Timas Spectoras, Londono karališkojo koledžo epidemiologas ir profesorius, atskleidė, kokie populiariausi maisto produktai suteiks jums daugiausia vitaminų ir mineralų, rašo express.co.uk.
Pomidorai naudingi širdžiai
„Visada maniau, kad šviežias – reiškia geresnis, bet supratau, kad iš tikrųjų taip nėra, – „Instagram“ tinkle sakė jis savo daugiau nei 580 000 sekėjų būriui. – Šaldymas ir konservavimas yra ne tik pigesnis, patogesnis ir mažina atliekų kiekį, bet kai kuriais atvejais gali būti ir sveikesnis.“
Vienas iš tokių pavyzdžių – populiari daržovė, kuri gali padėti apsisaugoti nuo žudančių ligų, tokių kaip insultas, širdies ligos ir vėžys. Tai – konservuoti pomidorai.
Pasak T. Spectoro, pomidorai yra pagrindinis likopeno – karotino, kuris siejamas su insulto, širdies ligų ir vėžio rizikos mažinimu – šaltinis.
Įdomu tai, kad konservuotuose pomidoruose yra daugiau likopeno nei šviežiuose. T. Spectoras rėmėsi moksline apžvalga, paskelbta 2018 m. žurnale „Prostate Cancer and Prostatic Diseases“.
Tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 260 000 dalyvių, išvadose teigiama, kad didesnis bendras pomidorų suvartojimas susijęs su mažesne prostatos vėžio rizika.
Mokslininkai teigė, kad šis ryšys buvo siejamas būtent su termiškai apdorotų pomidorų patiekalais bei padažais. Tačiau nė viena iš šių sąsajų nebuvo nustatyta su žaliais pomidorais.
Kito 2019 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad didelis suvartojamo arba didelės koncentracijos likopeno kiekis sūryje yra susijęs su reikšmingu insulto (26 proc.), mirtingumo (37 proc.) ir širdies bei kraujagyslių ligų (14 proc.) rizikos sumažėjimu.
O 2022 m. paskelbtoje naujesnėje sisteminėje apžvalgoje išanalizuoti 72 su žmonėmis ir gyvūnais atlikti likopeno tyrimai. 70 proc. tyrimų patvirtino įvairias priešvėžines likopeno savybes.
Savo „Instagram“ įraše T. Spectoras sekėjams sakė, kad iš aukšto žiūrėti į konservuotų pomidorų bei kitų šaldytų maisto produktų teikiamą naudą nereikėtų. Jis teigė, kad šaldyti žirniai iš tikrųjų išlaiko daugiau vitamino C nei švieži.
T. Spectoras taip pat patarė valgyti šaldytus špinatus, nes jie gali padėti pasisavinti daugiau geležies nei švieži.
„Taigi, jei ieškote būdų, kaip palaikyti savo sveikatą, konservuotas ir šaldytas maistas jums tikrai gali padėti“, – pridūrė jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!