REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muziejų naktis yra tradicinė, nuo 2005 m. Tarptautinės muziejų dienos proga (pažymima gegužės 18 d.) vykstanti akcija. Jos iniciatorius – Tarptautinė muziejų taryba (ICOM), o bendruomenės akcijos „Europos muziejų naktis“ pagrindinis organizatorius – Prancūzijos kultūros ir ryšių ministerija.

Muziejų naktis yra tradicinė, nuo 2005 m. Tarptautinės muziejų dienos proga (pažymima gegužės 18 d.) vykstanti akcija. Jos iniciatorius – Tarptautinė muziejų taryba (ICOM), o bendruomenės akcijos „Europos muziejų naktis“ pagrindinis organizatorius – Prancūzijos kultūros ir ryšių ministerija.

REKLAMA

Didžiausiuose Lietuvos miestuose Kaune ir Vilniuje šeštadienį apsilankyti kviečia šie muziejai:

KAUNAS 

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Akcijos metu keliaudami temstančio miesto labirintais – parkais, kiemais, laiptais, naujai atrasite ir pažinsite Kauną, neeilines čia gyvenusias asmenybes, o kiekviename iš muziejų bei galerijų rasite tik šiai nakčiai į dienos šviesą ištrauktų ypatingų eksponatų, istorijų ir paslapčių, kurias saugo seniausias dailės muziejus Lietuvoje.

Renginys nemokamas.

Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune

Gegužės 18-ąją, Tarptautinę muziejų dieną ir Muziejų naktį Istorinės Lietuvos Respublikos prezidentūros dėmesio centre – Lietuvos Respublikos Prezidentas. Tarp dviejų tikėtinų dabartinio Lietuvos prezidento rinkimų turų muziejus kviečia atidžiau pažvelgti į tarpukario prezidentus, jų veiklą, vertybines nuostatas, prezidento institucijos formavimąsi ir kaitą, santykį su visuomene ir kitomis valstybės institucijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Renginys nemokamas.

Kauno miesto muziejus

Į seniausius laikus lankytojus nukels Rotušės rūsiuose esanti istorinė ekspozicija, į Laikinosios sostinės laikmetį persikes apsilankymas burmistro J. Vileišio kabinete, sovietmečio Kauną galima bus pajusti apžiūrint keramikos ir fotografijų parodas, o šių laikų miestą bus galimybė išvysti pro Rotušės bokšto langus.

REKLAMA

Nuo 18.00 iki 24.00 muziejaus lankymas nemokamai.

M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus

M. ir K. Petrauskų skyriaus kiemelyje veiks muzikinė tarpukario fotoateljė, o M. ir K. Petrauskų namuose laukiantys muziejininkai pakvies apžiūrėti memorialinį K. Petrausko butą, interaktyvią ekspoziciją „Valstybės teatras. Tautą burianti muzika“ , edukacinę klasę su visais jai priklausančiais atributais bei joje esančią parodą „Lietuviškos operos ir jų kūrėjai. Nuo „Birutės“ iki „Dryžuotos operos“ „ , o pailsėti galėsite neformalioje skyriaus „X erdvėje“ .

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 18.00 iki 24.00 muziejaus lankymas nemokamas.

Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejus

Nuo 18.00 iki 24.00 Tautinės muzikos skyriuje pasiruoškite muzikuoti – interaktyvioje ekspozicijoje galėsite išbandyti visus muzikos instrumentus, su draugais padainuoti sutartinių karaoke ar net pamėginti pabūti didžėjais

Renginys nemokamas.

Kauno pilis

Nuo 18.00 iki 24.00Pilies skyriuje galėsite sutikti požemiuose gyvenantį interaktyvų vaiduoklį, sulošti vieną kitą kvirkato partiją bei apžiūrėti išskirtinę parodą: „VYTIS – LIETUVOS IR LIETUVIŲ. IŠEIVIJOS INDĖLIS KURIANT MODERNIOS VALSTYBĖS SIMBOLIUS“ .

Renginys nemokamas.

Kauno IX forto muziejus

Europos muziejų naktį – 2019 m. gegužės 18 d. – Kauno IX forto muziejus kviečia patirti „šviesos nebuvimą“ .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 22.00 iki 24.00 IX forto gynybinėje sienoje (požemiuose) lankytojai turės galimybę tamsoje išbandyti savo pojūčius ir emocijas. Šviesos nebuvimas – tamsa – IX forte tarsi alegorija apie pasaulinius karus, tamsią, neramią praeitį. Tačiau tamsa nėra tik juoda, nyki ar slegianti. Girdėjimas, lytėjimas ir kvapai suteikia tamsai savotiškų spalvų. Tamsa ir apribotas matymas gali suteikti daugiau empatijos, padėti pajausti, aktyvuoti gynybinius instinktus.

Renginys nemokamas.

Lietuvos švietimo istorijos muziejus

16.00–21.00 – nemokamas muziejaus ekspozicijų lankymas. 16.00–22.00 – „KAUNOPOLIO“ žaidimų sesijos(2-6 asmenys. ). SVARBU!Būtina išankstinė registracija telefonu 8 650 41018 16.00–18.00 – edukacinių erdvių lankymas visai šeimai. Galėsite susipažinti su Montessori mokymo metodika, išbandyti įvairiausias komunikacijos priemones nuo žąsies plunksnos iki Brailio rašto rašomosios mašinėlės bei pasitikrinti savo žinias interaktyviose erdvėse. 20.00–21.00 – trumpametražio filmo „SVEČIUOSE PAS DIEVĄ“ (rež. Laura Tamošiūnaitė – Šakalienė) peržiūra atviroje erdvėje. Filmo peržiūra vyks Lietuvos švietimo istorijos muziejaus kiemelyje, kurio metu vaišinsime kava, arbata (Esant blogam orui įsikursime muziejaus salėje).

REKLAMA

Visi renginiai nemokami.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus

Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejus – vienas seniausių muziejų respublikoje ir vienintelis specializuotas zoologijos muziejus Pabaltijyje 2019 m. liepos 15 d. minėsiantis savo veiklos 100-metį.

Muziejaus ekspozicijos lankymas bei renginiai nuo 10.00 iki 24.00 nemokami.

Lietuvos aviacijos muziejus

19.00 val. muziejus atvers duris, ir visi norintys galės apžiūrėti ekspozicijas NEMOKAMAI. Didžiulio susidomėjimo sulaukę muziejaus skrydžių imituokliai ir šiemet kvies visus norinčius išbandyti savo jėgas pilotuojant virtualius orlaivius bei naujai įsigytą parasparnio imituoklį.

Istorijos takais po S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą pasivaikščioti ir pasiklausyti įdomių istorijų visi norintys galės su Lietuvos aviacijos muziejaus muziejininku – istoriku Eugenijumi Raubicku. Muziejaus kiemelyje, improvizuotoje lauko kavinėje, patogiai įsitaisę prie stalelių lankytojai besimėgaudami kava galės grožėtis saulėlydžiu gamtoje, temstant dideliame ekrane bus demonstruojamos skrydžių akimirkos, VDU muzikos akademijos studentai kvies pasiklausyti muzikos.

REKLAMA

Sutemus, lygiai vidurnaktį, renginį vainikuos Lietuvos aviacijos muziejaus fejerverkas.

Lietuvos sporto muziejus

Muziejuje bus galima susipažinti su visomis muziejaus ekspozicijomis: pagrindine muziejaus sale, kurioje eksponuojami įvairių sporto šakų įrankiai, trofėjai, sportininkų prizai,

apdovanojimai ir daugelis kitų eksponatų, Jadvygos ir Jono Ramanauskų Lietuvos cirko istorijos, bokso legendos Algirdo Šociko bokso, Lietuvos olimpiečių laimėjimų Olimpinėse žaidynėse – nuo 1924 m. iki šių dienų.

Muziejaus kiemelyje bus galima pamėtyti kamuolį Trikrepšio žaidime, paspardyti kamuolį futbolo lauke. Muziejaus edukacinėje klasėje bus demonstruojami videofilmai apie Lietuvos sportinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muziejaus lankymas nemokamas.

Vytauto Didžiojo karo muziejus

2019-ieji – Lietuvos Nepriklausomybės kovų atminimo metai. Lietuvos Nepriklausomybės kovos yra svarbus Lietuvos ir jos kariuomenės istorijos etapas. Jos įrodė, kad pradėta kurti Lietuvos kariuomenė yra pajėgi atremti bet kokį agresorių, net ir daug stipresnį, o dėka savanorių ir karių, ryžtingai stojusių ginti savo Tėvynės, Lietuva išsaugojo Nepriklausomybę. Per šią muziejų naktį turėsite išskirtinę galimybę praeiti visą savanorio kelią – nuo šaukimo tapti savanoriu iki mūšio fronte.

Renginiai nemokami.

Kauno istorinės technikos muziejus „Retromobile“

Renginys „Muziejų naktis. Pabaiga“

18.00–02.00 val. edukacinė mokomoji programa, video bei foto medžiagos demonstravimas, gidas, bendravimas.

REKLAMA

dailininko Valdo Žemaičio istorinių automobilių paroda. Jūsų lauks istoriniai paišybos eksponatai.

18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30 – vaikų vėžinimas istorine technika Muziejaus kieme.

19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 – senoviniais autobusais pažinsime naktinį Kauną.

21.00, 22.00, 23.00 – senoviniais sunkvežimiais pažinsime naktinį Kauną (programa tik suaugusiems).

00.00 – muziejaus eksponatų išvyka į naktinio Kauno gatves.

Renginiai nemokami.

A. Kleišmanto brangakmenių muziejus

Nakties sutemose mineralai tampa dar paslaptingesni ir gražesni, tad kviečiame aplankyti A. Kleišmanto Brangakmenių muziejų naktį!

Muziejaus lankymas nuo 16.00 iki 23.00 val. nemokamas.

Kauno rajono muziejus

Renginys nuo 18.00 iki 21.30

VILNIUS

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Įėjimas į muziejų ir renginiai nuo 18.00 nemokami. Lankytojai įleidžiami iki 23.00. Muziejaus ekspozicijos veikia iki 24.00.

REKLAMA

Vilniaus paveikslų galerija

Programa nuo 19.00 iki 01.00

Nacionalinė dailės galerija

Renginiai dailės galerijoje bus nuo 16.00 iki 23.00.

Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Programa bus vykdoma nuo 18.00 iki 24.00.

Radvilų rūmų muziejus

Programa bus nuo 17.00 iki 23.00

Lietuvos nacionalinis muziejus

Programa bus nuo 18.00 iki 23.00

Senasis arsenalas

Iki šiolei kasdienybėje naudojami namų apyvokos daiktai kadaise nebūtinai atrodė tokie, kokius mes esame įpratę matyti dabar. Jie keitė savo išvaizdą, žmonės keitė jų naudojimo paskirtį; gali būti, kad be archeologų pagalbos ne visus juos ir atpažinsite.

Specialiose muziejų nakties ekskursijose muziejaus archeologai, pasitelkdami saugyklose saugomus archeologinius radinius, vaizdžiai iliustruos 4 skirtingų dirbinių grupių evoliuciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidinis muziejaus kiemelis net ir triukšmingą dieną yra ramybės oazė, siūlanti išskirtinio grožio Gedimino kalno vaizdą. Visi, pavargę nuo gatvės muzikos dienos ir muziejų nakties šurmulio, galės atvykti ir atrasti ramybės užuovėja tarp storų gynybinių pastatų sienų, nes būtent muziejų nakties proga čia atsidarys nauja poilsio erdvė.

Lietuvos nacionalinio muziejaus Tekstilės atkūrimo dirbtuvės

Lietuvos nacionaliniame muziejuje yra tokių vietų, kuriose tik retas lankytojas tėra pabuvojęs. Siūlome išskirtinę galimybę aplankyti Etninės kultūros skyriuje veikiančias Tekstilės atkūrimo dirbtuves, kuriose etnografės papasakos, kaip iš siūlo gimsta drabužis, supažindins su tautiniu kostiumu, jo elementais ir regioniniais skirtumais. Patys žingeidžiausi galės pasidaryti moters galvos papuošalą, kruopščiausių ir kūrybingiausių lauks mažytės dovanos.

REKLAMA

Vilniaus gynybinės sienos bastėja

Šiemet Muziejų naktis Bastėjoje bus muzikali. Nuo 18.00 lankytojai galės pasiklausyti ir pamatyti trijų muzikos grupių pasirodymų.

Kazio Varnelio namai-muziejus

Pačioje Senamiesčio širdyje, priešais Vilniaus rotušę įsikūrę Kazio Varnelio namai-muziejus – tarsi neatrastas Vilniaus perlas.

Gedimino pilies bokštas

Muziejų naktį saulė Lietuvoje leisis ypatingu laiku – 21 valandą 21 minutę.

Ir tik 100 pirmųjųlankytojų, gavusių nemokamą bilietą, turės išskirtinę galimybę pamatyti saulėlydį nuo Gedimino pilies bokšto. Bilietai pradedami dalinti 21.00.

Pinigų muziejus

Pinigų muziejuje susilieja tradicijos ir modernumas, istorija ir ateitis, todėl kviečiame kartu panaktinėti Pinigų muziejuje: atraskite, pažinkite, nustebkite, pasidalinkite, aptarkite diskutuokite!

REKLAMA

Renginio metu galėsite iki vidurnakčio moderniai ir interaktyviai susipažinti su Lietuvos ir pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija. Muziejuje bus rodomi filmai, turėsite galimybę patys pasigaminti unikalių muziejaus suvenyrų, puikiai ir turiningai praleisti šeštadienio vakarą.

Geležinkelių muziejus

Programa nuo 12.00 iki 22.00

Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas

Programa nuo 10.00 iki 23.00

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus. Holokausto ekspozicija

Renginys nuo 18.00 iki 20.00

Vinco Kėvės-Mickevičiaus butas-muziejus

Programa nuo 19.00 iki 23.30

Vinco Mykolaičio-Putino memorialinis butas-muziejus

Kviečiame registruotis į nemokamas temines ekskursijas ir filmų peržiūras V. Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje.

REKLAMA
REKLAMA

Muitinės muziejus

Programa nuo 19.00 iki 24.00

Energetikos ir technikos muziejus

Energetikos ir technikos muziejus kviečia atšvęsti Muziejų naktį kartu nemokamoje ekskursijoje dviračiais, atkartojančioje buvusio Vilniaus siaurojo geležinkelio maršrutą. Renginys žada aktyvų Vilniaus miesto technikos paveldo atradimą ir tyrinėjimą už muziejaus ribų.

Bažnytinio paveldo muziejus

18.30 – Muziejų nakties ekskursija, kurią ves Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Valstybės pažinimo centras

Programa nuo 11.00 iki 24.00

MO muziejus

Programa nuo 18.00 iki 22.00

Žaislų muziejus

Muziejų naktį Žaislų muziejus kviečia tėvelius ir vaikus į DIAFILMŲ PERŽIŪRAS. Vieniems tai bus smagus vaikystės prisiminimas, kitiems bus naujas nematytas potyris. Diaprojektorius ant sienos tamsoje ne tik parodo skirtingus paveiksliukus, bet pristato skirtingas vaikų mėgstamas pasakas.

Gegužės 18 dieną, šeštadienį, skelbiame tris peržiūrų laikus: 18:00, 19:30 ir 21:00.

FUTURE LIVE

Paroda Future Livepradėjo veikti 2018 m. spalio 27 d. PC VCUP. Parodoje naudojant meno objektus ir instaliacijas parodos lankytojai įtraukiami į kūrybinį veiksmą.

Lankytojai kviečiami leistis į nuostabią kelionę po stulbinantį pasaulį, kuriame pilna nežemiškų būtybių, stebuklingų gėlių ir kitokių tolimų planetų augalų. Juos atrasti ir susipažinti bus vienodai įdomu ir vaikams, ir suaugusiems.

REKLAMA

Drugelių namai

Programa nuo 18.00 iki 22.00

Teatro Sala – Žymiausių pasaulio lėlių kopijų muziejus

Parodos atidarymo dieną mažųjų lankytojų ir kitų svečių lauks edukacinė programa, pristatanti istorines teatro lėles ir paslaptingą lėlininkų darbą.

Daugiau nemokamų muziejų rasite čia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų