REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, lapkričio 14-ąją, visame pasaulyje minima Pasaulinė diabeto diena – Lietuvoje šia liga sergančių vaikų yra užregistruota 700 ir šis skaičius nuolat auga. Kasdieniai adatos dūriai arba suvaržytas judėjimas ir patyčios – tai tik keletas problemų, su kuriomis jie nuolat susiduria.

Šiandien, lapkričio 14-ąją, visame pasaulyje minima Pasaulinė diabeto diena – Lietuvoje šia liga sergančių vaikų yra užregistruota 700 ir šis skaičius nuolat auga. Kasdieniai adatos dūriai arba suvaržytas judėjimas ir patyčios – tai tik keletas problemų, su kuriomis jie nuolat susiduria.

REKLAMA

Apie tai kalbamės su socialine inovatore Simona Koncyte, kuri rado būdą, kaip bent iš dalies palengvinti sergančių mažylių gyvenimą – sukūrė specialius drabužius, skirtus insulino pompas naudojantiems vaikams.

„Šiuo metu insulino pompos yra pažangiausias ir efektyviausias diabeto valdymo būdas. Jos į poodinį sluoksnį įvestu kateteriu pagal poreikį į kraują tiekia insuliną – taip galima tiksliau koreguoti jo kiekį. Tokiu būdu vaikai išvengia papildomų injekcijų ir dūrio į pirštą prieš kiekvieną valgį, be to, šis metodas leidžia išlaikyti stabilesnius ligos rodmenis“, – teigė S. Koncytė.

Tačiau insulino pompos, anot kūrėjos, yra nepatogios: iš įprastų drabužių gali išsinerti ar iškristi ir sudužti, taip sukeldamos nepatogumus, stresą ar netgi riziką sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Be to, pompos matosi, o tai gali iššaukti bendraamžių patyčias. Kai pradėjau gilintis į kasdienius diabetu sergančių vaikų ir tėvų iššūkius, pompas patogiai laikančių ir paslepiančių drabužių nei Lietuvoje, nei užsienyje neradau“, – sakė S. Koncytė.

REKLAMA

Pašnekovė pasakoja, kad šia tema susidomėjo dėl draugės prašymo pasiūti kelnes jos sūnui, kuriam nė nesulaukus dvejų metų buvo diagnozuotas 1-ojo tipo cukrinis diabetas.

„Draugės pavyzdys ir stiprybė mane įkvėpė – pamačiau, kiek daug specifinių žinių, kantrybės ir supratimo reikia auginant tokius mažylius. Labai norėjau bent truputį prisidėti prie geresnės jų abiejų gyvenimo kokybės ir taip atsirado rūbai su specialiomis kišenėmis, skirtomis saugiai laikyti bei paslėpti insulino pompą“, – sakė S. Koncytė.

Geri darbai gali virsti socialiniu verslu

Simonos idėja buvo įvertinta ir kaip turinti potencialo virsti sėkmingu socialiniu verslu –  organizacijos „Reach For Change“ rengiamo konkurso „Talentas Keisti“ komisija nusprendė ją apdovanoti išskirtinai verslininkei moteriai skirtu prizu.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši idėja yra aktuali ir reikšminga, o ją įgyvendinus platesniu mastu – ji realiai prisidėtų prie vaikų gerovės ir spręstų jų bėdas. Specializuoti rūbai diabetu sergantiems vaikams yra toks produktas, kurio iki šiol trūko, todėl jo sėkme neabejojame“, – sakė Asta Buitkutė, konkurso komisijos narė ir vieno iš pagrindinių rėmėjų bendrovės „Tele2“ vidinės komunikacijos vadovė.

S. Koncytė atskleidė, kad gautas prizas jos veiklą kaip reikiant akseleravo – netolimoje ateityje ji jau planuoja pristatyti nedidelę specializuotų drabužių kolekciją. 

„Dabar labai intensyvus metas, nes ruošiu brėžinius gamybai, renku tinkamiausius audinius ir priedus, taip pat siuvu bei tobulinu įvairius pavyzdžius. Kolekciją pristatyti tikiuosi jau kitų metų pradžioje“, – sakė S. Koncytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovės, kiekvieną dieną augti ir tobulėti skatina noras pagerinti visų Lietuvoje diabetu sergančių vaikų gyvenimą.

„Pasitikėjimo įkvepia draugės sūnus – dabar jis rengiasi tik mano siūtus specializuotus drabužius ir kito būdo nešioti insulino pompai šiandien jau nebeįsivaizduoja. Todėl tikiu, kad šiuos rūbus pamėgs ir kiti diabetu sergantys vaikai“, – sakė kūrėja.

Socialinio verslo konkursą „Talentas keisti“ organizacija „Reach for Change“ rengia drauge su ilgamečiais partneriais telekomunikacijų bendrove „Tele2“ ir televizija „TV3“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų