Mitybos specialistė, trenerė Olga Pocienė teigia, kad riebalai yra būtini mūsų organizmui, norint gerai jaustis, turėtumėte blizgančius plaukus bei glotnią odą.
„Riebalai yra labai svarbi maistinė medžiaga, kuri žmogaus organizmui suteikia energijos, padeda numesti svorio, priaugti raumenų bei stiprinti imunitetą. Stokojant riebalų atsiranda disbalansas, o tai gali pakenkti imunitetui, prarandamos reprodukcinės funkcijos, mažėja estrogenų kiekis, padidėja infekcijų, ligų rizika, gali atsirasti skeleto, virškinimo trakto, inkstų, nervų sistemos sutrikimų. Taigi, riebalus valgyti būtina, tačiau tai nėra gruzdintos bulvytės ar kokia riebi mėsa. Vartojami riebalai privalo būti sveiki, todėl pateikiu 7 sveikus riebalus, kuriais drąsiai galite mėgautis“, – kalba mitybos specialistė.
Graikiniai riešutai. Jie savyje išlaiko didelį kiekį riebalinių rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nepasigamina, tai omega-3 riebiosios rūgštys. 25 g. lūkštentų graikinių riešutų yra 95 proc. rekomenduojamos dienos normos šių rūgščių, todėl drąsiai valgykite šiuos riešutus kaip užkandį, berkite į salotas, jogurtus, valgykite kartu su vaisiais.
Alyvuogės. Alyvuogių aliejus yra vienas iš būdų, kaip gauti mononesočiųjų riebalų, tačiau galima naudoti ne tik aliejų, bet ir valgyti pačias alyvuoges. Alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Alyvuogėse gausu flavonoidų, antioksidantų, oleino rūgšties ir kitų naudingų medžiagų, kurios neabejotinai teigiamai veikią mūsų organizmą. Todėl stenkitės per dieną suvalgyti bent po 4-6 alyvuoges ir tokiu būdu praturtinsite savo organizmą būtinosiomis medžiagomis. Tik būkite atsargūs, nes jose gali būti didelis kiekis natrio, todėl prieš vartodami išmirkykite jas vandenyje.
Avokadas. Vaisius, kuris privalo būti kiekvieno iš mūsų virtuvėje. Tai geriausias baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinis. Šiame vaisiuje yra 15-35 proc. labai kokybiškų aliejų. Jame gausu mineralinių medžiagų, todėl valgykite šį vaisių į sveikatą. Iš jų gaminkite užtepėles ar jogurtus.
Žemės riešutų sviestas. Tai puikus baltymų ir riebalų šaltinis. 2 šaukštuose riešutų sviesto yra apie 7 g. augalinių baltymų, jame gausu omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, maistinių skaidulų, mineralų, L-arginino – tai aminorūgštis, kurios dėka, mūsų raumenys aprūpinami krauju, deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Jis puikiai dera su obuoliais, cinamonu, tepkite jį ant duoniukų, dėkite į košes.
Lašiša. Tai žuvis karalienė, be proto skani ir naudinga. Joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų, mikroelementų. Todėl valgykite sūdytą, keptą ar virtą, o jeigu nemėgstate šios rūšies žuvies, valgykite kitą riebią žuvį, puikiai tiks silkė, upėtakis ar skumbrė.
Linų sėmenys . Itin vertingas ir naudingas maisto produktas, turintis didelį kiekį svarbių maistinių medžiagų, mikroelementų, mangano, ląstelienos, vitamino B1 ir Omega-3 riebalų rūgščių. Dėkite jas į košes, vaisių kokteilius, jogurtą, varškę.
Migdolai. Šie riešutai vertinami dėl sukaupto didelio kiekio naudingųjų maistinių medžiagų. Migdolai reguliuoja blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, nes jose yra didelis kiekis polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, kurie padidina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogojo. Jose daug omega 6, vitamino E, kalcio, cinko ir baltymų. Iš migdolų galima pasidaryti puikų sviestą, pieną, taip pat naudoti jo aliejų. Kaip užkandžiui per dieną užteks 10-12 riešutų.