REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Vynuoginis vaisius“ – taip verčiamas greipfruto pavadinimas iš anglų kalbos (grapefruit). Būtent taip šį vaisių pavadino anglų jūreiviai pamatę, kad jis auga kekėmis, kurios primena vynuogių kekes.

„Vynuoginis vaisius“ – taip verčiamas greipfruto pavadinimas iš anglų kalbos (grapefruit). Būtent taip šį vaisių pavadino anglų jūreiviai pamatę, kad jis auga kekėmis, kurios primena vynuogių kekes.

REKLAMA

Suteikia žvalumo, degina riebalus, aprūpina vitaminais – tik nauda ir dar kartą nauda. Tačiau mokslininkai tikina, kad su šiuo mėgstamu vaisiumi ne viskas taip paprasta. Nustebsite, bet greipfruto unikalumas tas, kad niekas iš tikro nežino, kas tai per vaisius.

Manoma, kad jis – natūralios apelsino ir didžiojo greipfruto (citrus maxima) hibridizacijos rezultatas.

Bet nė viena jo unikalių savybių, įskaitant taip pat ir greipfruto dietos efektyvumą, iki šiol taip ir nebuvo įrodyta. Kaip ir nėra patikimų įrodymų, kad jis gali sukelti, kaip kalbama, onkologines ligas…

Naudingosios greipfrutų savybės

Greipfruto vaisiuose yra C, P vitaminų, 88-90 proc. vandens, cukraus, pektino. Šie vaisiai plačiai naudojami ne tik kulinarijoje, bet kosmetikos gamyboje bei gydomaisiais tikslais.

REKLAMA
REKLAMA

* Greipfrutas padeda organizmui rytais prabusti ir pažvalėti, o vakarais – atsipalaiduoti, nurimti ir užmigti.

* Liaudies medicina pataria valgyti greipfrutus centrinės nervų sistemos funkcijų normalizavimui.

REKLAMA

* Ypač greipfrutai naudingi žiemą ir prasidėjus pavasariui, kuomet daugelis jaučia silpnumą, nuovargį ir apatiją.

* Vaisiaus skonis ir aromatas teigiamai veikia smegenų veiklą, pagerina koncentraciją bei atmintį, pakelia darbingumą.

* Šviežiai išspaustos greipfrutų sultys normalizuoja virškinimo sistemos veiklą, gerina kepenų ir tulžies pūslės darbą, padeda atgauti jėgas po susirgimų peršalimo ir chroniškomis ligomis.

* Vakare po sunkios darbo dienos jėgas atgauti padės pusė stiklinės šviežiai išspaustų greipfrutų sulčių.

* Tie, kas dažnai mėgaujasi greipfrutais daug rečiau serga peršalimo ligomis, jie atsparesni virusams.

REKLAMA
REKLAMA

* Jei kamuoja nemiga, rekomenduojama prieš pat miegą suvalgyti riekelę greipfruto.

* Greipfruto vaisius ir sultys padeda sulieknėti ir išlaikyti stabilų svorį.

* Greipfrutas, suvalgytas po valgio, stabilizuoja insulino kiekį, slopina alkio pojūtį.

* Greipfrutas padeda dirbantiems intensyvų protinį darbą, taip pat besimokantiems – moksleiviams ir studentams.

Greipfrutas ir vaistai

Tačiau kai kurie specialistai teigia, kad galime tik daryti prielaidą, kad šis vaisius sumažina cholesterino lygį, veikia antibakteriškai, naikina grybelį ir degina riebalus, gerina medžiagų, kurių sudėtyje yra cukraus, apykaitą, o tuo pačiu padeda esant cukriniam diabetui ir nutukimui… Tai nėra įrodyta moksliškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai faktas, kad citrusas nesuderinamas su daugybe medikamentų, įrodytas vienareikšmiškai. Pavyzdžiui, moterys, vartojančios kontraceptines tabletes ir geriančios greipfrutų sultis, vieną gražią dieną gali suvokti, kad jos truputį nėščios, o vartojančios antidepresantus – kad jos visai ne šiek tiek depresiškos.

Apie galimą negatyvų greipfrutų sulčių ir kai kurių vaistų poveikį pirmą kartą įspėjo daktarė Kelli Morris straipsnyje, publikuotame 1997 metais autoritetingame žurnale „The Lancet“. Po trejų metų specialistai patvirtino jos nuogąstavimus, aptikę pavojingą širdies ir kraujagyslių preparatų koncentracijos padidėjimą vartojant juos kartu su greipfrutų sultimis.

REKLAMA

Smulkesnis tyrimas pasirodė 2004 metų gruodį leidinyje „The American Journal of Nursing“. Be kita ko, buvo aprašytas ir mirties atvejis dėl greipfrutų ir hipolipideminių preparatų sumaišymo. Vienas pacientas skundėsi padidėjusiu cholesterino kiekiu kraujyje ir dar krūva kitų aterosklerozės ir išeminės ligos išsivystymo rizikos veiksnių. Jam buvo paskirtas preparatas, mažinantis cholesterino kiekį kraujyje.

Po dviejų mėnesių pacientas iš Amerikos šiaurės persikraustė į Floridą. Vaisiai ir saulė turėjo išeiti į naudą, tačiau greitai jis ėmė skųstis raumenų skausmais, silpnumu, staiga atsidūrė reanimacijoje ir mirė nuo ūmaus inkstų nepakankamumo.

REKLAMA

Tiriant atvejį išsiaiškinta: vienintelis dalykas, kuris pasikeitė paciento gyvenime persikėlus į pietus – jis kasdien išgerdavo po dvi tris stiklines šviežiai spaustų greipfrutų sulčių.

2006 metais grupei mokslininkų iš Šiaurės Karolinos universiteto, vadovaujamų daktaro Polo Votkinso, pavyko identifikuoti „kenkėją“. Juo pasirodė esanti medžiaga furanokumarinas, lėtinanti citochromų sistemos veiklą.

Kol kepenys užsiėmusios greipfruto ingredientų perdirbimu, vaistai cirkuliuoja po organizmą, jų koncentracija kraujyje didėja, pasiekia pavojingą lygį, kai pasireiškia iškart visi šalutiniai poveikiai.

Pavyzdžiui, tyrimo metu nustatyta, kad vartojant spaudimą mažinančius vaistus su greipfrutų sultimis, vaisto koncentracija kraujyje padidėjo iki 230%!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacija tokia rimta, kad JAV produktų ir vaistų administracija būtinai reikalauja tikrinti visų naujų preparatų suderinamumą su greipfrutų sultimis. Joks kitas citrusinis vaisius, o taip pat išvalytos nuo furanokumarino greipfrutų sultys nepasižymi panašiu poveikiu.

Kaip susijęs greipfrutas ir vėžys?

Kepenys – tai laboratorija, kurioje maistas „išardomas“. Už šį procesą atsakingos kelios fermentinės sistemos; viena galingiausių ir daugiafunkcių – citochromų sistema.

Jei jos darbas sulėtinamas, sulėtėja ir cheminių junginių, patekusių į organizmą, „suardymo“ greitis. Medžiagos, turinčios tokią ypatybę, vadinamos inhibitoriais.

REKLAMA

Greipfrute aptikti keli galingi citochromų inhibitoriai CYP3A4. Kaip tvirtina mokslininkai, būtent su jais ir susiję pagrindiniai greipfrutų keliami nemalonumai. Juk ši sistema užsiima ir moteriškų lytinių hormonų, o būtent estrogeno, utilizacija.

O jo padidėjusi koncentracija kraujyje laikoma viena iš pagrindinių vėžio atsiradimo priežasčių.

Greipfrutas ir pasirinkimo kančios

Tad ar verta atsisakyti greipfruto? Žinoma, ne. Savaime aišku, atsargumas nesukliudys ir piktnaudžiauti neverta, ypač jei jums išrašyti vaistai.

Neverta žavėtis ir plačiai žinoma greipfrutų dieta: jos metu rekomenduojama valgyti daug greipfrutų ir juos vienus, o tai labai kenkia dantims, dantenoms, skrandžio gleivinei – pernelyg didelis rūgštingumas.

REKLAMA

Dietologai rekomenduoja apsiriboti vienu vaisiumi per savaitę arba suvartoti po skiltelę prie mėsos ar vaisių salotų.

Saikingais kiekiais greipfrutas puikiai padeda virškinimui. Organinės rūgštys, pektinai, ląsteliena – visa tai greitina maisto pasisavinimą, padeda išvalyti žarnyną, aktyvina kepenų veiklą ir gerina riebalų apykaitą. Tačiau be fizinių pratimų ir bendro kalorijų kiekio sumažinimo sulieknėti vargu ar pavyks.

O moterims priminsime: niekas neatšaukė būtinybės reguliariai tirtis pas mamologą. Nuolatinis vizito atidėliojimas gali pakenkti labiau nei visa pintinė greipfrutų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų