REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažniausiai ant kūno atsiradę bėrimai yra visiškai nekenksmingi. Įvairios dėmelės gali būti įvairių negalavimų požymis, dažnai atsirandantis dėl alerginės reakcijos į naują odos produktą ar net kaip šalutinis šienligės poveikis. Tačiau retais atvejais išsiskyrimas išbėrimu gali būti kažko daug grėsmingesnio ženklas: vėžys, rašo thesun.co.uk.

Dažniausiai ant kūno atsiradę bėrimai yra visiškai nekenksmingi. Įvairios dėmelės gali būti įvairių negalavimų požymis, dažnai atsirandantis dėl alerginės reakcijos į naują odos produktą ar net kaip šalutinis šienligės poveikis. Tačiau retais atvejais išsiskyrimas išbėrimu gali būti kažko daug grėsmingesnio ženklas: vėžys, rašo thesun.co.uk.

REKLAMA

Dažnai raudoni bėrimai, kurie gali išduoti vėžį, atrodo labai panašūs į tuos, kuriuos sukelia psoriazė ar egzema, perspėjo ekspertai. Jie pasireiškia raudonomis dėmėmis, niežėjimu, deginančiu pojūčiu ir sausa, pleiskanojančia oda. Taip pat gali atsirasti melsvi arba gumbeliai iškilimai odoje.

Šis bėrimas truks ilgiau nei kitos odos ligos ir greičiausiai paūmės arba pasikeis vėžio progresavimo metu. Kitas signalinis ženklas yra tai, kad jis neišnyks, kai naudosite įprastus gydymo būdus – kremus, kurie dažnai skiriami dėl bėrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos atstovas gydytojas Walayat Hussain teigė, kad bėrimai gali būti vėžio požymis, tačiau pabrėžė, kad dėl daugumos bėrimų neverta jaudintis.

REKLAMA

Jis sakė: „Tai sudėtinga tema, apie kurią reikia kalbėti, tačiau negąsdinant žmonių. Oda yra tarsi mūsų kūno langas, kuriame matosi ženklai, kad kažkas vyksta kūno viduje. Jei atsiranda pūslinis bėrimas burnos vidujr, taip pat ant rankų ir kojų – tai kartais gali būti ženklas to, ką mes vadiname paraneoplastiniu išbėrimu.

Paraneoplastinis iš esmės reiškia, kad jis yra susijęs su kokia nors vėžio forma kitoje kūno vietoje. Gydant vėžį, bėrimas praeina. Dažniausiai pasitaikanti vėžio rūšis, sukelianti bėrimus ir pasižyminti simptomais, kuriuos dermatologai yra įpratę matyti, yra kraujo vėžys. Žmonės, sergantys leukemija ar limfoma, dažnai turi specifinius odos bėrimus, kuriuos dermatologai gali atpažinti.“

REKLAMA
REKLAMA

Čia pateikti bėrimai, kurie gali būti vėžio požymiais, ir rašoma, kaip galima juos atpažinti.

1. Nelygus raudonas bėrimas, kuris gali pleiskanojanti

Grybų mikozė yra dažnas bėrimas pacientams, kuriems diagnozuota limfoma. Limfoma yra limfinės sistemos vėžys – audinių ir organų tinklo mūsų kūne, kuris padeda atsikratyti toksinų.

Tai gali būti ypač pavojinga, nes vėžinės ląstelės gali keliauti per kūną krauju. Tada vėžio ląstelės gali augti keliose vietose vienu metu, paveikdamos kelias kūno dalis.

Žmogui, sergančiam limfoma, gali išsivystyti grybų mikozė – bėrimas, kuris atsiranda, kai kraujas keliauja į viršutinį odos sluoksnį. Ankstyvosiose stadijose jis gali atsirasti kaip rausvas raudonas išbėrimas, tačiau progresuodamas jis pradeda pleiskanoti. Gali imti niežėti ir atrodyti panašiai kaip egzema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Mažos raudonos dėmės, dengiančios odą

Leukemija, kraujo vėžio rūšis, prasidedanti kaulų čiulpuose, gali plisti visame kūne. Leukemija sergančiam asmeniui ant odos taip pat gali atsirasti mažų raudonų dėmių, vadinamų petechijomis.

Bėrimą sukelia pažeistos kraujagyslės po oda. Vaikams taip pat gali išsivystyti bėrimas, vadinamas ūmine mielogenine leukemija, dėl kurio ant odos atsiranda tamsių dėmių.

3. Raudoni bėrimai ant rankų ar nugaros

Dermatomiozitas paprastai pasireiškia pokyčiais aplink jūsų nagų raukšles, atsiranda raudonas bėrimas plaštakos išorėje, ypač aplink krumplius, ir į skara panašus raudonas bėrimas ant nugaros.

REKLAMA

Šis bėrimas gali būti susijęs su bet kokio tipo vėžiu. Jis taip pat gali atsirasti ant veido, akių vokų, krūtinės, kelių ir alkūnių. Dermatomiozitas taip pat gali sukelti raumenų silpnumą ir raumenų uždegimą.

4. Tamsūs, sustorėję odos plotai

„Acanthosis nigricans“ yra tada, kai aplink pažastis, kirkšnis ir kaklą atsiranda tamsesni, sustorėję odos plotai. Tai pagrindinis sveikatos problemos požymis.

Šie plotai bus sausi ir šiurkštūs, panašūs į aksomą, taip pat gali niežėti. „Acanthosis nigricans“ paprastai vystosi lėtai bėgant laikui, tačiau greitai plinta dėl vėžio.

Bet daugeliu atvejų bėrimas NĖRA vėžys

Gydytojas Hussain teigė, kad bėrimas gali būti įspėjamasis vėžio požymis. Nežinoma, kodėl kai kuriems žmonėms bėrimas pasireiškia sergant šia liga. Jis paaiškino, kad kai kuriais atvejais gali būti, kad nenormalios ląstelės infiltruoja pačią odą.

REKLAMA

„Viskas yra tik užuomina ar ženklas, kad kažkas vyksta“, – pridūrė jis.

„Ar tai yra specifinė odos reakcija į vėžio tipą, niekas iš tikrųjų nežino. Tačiau dažniausiai pasitaikanti bėrimo priežastis NĖRA susijusi su vėžiu. Manau, kad tai tikrai svarbi žinia, kurią reikia duoti žmonėms. Esmė yra ta, kad Jei jūsų odoje yra kokių nors rūpestį keliančių požymių, apsilankykite pas savo šeimos gydytoją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų