REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis jau antradienio vakarą viešojoje erdvėje suskubo paskelbti, kad atleidžia vienos sėkmingiausiai ir rezultatyviausiai šalyje dirbusios teisėsaugos institucijos – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovybės žmones – jos vadovą Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio rytą R. Palaitis pasirašė įsakymą atleisti abu FNTT vadovus.

Kaip žinia, paskirtas naujasis FNTT vadovas. Juo tapo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas 48-erių Antanas Montvydas.

REKLAMA

Tačiau abu netikėtai aukštų postų netekę FNTT darbuotojai – V. Gailius ir V. Giržadas nepabūgo prieš juos suregzto sąmokslo iniciatorių ir trečiadienio popietę sukvietė žurnalistus į specialią spaudos konferenciją, kurioje paminėjo kai kurias šio skandalingo įvykio aplinkybes.

FNTT nukreipti tyrimai prieš ministro rėmėjus

V. Giržadas drąsiai pareiškė, kad šiuo metu FNTT yra atliekami tyrimai kai kurių verslo bendrovių atžvilgiu, kurios galimai finansiškai parėmė VRM ministrą R. Palaitį globojančią liberalcentristrų partiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Plačiai nuskambėjusi neskaidrios grybų realizacijos bendrovė, kurios neteisėta veikla sudomino FNTT, galimai buvo arba yra viena iš tos partijos rėmėjų“, – teigė V. Giržadas.

V. Gailius pareiškė, kad vasario 9 dieną „sulaukė politikų spaudimo atstatydinti savo pavaduotoją V. Giržadą“.

„Aš neturėjau pagrindo juo nepasitikėti. Neturėjau jokių duomenų apie neva jo padarytą prasižengimą. Neturėjau jokio pagrindo juo nepasitikėti ir dėl to, kadangi mes esame pažįstami nuo senų laikų ankstesnėje darbovietėje – Kriminalinės policijos biure“, – kalbėjo V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jam antrindamas V. Giržadas pareiškė, kad šioje painioje ir liūdnai pasibaigusioje pareigūnų galvų kapojimo istorijoje didžiausią pasipriešinimą rodęs VRM ministras R. Palaitis tėra mažas sraigtelis.

„Ministras yra tik labai nedidelis sraigtelis arba vienas iš nedaugelio „kritinės masės“ atstovų ir institucijų, kurios buvo suinteresuotos, kad mes su vadovu netektume dabartinių pareigų FNTT“, – rėžė V. Giržadas.

Kažkam užkliuvo kova su milijardų grobstytojais?

Abu buvę FNTT vadovai pažįstami nuo darbo Policijos departamente laikų. Abiems teko ištirti nemažai sudėtingų bylų.

REKLAMA

V. Giržadas dalyvavo atskleidžiant rezonansinę Medininkų žudynių bylą, padėjo konfiskuoti Kauno Daktarų gaujos narių nelegaliai sukauptus turtus, o V. Gailius sudavė didžiausius smūgius pavojingiausiai Panevėžio regione veikusiai Tulpinių gaujai ir jos lyderiams.

V. Gailius įsitikinęs, kad šiuo metu dirbantis FNTT kolektyvas sėkmingai tęs anksčiau pradėtus tyrimus kovojant su monopolizuotos energetikos ir komunalinio ūkio įmonėmis.

„Vykdant šiuos tyrimus nustatyti milžiniški sukčiavimo faktai. Ir jau žinoma, kur nukeliauja įspūdingos sumos. Tos sumos siekia milijardus. Bet matyt, kažkam norėtųsi, kad mes, kovotume su kioskais, o ne su baltų apykaklių grupuotėmis“, – teigė V. Gailius.

REKLAMA

Nelegalūs milijonai – į politikų kasas?

Ilgus metus dirbęs kriminalinės policijos padaliniuose, kurie neutralizavo nemažai kriminalinio pasaulio „įžymybių“ V. Gailius sakė niekada nebuvo patyręs tokio milžiniško spaudimo ir susidorojimo formų, kokias jam teko patirti bei išgyventi pastarosiomis savaitėmis dirbant FNTT.

„Manau mano pavyzdžiu, kitiems statutiniams pareigūnams bandoma parodyti, kad atrandami naujadarai. Nežinau tokių patirčių, kad be tarnybinio patikrinimo mano atžvilgiu būtų priimti tokie sprendimai“, – kalbėjo V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, aktyvios finansinės grupuotės, tarp jų, ir Gariūnų turgavietės grupuotės atstovai, skyrė nemažai finansinių lėšų savo gynybai.

„Tikiu, kad sugrįšiu į šią tarnybą, ir kad šie mano anksčiau paminėti ir pradėti tyrimai nebus numarinti“, – sakė V. Gailius.

Paklaustas apie tai, kad galbūt minėtos neskaidrios verslo bendrovių lėšos bus panaudotos būsimiems Seimo rinkimams ir kai kurių politinių partijų finansavimui, V. Gailius atsakė: „Galima daryti tokias prielaidas“.

Teisybę tikisi surasti teismuose

„Man nurodinėti niekas negali, bet man bandė nurodyti, kaip elgtis“, – tvirtino V. Gailius.

REKLAMA

Tačiau paprašytas įvardinti asmenų pavardes, kurie galimai įtakojo FNTT vadovybės pasikeitimą, V. Gailius nenorėjo kokretizuoti konkrečių pavardžių.

„Bus atliekamas tyrimas ir manau, kad paaiškės tos suinteresuotų asmenų pavardės. Aš jau paprašiau VRM ministro, kad man būtų pateikti motyvai dėl ko man buvo atimta teisė dirbti su slapta informacija“, – teigė V. Gailius.

Ilgus metus kovojęs su didžiausiomis kriminalinėmis ir finansinėmis grupuotėmis, ne kartą valdžios ordinais apdovanotas V. Gailius paklaustas ar tikėjosi tokios valstybės vyrų „padėkos“ Vasario 16-osios – valstybės atkūrimo šventės išvakarėse, trumpai atsakė: „Ne“.

REKLAMA

Jis pareiškė, kad galutinius šios istorijos atsakymus atsakys teismai, per kuriuos V. Gailius bandys sugrįžti į FNTT vadovo pareigas. Kaip žinia, tokie teismai užtrunka daugiau nei metus.

Galimos grėsmės nuojauta po pasitarimo Generalinėje prokuratūroje

„Jau lapkričio 14-ąją buvo tam tikrų požymių, kad ši istorija baigsis tokiomis aplinkybėmis. Tą dieną buvo surengtas pasitarimas Generalinėje prokuratūroje aptariant bylą, susijusią su banku „Snoras“.

Iš FNTT dalyvavome aš ir direktorius. Prisipažinsiu, kad mūsų nuomonės ne visai sutapo su Generaline prokuratūra. Jau tą patį vakarą mūsų nuomonė buvo įvardinta kaip didelis pesimizmas dėl tyrimo perspektyvų, procesinių priemonių taikymo. Iš aukščiausių valdžios pareigūnų atsiliepimų mums teko susidaryti įspūdį, kad su vadovu būsime apkaltinti visomis šio tyrimo nesėkmėmis“, – kalbėjo buvęs FNTT vadovo pavaduotojas V. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne kartą vidaus reikalų sistemoje skatintas ir daugiau kaip dešimtmetį su slapta informacija dirbęs V. Giržadas sakė, kad su buvusiu vadovu V. Gailiumi sulaukė netikėto VRM ministro prašymo – per kelias valandas užpildyti anketas, kurias paprastai pareigūnai pildo bemaž 3–4 savaites.

Šioje anketoje teisėsaugininkams privaloma smulkiai surašyti apie savo artimus žmones, bičiulius. Jų biografijas, veiklas ir kt. svarbius faktus.

„Ministras viešojoje erdvėje skelbė, kad V. Giržadas ir V. Gailius nepildo anketos, tačiau vakar atsakymas buvo atšauktas, ir mes ministro įsakymu, kaip neva nepatikimi asmenys buvome atleisti iš šios tarnybos“, – teigė V. Giržadas.

REKLAMA

Anot jo, spaudoje dažnai pasirodančios spekuliacijos, kad neva jis VRM ministro rūstybę užsitraukęs po tariamo informacijos nutekinimo žiniasklaidai apie planuojamą banko „Snoras“ sužlugdymą, tėra nesuvokiančių informacijos pranešėjų skleidžiama neteisybė.

„Kad pagrindinė mano atleidimo priežastis yra neva informacijos nutekinimas, taip gali sakyti tik tokios stambios apimties operacijos nesuvokiantis žmogus. Taip sako tik „kritinė masė“, kuriai yra paranku. Šiuo atveju mes tapome ne aukomis, o tariamais išdavikais“, – kalbėjo V. Giržadas.

REKLAMA

Pareigūnas paaiškino, kad bandymas remtis poligrafo (plačiojoje visuomenėje dažniausiai vadinamu melo detektoriaus) tyrimų duomenimis nėra laikomas itin patikimu.

„Apie žmogaus patikimumą reikėtų visiems pasidomėti. Ypač skaičiais kiek asmenų yra apkaltinama nusikaltimų padarymu po poligrafo testų ir po to sulaukia teismų nemalonės“, – kalbėjo V. Giržadas.

Apkaltinti išdavikais

„VRM ministro nuomone, mes, pareigūnai, kurie ištyrėme daugybė sudėtingų tyrimų, dabar kaltinami valstybės paslapčių išdavimu. Trumpai tariant – apkaltinti išdavikais. Praėjusių metų gegužės 27 d., man buvo suteiktas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija, rugsėjo mėnesį buvau paskirtas FNTT direktoriaus pavaduotoju, todėl buvau absoliučiai patikimas“, – sakė V. Giržadas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, „kritinės masės“ jiems paskelbtas aktas valstybę sugrąžina į senus pažymų laikus – 1991 – 1996 metų laikotarpį, kai apie kiekvieną teisėsaugos pareigūną skiriant į tam tikras pareigas būdavo kruopščiai renkama informacija.

„Dabar susiklostė tokia situacija, kad aš neturiu galimybės atsakyti į tas pažymas. Bet jos anksčiau niekada nepasitvirtindavo. Nebent tais atvejais, kai kai kurie pareigūnai bendraudavo su tam tikrais prieštaringos reputacijos asmenimis. O dabar net negaliu susipažinti su turiniu tų pažymų, kuriomis remiantis buvau atleistas“, – pareiškė V. Giržadas.

Neperdavinėjo duomenų apie „Snorą“

Pažvelgdamas į ant rankos prisegtą laikrodį, kuris rodė 16 valandą, buvęs FNTT šefo pavaduotojas V. Giržadas pareiškė, kad nuo šios akimirkos yra civilis asmuo, todėl galįs atsakyti į pačius įvairiausius žurnalistų klausimus.

V. Giržadas pareiškė, kad rugsėjo mėnesį Lietuvos bankas pradėjo banko „Snoras“ inspektavimo procedūrą. Bankas buvo tikrinamas, atidžiai peržiūrėta banko veikla.

Vienas buvusių FNTT vadovų paaiškino ir publikacijos dienraštyje „Lietuvos rytas“ galimo atsiradimo priežastys, kai banko „Snoras“ sužlugdymo išvakarėse pasirodė išsamus straipsnis apie planuojamą išpuolį prieš banką ir jo vadovus.

REKLAMA

„Generalinėje prokuratūroje vykusiame pasitarime buvę asmenys vėliau tendencingai citavo vieno iš FNTT vadovo žodžius, ir tas straipsnis, ir pacituoti žodžiai buvo paskelbti. Taip jame paskelbti žodžiai buvo stebėtinai panašūs į mano ištartus žodžius. Bet tai nereiškia, kad tas pareigūnas, kuris tai pasakė, ir atidavė informaciją spaudos leidiniui ar jo atstovui“, – paaiškino V. Giržadas.

Jis pareiškė niekada neturėjęs ryšių su buvusiais banko „Snoras“ atstovais ir niekam nėra perdavęs duomenų apie galimą išpuolį prieš šį banką.

Vieni planuoja, o kiti – vykdo juodas akcijas

Valdžios žmonių sutrypti, tačiau ryžtingai kovoti iki galo nusiteikę buvę FNTT pareigūnai nesibaimina galimų prieš juos rengiamų provokacijų ir galimo prieš keletą metų mįslingai Baltarusijoje žuvusio saugumiečio Vytauto Pociūno likimo.

„Kas bus ar nebus, sunku prognozuoti įvairius veiksmus. Galiu pasakyti, kad yra tam tikri asmenys, kurie planuoja, o kai kurie ir vykdo tam tikrus veiksmus. Deja, ne visi planai būna įgyvendinami. Parodys ateitis. Galiu pasakyti, kad lapkričio 15 d. „Lietuvos ryte“ pasirodžius straipsniui vėl buvo surengtas pasitarimas Generalinėje prokuratūroje. Buvo du prašymai pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šios informacijos pasirodymo, tačiau atsakymų, mes, FNTT vadovai negavome“, – atvirai kalbėjo V. Giržadas.

REKLAMA

„Jei ir palietėme kažkokias grupuotes, juridinius asmenis, tai tik savo darbu. Visa tai, kas nutiko šiomis dienomis, yra tam tikrų aplinkybių visuma, kuri susidėjo į tam tikras situacijas“, – drąsiai pareiškė V. Giržadas.

Kauno pedofilijos istorijoje – ir VSD šešėlis?

Patikimų redakcijos šaltinių teigimu, artimiausiu metu yra suplanuoti veiksmai nukreipti prieš trečiadienį atleistus FNTT pareigūnus ir jų aplinkos žmones.

Artimiausiomis dienomis gali būti atliekamos kratos pareigūnų namuose, o taip pat kitokie provokaciniai veiksmai.

Jų metu gali būti „rasti“ neva nenuginčijami abiejų pareigūnų V. Gailiaus ir V. Giržado kaltės įrodymai.

Neoficialiai kalbama, kad prieš FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą suregzto susidorojimo tariamai yra prisidėję buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojai, kurie vis dar neretai patarinėja aukščiausiems valstybės vadovams.

Neatmetama versija, kad tokiais buvusių ir esamų saugumiečių metodais yra sąmoningai klaidinami valstybės vadovai.

Pastarosiomis dienomis saugumiečiai ėmė aktyviai persekioti ne tik kai kuriuos šalies pareigūnus, bet ir šia istorija aktyviai besidominčius žurnalistus.

REKLAMA

Verta prisiminti vieną įdomią aplinkybę: prieš pusantrų metų žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Generalinė prokuratūra vadinamojoje Kauno pedofilijos byloje atkakliai gina įtariamus pedofilus tik todėl, kad vienas iš trijų prievartautojų galėjo būti aukštas VSD pareigūnas.

Nors vieno skandalingais rašiniais garsėjančio leidinio žurnalistai dar 2010-ųjų gegužę išsiuntė klausimus VSD šefui Gediminui Grinai, ar VSD 9-os valdybos viršininkas Aidas Mieželis negali būti trečias Drąsiaus Kedžio dukros apibūdintas prievartautojas, tačiau atsakymo iš VSD nesulaukė.

Prokurorai netgi prašė, kad būtų jiems atsiųsta A. Mieželio fotografija, kuri būtų parodyta pedofilų esą išniekintai mažametei D. Kedžio mergaitei, tačiau VSD į tokius Generalinės prokuratūros prašymus nesureagavo iki šiol.

Kai kurių šaltinių teigimu, A. Mieželiui ir buvo pavesta bet kokia kaina surasti įkalčius prieš FNTT vadovus, kurie tariamai nutekino skandalingą informaciją apie banką „Snoras“.

FNTT vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado spaudos konferencija sutraukė milžinišką žiniasklaidos atstovų būrį (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)FNTT vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado spaudos konferencija sutraukė milžinišką žiniasklaidos atstovų būrį (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

TAIP PAT SKAITYKITE:

Vidaus reikalų ministras atleido FNTT vadovus (foto)

FNTT laikinai vadovaus A. Montvydas

 

Abu buvę FNTT vadovai V. Giržadas ir V. Gailius teisybės ieškos teisme

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų