REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Makšties sausumas, deginimas ir kiti nemalonūs pojūčiai gali kamuoti visas moteris, tačiau dažniausiai jie pasireiškia menopauzės laikotarpiu, taip pat po gimdymo, žindymo metu. Makšties sausumas 3-5% moterų gali pasireikšti ir vartojant hormoninę kontracepciją.

Makšties sausumas, deginimas ir kiti nemalonūs pojūčiai gali kamuoti visas moteris, tačiau dažniausiai jie pasireiškia menopauzės laikotarpiu, taip pat po gimdymo, žindymo metu. Makšties sausumas 3-5% moterų gali pasireikšti ir vartojant hormoninę kontracepciją.

REKLAMA

Kodėl išsausėja makšties gleivinė?

Normalią makšties gleivinės būklę užtikrina moteriškasis lytinis hormonas estrogenas. Jis palaiko tinkamą makšties pH, drėgmę, audinių elastingumą ir atsinaujinimą.

Sumažėjus estrogeno, makštyje juntamas sausumas, deginimas, perštėjimas, niežulys, sumažėja išskyrų, lytiniai santykiai gali būti skausmingi, po jų gali pasirodyti kraujo (kraujavimas po lytinių santykių gali būti ir gimdos kaklelio vėžio, lytiškai plintančių ir kitų ligų simptomas, tad nedelsdamos pasitikrinkite).

Dažniausios estrogeno sumažėjimo priežastys, galinčios lemti makšties sausumą:

Žindymas;

Gimdymas;

Premenopauzė ir menopauzė;

Kiaušidžių pažeidimai dėl ligų arba jų gydymo (pavyzdžiui, gydant vėžį);

Kiaušidės arba abiejų kiaušidžių pašalinimas dėl ligų;

Imuniteto sutrikimai ir ligos;

Antiestrogeninių vaistų vartojimas (jie dažniausiai skiriami gydant gimdos fibroidus ir endometriozę);

REKLAMA
REKLAMA

Rūkymas.

Nors makštis dažniausiai išsausėja dėl estrogenų trūkumą, sausumą gali lemti ir kitos priežastys:

Perdėta higiena, makšties plovimas nenurodžius gydytojui;

Netinkamos higienos priemonės (ypač su stipriais kvapikliais);

Sjogreno sindromas (autoimuninė liga, pažeidžianti gleivines);

Tam tikrų vaistų vartojimas (dažniausi „kaltininkai“ – antibiotikai, vaistai nuo peršalimo, alergijos, depresijos, hormoninė kontracepcija);

REKLAMA

Nepakankamas susijaudinimas lytinių santykių metu.

Ar dėl makšties sausumo reikia apsilankyti pas gydytoją?

Makšties sausumas yra varginantis, tačiau dažniausiai nepavojingas. Nepaisant to, vertėtų apsilankyti pas ginekologą ir išsiaiškinti tikslias šio negalavimo priežastis.

Apsilankymo pas gydytoją metu būtinai kuo tiksliau apibūdinkite patiriamus nemalonius pojūčius, pasakykite kokiomis ligomis sergate ar neseniai sirgote, kokius vaistus vartojate, kokias higienos priemones naudojate, ar turėjote nesaugių lytinių santykių.

Gydytojas įvertins anamnezę, apžiūrės ir galbūt skirs papildomus tyrimus. Nemalonūs pojūčiai (ypač, jeigu juntamas ne tik sausumas, bet ir deginimas, niežulys, perštėjimas) gali būti lytiškai plintančių ligų simptomas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip gydomas makšties sausumas?

Gydytojas, atsižvelgęs į makšties sausumo priežastis, moters amžių ir kitus aspektus (pavyzdžiui, ar moteris laukiasi, žindo) rekomenduos tinkamiausią gydymo būdą arba pasiūlys kitų priemonių nemaloniems pojūčiams numalšinti.

Lubrikantai. Jeigu makšties sausumas daugiausiai diskomforto sukelia lytinių santykių metu, gali pakakti paprasto lubrikanto, kurį rasite kiekviename prekybos centre, vaistinėje ar sekso prekių parduotuvėje. Rinkitės lubrikantus be kvapiklių, parabenų, glicerino.

Nehormoninės makšties ovulės, tabletės, kremai, geliai ir pan. Hialurono rūgštimi, įvairių augalų ekstraktais ir eteriniais aliejais, vitaminais, pieno rūgštimi, gerosiomis bakterijomis, lipidais ir kitomis veikliomis medžiagos papildytos priemonės sudrėkina ir pamaitina makšties gleivinę, ją atstato, pagreitina pažeidimų gijimą, sumažina nemalonius pojūčius, normalizuoja pH.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hormoniniai preparatai gali būti tablečių, pleistrų, inhaliacijų pavidalo arba vartojami vietiškai, tiesiai į makštį: į makštį įvedamas specialus, kas kelis mėnesius pakeičiamas žiedas arba naudojamos hormoninės žvakutės, ovulės, kremai ir pan.

Dažniausiai šie preparatai skiriami, jeigu moteris patiria labai sunkius, gyvenimo kokybę stipriai pabloginančius premenopauzės ir menopauzės simptomus (t.y. ne tik išsausėja makštis, bet ir nuolat pila prakaitas, užlieja karščio bangos, ji yra suirzusi, labai nukenčia miego kokybė). Jei įtariama, kad makšties sausumą lemia hormoninė kontracepcija, gydytojas gali rekomenduoti ją pakeisti.

REKLAMA

Tinkamos higienos priemonės ir įpročiai. Perdėtas prausimasis, makšties plovimai, taip pat higienos priemonių su kvapikliais naudojimas sutrikdo normalią makšties mikroflorą bei gleivinės drėgmės būklę.

Gyvenimo būdo pokyčiai. Manoma, kad rūkymas sumažina estrogeno koncentraciją, todėl rūkančios moterys dažniau skundžiasi makšties sausumu. Rekomenduojama mesti rūkyti arba bent jau sumažinti surūkomų cigarečių skaičių. Taip pat svarbios ir bendros sveikos gyvensenos taisyklės: dienos režimas, miegas, streso valdymas ir vengimas, sveika mityba, fizinis aktyvumas.

Gydymas procedūromis. Makšties sausumas ir kiti nemalonūs pojūčiai gali būti gydomi lazeriu, PRP procedūromis, hialurono rūgšties injekcijomis ir pan. Šios procedūros skiriasi, tačiau jų tikslas yra „priversti“ makšties gleivinę atsinaujinti.

Fitoestrogenai. Fitoestrogenai yra augalinės kilmės medžiagos, panašios į moteriškąjį estrogeną. Manoma, kad fitoestrogenai gali padėti sumažinti nemalonius pojūčius, kylančius dėl estrogeno lygio sumažėjimo (ypač premenopauzės ir menopauzės laikotarpiu), tačiau baiminamasi, kad jie gali turėti ir neigiamos įtakos, pavyzdžiui, išprovokuoti policistinių kiaušidžių sindromą. Fitoestrogenų šaltiniai: soja, linų sėmenys, sezamo sėklos, raudonieji dobilai, lubinai, saldymedis, šalavijai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų