šviežius arba karamelizuotus svogūnus, paskaninkite juos kepta šonine ar čiorizo dešra, įvairiausiais sūriais: pradedant brandintu čederiu ir baigiant bri ar mėlynojo pelėsio sūriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šįkart ištraukite ir slaptą kortą – atidėkite šiek tiek traškučių, kurie lydi kiekvieną vakarėlį gamtoje. Įdomi pastarojo metu tendencija svetur – įdėti bulvių traškučių ne tik tarp kitų ingedientų, bet ir į pačią mėsą. Taip jie gali tapti ir prieskoniu, ir suteikti mėsainiui nepakartojamo traškumo“, – siūlo J. Tamoševičienė.

Porcijos: 8. Gaminimo laikas: 30 min. Reikės: 1,5 kg maltos jautienos, 120 g traškučių, 200 g tarkuoto sūrio, druskos, pipirų, 8 mėsainių bandelių, priedų – salotų, pomidorų, kečupo, garstyčių, svogūnų, traškučių ir t. t.

REKLAMA

Gaminame:

1. Dubenyje gerai sumaišykite jautieną, trupintus traškučius, tarkuotą sūrį, druską ir pipirus.

2. Suformuokite mėsainių paplotėlius ir kepkite ant grotelių, kol bus visiškai iškepti. Priklausomai nuo storio, prireiks 2-4 minučių kiekvienai pusei.

3. Dėliokite mėsainį kaip įprastai, tačiau šį kartą pabandykite jį pagardinti ir keliais šviežiais traškučiais, kad mėsainis būtų dar traškesnis. Patiekite ir mėgaukitės!

REKLAMA

Šašlykai bus minkštutėliai ir išskirtinai skanūs – marinatas su konservuotų agurkėlių skysčiu

Šašlykai dažniausiai būna patiekalas numeris vienas Joninių šventėje. Vis daugiau žmonių perka juos jau marinuotus, tačiau jeigu nusprendėte šio darbo imtis patys – sukluskite. Marinatui pravers produktas, kurį praktiškai visi pirks Joninių vaišėms, tačiau veltui išpils.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviams vienas mėgstamiausių priedų prie mėsos – konservuoti agurkėliai. Skystis nuo jų dažnai iškeliauja į kriauklę, tačiau visai be reikalo. Rūgštelės, česnako ir druskos turintis sūrymas yra puikus pagrindas marinatui mėsai, paukštienai ar daržovėms.

Šis skystis yra natūraliai sūrus ir rūgštus, todėl jums nereikės sūdyti mėsos ar dėti rūgščių produktų, pavyzdžiui, acto ar citrinų sulčių. Mėsa bus minkšta ir švelni, su ryškiu krapų ir česnakų aromatu“, – pasakoja minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė.

Reikės: 1 kg šviežios sprandinės, 250 ml marinuotų agurkų sulčių, 1 šaukšto garstyčių, 1 šaukšto medaus, 50 ml saulėgrąžų aliejaus, 1 šaukšto majonezo.

Gaminame:

1. Mėsą supjaustykite. Marinato ingredientus gerai sumaišykite, juo apliekite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai valandą, o geriausia – pernakt.

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų