REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvykiai Japonijos Fukišimos branduolinėje jėgainėje turės ir tiesioginį poveikį Lietuvos atominės energetikos planams, kadangi šalys po pasaulį sudrebinusių katastrofos Tolimuosiuose Rytuose bus priverstos imtis papildomų saugumo priemonių, o tai gali pabranginti atominės elektrinės projektus, tikina Prezidentės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška.

REKLAMA
REKLAMA

„Be abejonės, kad gali turėti (tiesioginį poveikį Lietuvai – ELTA), ir galbūt turės. Kadangi psichologinis poveikis, kurį mes patiriame gaudami žinias ir matydami vaizdus iš Japonijos, gali turėti ir politinių pasekmių. Diskusijose Lietuvoje, matyt, ši tema tęsis, ji bus narpliojama ir analizuojama dar ne vieną mėnesį“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė D. Semaška.

REKLAMA

Šalies vadovės patarėjas pabrėžė ir tai, jog būtina palaukti galutinių išvadų apie patirtus padarinius, jas turės pateikti tarptautinės atominės saugos ekspertai bei Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA), į kurių rekomendacijas bus atsižvelgta.

„Visą šią informaciją surinkę ir gavę mes galėsime spręsti, kokį poveikį tai gali daryti Lietuvai ir Lietuvos planams statyti atominę elektrinę. Aišku, kad bus, matyt, svarstoma apie tai, kokių papildomų saugumo priemonių reikės imtis, ir tai gali branginti atominės elektrinės projektus. Tai būtų praktinis ir konkretus poveikis mums“, – sakė D. Semaška.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, jog antradienį ir ketvirtajame Fukišimos branduolinės jėgainės reaktoriuje nugriaudėjo sprogimas ir po jo kilo gaisras. Sprogimą sukėlė susikaupęs vandenilis. Gaisras šiuo metu jau užgesintas. Po sprogimo pastebimas pakitęs radiacijos lygis, o žmonėms, gyvenantiems 20–30 kilometrų spinduliu aplink jėgainę, patariama neiti iš namų.

Lietuva iki 2020 m. planuoja užbaigti naujos atominės jėgainės Visagine projektą, kuris, kaip skelbiama, pirminiais skaičiavimais, gali kainuoti 3–5 mlrd. litų. Šiuo metu yra vykdomos strateginio investuotojo paieškos tiesioginių derybų būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų