Gal paparčio žiedo ir nerasite, bet kelią į kiekvieno, mėgstančio skaniai pavalgyti, širdį – tikrai, rašoma pranešime spaudai.
Joninės – lyg antrosios Kalėdos
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė, ir ji neatsiejama nuo skanaus maisto. Daugelis ją sutinka su būriu artimųjų bei draugų, tad maisto ruošia ne ką mažiau nei Kalėdoms. Tiesa, pasak Gintarės Kitovės, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovės, pirkinių sąrašas skiriasi.
„Lietuviams Joninės – užkandžių, grilio ir akcijų metas. Kad ir koks oras bebūtų, kepsninės tampa karalienėmis, tad stipriai ūgteli tiek šviežios, tiek marinuotos mėsos paklausa.
Lietuviai čirškina ne tik šašlykus, bet ir dešreles, ruošia mėsainius, skrudina vištienos sparnelius, šonkauliukus. Neapsiribojama tik tradiciniais mėsos patiekalais – vis dažniau ant grotelių keliauja ir šviežia žuvis, jūros gėrybės, sezoninės daržovės, įvairūs sūriai, veganiški pasirinkimai, netgi vaisiai“, – sako apsipirkimo tendencijas stebinti G. Kitovė.
Kaip įprasta, prieš Jonines smarkiai išauga vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų, įvairių užkandžių, traškučių pardavimai, pastebi tinklo atstovė.
Be to, artėjant tokioms visuotinoms šventėms pirkėjai į krepšelius dažniau dedasi ir išskirtinesnių kokybiškų užkandžių: ieško akcijų ir renkasi gurmaniškus sūrius, vytintus kumpius, įdomesnius pagardus prie grilio patiekalų, desertus.
„Joninių stalo gausa net gali priminti Kalėdas vasarą, tik šviežių produktų įvairovė nelygintina: pirkėjai naudojasi, kad vasara dovanoja traškių šviežių salotų, prinokusių daržovių, įvairių uogų, jau prasidėjusį kaulavaisių sezoną – nuo visų mylimų trešnių iki įvairių persikų.
Tikriausiai nė viena Joninių šventė neapsieis ir be arbūzų – jie apskritai yra vasaros pasirinkimas nr. 1 vienas šviežių vaisių skyriuje“, – sako G. Kitovė.
Dar daugiau šventiškumo vaišių stalui suteiks ir kelios naujos idėjos. Nereikia įmantrių, sudėtingų receptų – pasirinkę jau mėgstamus patiekalus galėsite būti ramūs, kad jie įtiks visiems. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo – ir visi liks sotūs bei sužavėti.
Grilinto arbūzo ir fetos vėrinukai
Pasak J. Tamoševičienės, arbūzo ir fetos derinys – daugelio jau atrastos salotos, kurios kone sinonimas vasarai. Arbūzo traškumas ir saldumas bei sūri, kreminė feta puikiai dera tarpusavyje.
„Tobulėjimui erdvės taip pat yra – labai skanu bus ir keli šviežių bazilikų ar mėtų lapeliai, salotas galima apšlakstyti balzamiko actu arba citrinos sultimis. Puikiai jose derės ir uogos, pavyzdžiui, šilauogės.
O jeigu norite, kad būtų ne tik skanu, originalu, bet dar ir patogu – salotas verkite ant iešmelių. Prieš tai arbūzą pagrilinkite, kad suteiktumėte jam dar daugiau skonio, o tuomet nereikės nė daug lėkščių – kiekvienas salotų porciją galės griebti tiesiog į ranką“, – siūlo minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė.
Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 30 min. Reikės: 300 g arbūzo, baziliko arba mėtos lapelių, 220 g fetos, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminame:
1. Medinius iešmelius 30 min. pamirkykite vandenyje. Arbūzą ir fetą supjaustykite panašaus dydžio kubeliais (2-3 cm). Ant kiekvieno iešmelio atsargiai suverkite po 2 arbūzo kubelius.
2. Įkaitinkite grilį iki aukštos temperatūros. Kepkite arbūzus kelias minutes, kelis kartus apverčiant, kol ant jų atsiras grilio žymės.
3. Užverkite ant iešmelio po 1 baziliko arba mėtos lapą ir 1 fetos sūrio kubelį. Pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi arba balzamiko actu.
Sultingas ir traškus naminis mėsainis
Grilyje kepti mėsainiai tampa ypač populiariu pasirinkimu draugų susibūrimuose, kadangi kiekvienas gali jį susikurti pagal individualius poreikius. Šio patiekalo grožis ir slypi tame, kad visi ras sau patinkančią variaciją, nes į mėsainį galite dėti bet ką, ko tik širdis geidžia.
„Svarbu naudoti jums patinkančius ingredientus, o kuo jie šviežesni – tuo skaniau. Nepamirškite traškių šviežių salotų, sultingo ir kvapnaus pomidoro.
Mėsainius galima gardinti padažais, naudokite šviežius arba karamelizuotus svogūnus, paskaninkite juos kepta šonine ar čiorizo dešra, įvairiausiais sūriais: pradedant brandintu čederiu ir baigiant bri ar mėlynojo pelėsio sūriu.
Tačiau šįkart ištraukite ir slaptą kortą – atidėkite šiek tiek traškučių, kurie lydi kiekvieną vakarėlį gamtoje. Įdomi pastarojo metu tendencija svetur – įdėti bulvių traškučių ne tik tarp kitų ingedientų, bet ir į pačią mėsą. Taip jie gali tapti ir prieskoniu, ir suteikti mėsainiui nepakartojamo traškumo“, – siūlo J. Tamoševičienė.
Porcijos: 8. Gaminimo laikas: 30 min. Reikės: 1,5 kg maltos jautienos, 120 g traškučių, 200 g tarkuoto sūrio, druskos, pipirų, 8 mėsainių bandelių, priedų – salotų, pomidorų, kečupo, garstyčių, svogūnų, traškučių ir t. t.
Gaminame:
1. Dubenyje gerai sumaišykite jautieną, trupintus traškučius, tarkuotą sūrį, druską ir pipirus.
2. Suformuokite mėsainių paplotėlius ir kepkite ant grotelių, kol bus visiškai iškepti. Priklausomai nuo storio, prireiks 2-4 minučių kiekvienai pusei.
3. Dėliokite mėsainį kaip įprastai, tačiau šį kartą pabandykite jį pagardinti ir keliais šviežiais traškučiais, kad mėsainis būtų dar traškesnis. Patiekite ir mėgaukitės!
Šašlykai bus minkštutėliai ir išskirtinai skanūs – marinatas su konservuotų agurkėlių skysčiu
Šašlykai dažniausiai būna patiekalas numeris vienas Joninių šventėje. Vis daugiau žmonių perka juos jau marinuotus, tačiau jeigu nusprendėte šio darbo imtis patys – sukluskite. Marinatui pravers produktas, kurį praktiškai visi pirks Joninių vaišėms, tačiau veltui išpils.
„Lietuviams vienas mėgstamiausių priedų prie mėsos – konservuoti agurkėliai. Skystis nuo jų dažnai iškeliauja į kriauklę, tačiau visai be reikalo. Rūgštelės, česnako ir druskos turintis sūrymas yra puikus pagrindas marinatui mėsai, paukštienai ar daržovėms.
Šis skystis yra natūraliai sūrus ir rūgštus, todėl jums nereikės sūdyti mėsos ar dėti rūgščių produktų, pavyzdžiui, acto ar citrinų sulčių. Mėsa bus minkšta ir švelni, su ryškiu krapų ir česnakų aromatu“, – pasakoja minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė.
Reikės: 1 kg šviežios sprandinės, 250 ml marinuotų agurkų sulčių, 1 šaukšto garstyčių, 1 šaukšto medaus, 50 ml saulėgrąžų aliejaus, 1 šaukšto majonezo.
Gaminame:
1. Mėsą supjaustykite. Marinato ingredientus gerai sumaišykite, juo apliekite mėsą ir palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai valandą, o geriausia – pernakt.











































































































































































































































































































