Grikiai  (nuotr. 123rf.com)

Grikiai (nuotr. 123rf.com)

Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti.

Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti? Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko ? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min. Košė jau paruošta.

Taip pat galima ruošti viso grūdo avižų dribsnius. Tiesiog nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir palaukti 15 min. Arba užpilti šaltu vandeniu vakare ir valgyti ryte. Taip pat tinka augalinis migdolų ar sojų pienas. Košė bus praturtinta papildomais vitaminais ir dar skanesnė. Jei mėgstate saldžią košę - kartu pamerkite razinų ar džiovintų abrikosų, slyvų. Pagardinkite cinamonu.

REKLAMA

Grįžkime prie neskrudintų grikių. Neskrudintos grikių kruopos, kuriose saugoma gyvybė. Jos kupinos naudingų medžiagų ir enzimų, reikalingų virškinimui. Grikiuose yra geležies, kalio, kalcio, boro, vitaminų B1, B2, B3, PP, E. Vitaminas P - tai bioflavanoidas ir stiprus antioksidantas.

Geriausia neskrudintus grikius daiginti. Taip išsaugomos visos vertingos medžiagos. Grikiai tampa lengvai virškinamu ir pasisavinamu maistu. Svarbu pažymėti tai, kad negalima daigų vartoti dideliais kiekiais. 1-2 šaukštai per dieną pakankamas kiekis mitybai praturtinti. Taip pat nerekomenduojama tų pačių daigų valgyti kasdien. Daigus keisti, daryti pertraukas. Todėl daiginimui pakanka 30-50 g grūdų.

Pirmiausia grūdus nuplauname, pamerkiame dubenyje ir pridengiame marle ar maišeliu, paliekant tarpelių orui. Po 12 valandų (patogu merkti grūdus vakare) perplauti. Kas kelias valandas (3-4 kartus per dieną) grūdus perplauti ir vandenį nupilti. Taip palaikyti drėgmę, neleisti išdžiūti. Grikiai sudygsta greitai. Mirkome, daiginame ir po poros dienų jau galima valgyti. Geriausia kai daigeliai yra 1-3 mm ilgio. Kuomet daigai yra per ilgi - pasiruošę dygimui, juose atsiranda apsauginių nuodingų medžiagų. Tokių daigų valgyti nereikėtų.

REKLAMA

Daigintais grikiais galime pagardinti įprastą košę, troškinius, įberti į salotas. Jei gardinsite sriubas ar troškinius - dėkite daigus jau išjungus ugnį ir išmaišykite. Daigų kaitinti nereikia.

Lygiai tokiu pat principu galima daiginti įvairias sėklas, ankštinius ir grūdus: mung pupeles, bolivinę balandą, burnočio sėklas, liucerną, kviečius ir kt.

Daiginti grūdai ir sėklos normalizuoja rūgščių-šarmų pusiausvyrą, stiprina imunitetą, papildo organizmą vitaminais ir mineralais, mažina cholesterolį, reguliuoja kraujospūdį ir net yra daugelio ligų profilaktinė priemonė.

Šaltinis: Emilija Miliauskė, Kuras kūnui

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI

Top Video

Glostyk Bobiką
DABAR RODOMA
Glostyk Bobiką
DABAR RODOMA
Tragedija Balsio ežere: nuskendo du vaikai
DABAR RODOMA
Braškių katastrofa: nespėja skinti
DABAR RODOMA
Nufilmavo krušą: gabalai kėlė pavojų
DABAR RODOMA
Šalčiūtė apžvelgė kauniečių pamėgtą vietą: čia vykdavo erotikos vakarėliai
DABAR RODOMA
Kraupus radinys Pučkorių parke
DABAR RODOMA
Jurbarkietė prisimena išpuolį
DABAR RODOMA
Prie Vilniaus užfiksavo viesulą
DABAR RODOMA
Vaikas apsinuodijo narkotikais
DABAR RODOMA
Saulės vonios – pavojingos
REKLAMA
Moterys savo menstruacijas bandė sustabdyti su dulkių surbliu (tv3.lt fotomontažas)
Amerikietė slaugytoja atskleidė, kad į ligoninę buvo atvežtos dvi moterys, bandžiusios dulkių siurbliu išsisiurbti mėnesinių kraują, rašoma dailystar.co.uk. Šios 23 ir 19 metų ...
Karščiai (Fotobankas)
Šiomis dienomis lauke lietuvius pasitinka vos ištveriamas karštis. Tokiomis dienomis daugelis tiesiog šluoja ledų šaldymo kameras. Tv3.lt portalo žurnalistė Gerda Morozovienė ...
Šlapimo pūslės infekcija (nuotr. 123rf.com)
Vasara į Lietuvą atėjo su trenksmu – termometrai perkopė 25 laipsnius šilumos. Atrodo, kad geriau būti negali: pagaliau baigėsi pavasaris ir šalies gyventojai jau leidžia ...
Vanta Karolis Kavolėlis/Fotobankas nuotr.
Jau nuo seno lietuviai po darbų mėgdavo išsiperti pirtelėse, ir dabar jų gausu aplink nuosavus namus ar sodybas. Pirtelės būna įvairios – nuo tradicinių kaimo dūminių iki ...
Saulės kremas (nuotr. 123rf.com)
Vasara jau įsibėgėjo. Ir nors kremą nuo saulės reikėtų naudoti visus metus, vasarą tai – dar svarbiau, rašoma cancer.org. Dienos būna ilgesnės, saulė – kaitresnė, ir daugiau ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų