10 įdomių ir negirdėtų faktų apie riešutus

Riešutai – vienas sveikiausių užkandžių variantų, kurį galite pasirinkti. Žemės riešutai, migdolai, pekano ir graikiniai riešutai – yra vieni iš labiausiai vartojamų riešutų veislių. Tačiau, ar žinote, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingos riešutų rūšys ir kokiomis istorijomis yra apipintas jų atsiradimo kelias? „Gėrybių ragas“  pateikia 10 įdomių faktų apie riešutus, kurių tikriausiai dar nesate girdėję. 

1. Žemės riešutai. Pasaulyje yra apie 70 žemės riešutų rūšių. Jie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, gerina regėjimą, klausą ir atmintį. Naudojami ne tik kaip maisto produktas ar jų priedas, bet ir kaip žaliava plastmasės, sintetinių siūlių ir klijų gamybai. 

2. Migdolai. Šie riešutai yra kilę iš Irano ir aplinkinių šalių, tačiau plačiai auginami ir kitur. Migdolams augti reikia labai karšto oro, tačiau ir itin vėsių žiemų, taip pat juos būtinai turi apdulkinti laukinės arba naminės bitės. Nors Kalifornija nėra migdolų gimtinė, karštas, sausas Viduržemio jūros klimatas ir išplėtota vandens infrastruktūra sukuria idealias sąlygas komerciniam riešutų auginimui. Čia užauginama net apie 80 proc. visų pasaulio migdolų. 

REKLAMA

3. Pistacijų riešutai. Pistacijose yra daugiau nei 30 skirtingų vitaminų ir mineralų. Vienoje pistacijų porcijoje (apie 49 riešutuose) yra 160 kalorijų ir 6 gramai baltymų – maždaug tiek pat, kiek kiaušinyje. Be to, Kinijoje pistacijos yra žinomos kaip „laimingas riešutas“, nes atrodo, kad jos šypsosi. 

4. Pekano riešutai. Pekano riešutus medžiai augina kiekvienais metais skirtingai – jeigu vienais metais buvo gausus derlius, kitais metais, tikėtina, bus prastas. Pekano riešutuose yra antioksidantų, 19 vitaminų ir mineralų bei sveikų riebalų. Vienas iš mineralinių komponentų yra cinkas, kuris svarbus gaminant testosteroną tiek vyrams, tiek moterims. 

5. Graikiniai riešutai. Tyrimai parodė, kad graikiniai riešutai gali palaikyti ir gerinti smegenų veiklą. Taip pat moksliniai tyrimai parodė, kad graikiniai riešutai gali sumažinti Alzheimerio ligos riziką, o sergantiems – sulėtinti šios ligos progresavimą. 

6. Kaštainiai. Ttin mėgstamas Pietų Europos skanėstas. Prancūzai netgi turi tokią šventę – vieną dieną per metus kiekvienoje gatvėje galima užuosti nuostabų kepamų kaštainių aromatą, o kavinėse siūloma paragauti patiekalų su jais. Juose gausu ląstelienos, B grupės ir C vitaminų. 

7. Lazdynų riešutai. Mūsų protėviai iš lazdynų riešutų darydavosi amuletus, turėjusius apginti nuo nelaimių ir piktųjų jėgų. Šiandien juos vertiname dėl to, kad tai – puikus vitaminų E ir A šaltinis, gerinantis smegenų veiklą. 

8. Anakardžiai. Labai mėgstami Azijos virtuvėje ir gali būti naudojami tiek pagrindiniams patiekalams, tiek desertams. Pastarieji stiprina imunitetą, gerina širdies veiklą ir netgi ramina dantų skausmą. Suvalgytų 20 riešutų per dieną – aprūpina organizmą paros geležies norma. 

9. Kedrų riešutai. Tai puikus augalinės kilmės maistinių medžiagų, būtinų mineralų, vitaminų ir „širdžiai draugiškų“ mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, kuris gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. 

REKLAMA

10. Bertoletijos (braziliniai riešutai). Dažnai naudojami salotoms ir desertams pagardinti. Vos du riešutai per dieną patenkina paros seleno poreikį (jei pastarojo trūksta, organizmas pradeda per anksti senti). Bertoletijos suteikia žvalumo ir energijos, gražina odą ir mažina širdies bei onkologinių ligų riziką. 

Norintiems patogiai apsipirkti internetu, „Gėrybių ragas“ pristato naują elektroninę parduotuvę www.gerybiuragas.lt, kurioje rasite ne tik įvairiausių rūšių riešutus, tačiau ir tokius skanumynus, kaip džiovinti vaisiai, sėklos, riešutų kremai, išskirtinį asortimentą smaližiams bei daug kitų gėrybių. 

Taip pat su kodu GERYBIURAGAS gaukite NET 30 proc. nuolaidą PREMIUM ir ROASTED produktams. Akcija galioja 2021 02 22 - 2021 02 28


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų