REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kolekcionuoti šiandien galima viską – pradedant alaus kamšteliais, baigiant naikintuvais. Jūsų vertinimui – didžiausios ir įdomiausios pasaulio bei Lietuvos kolekcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Žaislų apsuptyje

Kambariai iki pat lubų užpildyti žaislais – kai kam tai svajonė, kitiems – kasdienybė.

Amerikiečių porelei Steve Lubanski ir Candace Frazee viskas prasidėjo nuo vieno dovanų gauto pliušinio zuikučio. Šiandien pora gyvena Zuikių muziejuje, kuriame eksponuojama didžiausia pasaulyje zuikių kolekcija.

REKLAMA

Į Gineso rekordų knygą porelė pateko 1999 metais, kuomet turėjo 8 437 eksponatus. Šiandien 18 metų rinktoje kolekcijoje – 26 000 zuikių. Pora taip pat augina septynis gyvus zuikučius ir tikina, kad tai dar ne pabaiga.

Steve Lubanski ir Candace Frazee žaislinių zuikių kolekcija (worldmostamazingrecords.org nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Steve Lubanski ir Candace Frazee žaislinių zuikių kolekcija (worldmostamazingrecords.org nuotr.)

Didžiausioje pasaulyje žaislų kolekcijoje – daugiau nei 35 000 žaislų. Ši kolekcija laikoma svarbiausia kada nors surinkta Europos ir JAV žaislų kolekcija ir yra ypatinga tuo, kad daugiausiai žaislų joje iš 1850-1940 metų laikotarpio.

REKLAMA
REKLAMA

„Žaislai visą gyvenimą buvo mano aistra. Atėjo metas leisti jais pasidžiaugti kitiems“, – sakė kolekcijos savininkas Jerry Greene. Kolekcija, rinkta daugiau kaip 50 metų, šiuo metu parduodama aukcione.

Vyrai ir technika – du neatsiejami dalykai. O vyriškų žaislų kolekcionavimas – brangus, tačiau itin malonus užsiėmimas.

Šiandien didžiausia pasaulyje privačia naikintuvų kolekcija didžiuojasi prancūzų vyndarys Michel Pont. Per 16 kolekcionavimo metų vyriškis įsigijo 110 naikintuvų. Eksponatus savo kolekcijai Michel perka iš vyriausybių nekreipdamas dėmesio į tai, jog naikintuvai negali būti skraidinami per Prancūzijos oro erdvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automobiliai

Iš daugybės įspūdingų automobilių kolekcijų išsiskiria Brunėjaus sultono Hassanal Bolkiah kolekcija. H. Bolkiah – žmogus, turintis daugiausiai brangiausių automobilių pasaulyje. Kolekcijos, kurią sudaro 7 000 automobilių, vertė 5 mlrd. JAV dolerių.

Remiantis „Daily Mirror“ duomenimis, 2010 metų viduryje sultonas turėjo 604 Rolls Royce, 574 Mercedes-Benz, 452 Ferrari, 382 Bentley, 209 BMW, 179 Jaguar, 134 Koenigsegg, 21 Lamborghini, 11 Aston Martin ir 1 SSC markės automobilį. Prabangi kolekcija saugoma penkiuose slaptuose didžiuliuose angaruose Brunėjuje.

REKLAMA

Sultono Hassanal Bolkiah automobilių kolekcija (theconsumerism.com nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Sultono Hassanal Bolkiah automobilių kolekcija (theconsumerism.com nuotr.)

Išskirtinių automobilių kolekcijų gausu ir Lietuvoje. Geriausiu XX a. Lietuvos lenktynininku tituluojamas Stasys Brundza šiandien – unikalios senovinių automobilių kolekcijos savininkas. Apie kiekvieną savo kolekcijos automobilį S. Brundza galėtų pasakoti valandų valandas.

Seniausias eksponatas – 1904 m. „Cadillac“. Iš viso lenktynininko kolekcijoje 50 „Cadillac“ markės automobilių. Tai didžiausia amerikietiškų automobilių „Cadillac“ kolekcija Europoje. Ateityje S. Brundza tikisi įkurti automobilių muziejų, kuriame visi norintys turėtų galimybę iš arčiau susipažinti su kolekcijos eksponatais bei Amerikos automobilių pramonės istorija.

REKLAMA

Įdomiausios kolekcijos gimsta keliaujant

Kolekcionuoti pašto ženklus, monetas, alaus skardines jau seniai tapo įprastu ir nieko nestebinančiu užsiėmimu. Rinkti kažką juokingo ir neįprasto – kur kas įdomiau.

Vieną tokių kolekcijų rastume Olandijos gyventojo Niek Vermeulen namuose. Vyras kolekcionuoja lėktuvuose dalinamus (negalavimo) maišelius skirtus vemti. Idėja rinkti maišelius kilo kuomet skrydžio metu Niek teko panaudoti maišelį vietoj užrašų knygutės. Šiuo metu vyriškio kolekcijoje, pradėtoje rinkti 1970 metais, yra 5 468 maišeliai iš 1 065 skirtingų oro linijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita kolekcija gimusi keliaujant priklauso Šveicarijos buhalteriui Jean Francois Vernetti. Viešėdamas viename Didžiosios Britanijos viešbutyje jis pastebėjo rašybos klaidą ženklelyje „Netrukdyti“.

„Klaida buvo tokia juokinga, kad parsivežiau ženklelį namo ir parodžiau vietiniam laikraščiui, kuris publikavo jo nuotrauką“, – pasakojo kolekcijos savininkas. Praėjus 25 metams Jean Francois turi didžiausią pasaulyje „Netrukdyti“ ženklelių kolekciją, kurią sudaro 8 888 skirtingi ženklai iš 189 skirtingų šalių.

Jean Francois Vernetti ir jo viešbučių ženklelių „Netrukdyti“ kolekcija (rp-online.de nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Jean Francois Vernetti ir jo viešbučių ženklelių „Netrukdyti“ kolekcija (rp-online.de nuotr.)

REKLAMA

Amerikietė Erika Nelson yra kūrėja ir savininkė kolekcijos, kurioje puikuojasi pasaulyje mažiausios didžiausių pasaulio daiktų versijos. Ji keliauja po Jungtines Amerikos Valstijas ir ieško neįprastai didelių daiktų (tokių kaip didžiausias pomidorų padažo butelis, didžiausias verpalų kamuolys).

Moteris savo atradimus fotografuoja ir pagamina didžiausio pasaulyje daikto mažiausią pasaulyje versiją. Pasitaikius progai visi mažieji eksponatai nufotografuojami kartu su didžiaisiais. Nykštukinės didžiausių pasaulyje daiktų kopijos eksponuojamos keliaujančiame Erikos muziejuje bei internetinėje svetainėje.

REKLAMA

Gėrimų atributika

Vyrų, susidomėjusių alaus atributikos rinkimu, Lietuvoje kasmet vis daugėja. Alaus atributikos kolekcininkų klubo „Prie bokalo“ pirmininkas Darius Širmenis gali didžiuotis 462 alaus bokalų iš 93 pasaulio šalių kolekcija. „Nesiekiu surinkti didžiausios ar įdomiausios alaus bokalų kolekcijos. Svarbiausia man – kolekcionavimo malonumas, galimybė bendrauti su įdomiais žmonėmis“, – sako D. Širmenis.

Darius Širmenis ir jo Bokalų kolekcija (nuotr. asm. archyvo)Darius Širmenis ir jo bokalų kolekcija (nuotr. asm. archyvo)

Kaunietis Andrius Pieškus, mąstydamas, kad alaus skardinių ir bokalų kolekcionavimas užima per nelyg daug vietos, būdamas šešiolikos pradėjo rinkti alaus, o vėliau ir gaiviųjų gėrimų kamštelius. Šiandien Andriui 35 m., o jo kolekcijoje daugiau nei 20 tūkst. litografuotų gėrimų kamštelių iš 126 šalių. 2003 m. kauniečio kolekcija pelnė nacionalinį pripažinimą ir buvo įrašyta „Lietuvos rekordų knygoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gėrimų kamštelių rinkimas populiarus visame pasaulyje. Didžiausioje tokių kamštelių kolekcijoje yra 380 tūkst. kamštelių, kurie sveria 850 kg.

Istorijos įspaudai

Viena iš neįprastų kolekcijų Lietuvoje priklauso Vilniaus rotušės valdytojo pavaduotojui Sauliui Plinkui. Nuo pat vaikystės vyriškis renka senas plytas su įspaudais. Viskas prasidėjo vaikystėje radus plytą, kurioje matomas šuniuko pėdsakas. Šiandien S. Plinkaus kolekcijoje 150 eksponatų su įvairių gyvūnų, paukščių bei žmonių įspaudais.

Kaunietis Jonas Palis neabejingas laikinosios sostinės praeičiai. Vyras renka nuotraukas, susijusias su Kauno gyvenimu, miestiečiais, tačiau labiausiai J. Palio dėmesį traukia senasis miesto transportas, ypač funikulieriai.

J. Palio nuotraukų albumuose ir išskirtinės senojo Lietuvos kaimo laidotuvių nuotraukos. Nors per metus kolekcija papildoma vos keliomis fotografijomis, šiandien joje jau daugiau kaip du tūkstančiai carinių, tarpukario ir sovietmečio Kauno nuotraukų.

Živilė PETRONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų