• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikams, atrodo, dabar nėra nieko svarbiau už pagaliau išsireikalautas iš saugumiečių pažymas. Ką toliau daryti, neapsisprendžiama, pažymas verčiami komentuoti net aukščiausi valstybės vadovai, aistros liejasi per kraštus. Seimo narys socialdemokratas Algirdas BUTKEVIČIUS mano, kad dėl jų keliamas triukšmas tėra širma valdančiųjų bejėgiškumui paslėpti.

REKLAMA
REKLAMA

– Politikai gaišta laiką vienas per kitą komentuodami VSD pažymas, tarsi Lietuvoje jos būtų didžiausia bėda. Kodėl toms pažymoms tiek rodoma dėmesio?

REKLAMA

– Tai gali būti noras pridengti savo neveiklumą arba tiesiog nesugebėjimą valdyti valstybę. Jeigu tos pažymos yra tikros, tai tegul jas atiduoda visuomenei ir nebebus jokios spekuliacijos. Tik, aišku, prieš viešinant jas turėtų patikrinti prokurorai. Jeigu yra surašyti tikri faktai, tie jose paminėti politikai turi atsiskaityti visuomenei. Bet gyvenimo praktika yra kiek kitokia. Aš, pavyzdžiui, dirbdamas susisiekimo ministru taip pat gaudavau įvairių slaptų pažymų. Skaitydavau jas ir matydavau, kad būdavo parašyta netiesa. Pavyzdžiui, rašyta, kad gerinant Vilniaus oro uosto valdymą ir mažinant sąnaudas netikslinga būtų turėti šiltnamius, kuriuose auginamos gėlės ir daržovės. O tų šiltnamių jau tikriausiai nebuvo prieš dvejus metus iki man ateinant ministrauti. Teko sėdėti ir aiškintis. Nepatikrinti faktai negali nukeliauti į viešumą. Paskelbus tikrus faktus būtų užkirstas kelias spekuliacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

– Bet ką aptarinėti ir spręsti, ar skelbti, jei prieš porą metų viską plačiai aptarinėjo politikai ir komentavo žiniasklaida? Ką nauja sužinosime?

– Pasakysiu, kad Lietuvos gyventojams paskelbus pažymas nuo to geriau nebus. Tik kad rinkėjai galbūt sužinos, kurie politikai susitepę. O spekuliuojama yra labai stipriai. Man teko kalbėtis su kai kuriais Seimo nariais, jie aiškina, kad pažymose yra ir kai kurių dešiniųjų pavardės paminėtos, lyg yra ir kairiųjų. Bet niekas konkrečiai nepasako. Pažymas reikia paskelbti, bet tai turėtų įvertinti prokurorai. Nes, negalima paneigti, yra viena tokia iš versijų, kad kai kam labai reikia suvesti su kai kuo sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– O jums neapmaudu, kad prasideda naujas politinis sezonas, tačiau koncentruojamasi į tokius niekus?

– Mes murkdomės tokiame dumble, užsiimame tokiais dalykais, kurie Lietuvos perspektyvai jokių gerų ženklų nerodo. Mes turėtume kalbėti, kaip sekasi panaudoti Europos Sąjungos lėšas, ar jos buvo išleistos pagal paskirtį, žvelgiant į ilgalaikę ekonomikos plėtrą. Galų gale koks bus ateinančių metų biudžetas, ar bus mažinamos išlaidos visoms programoms, ar jos bus optimizuojamos. Yra aibė darbų, kuriuos atlikus būtų matyti, kuriuo keliu mūsų valstybė eina.

REKLAMA

– Jeigu Seime bus nuspręsta vėl kurti komisiją pažymoms įvertinti, ar dalyvausite?

– Tokiose komisijose būna žmonių, kuriems trūksta kompetencijos, bet jie dažniausiai būna patys aktyviausi. Todėl aš iš viso esu nusistatęs prieš visokias komisijas. Yra teisėsaugos institucijos, jos gauna iš mokesčių mokėtojų atlyginimus, jos turi atlikti savo darbą ir pateikti išvadas Seimui. O komisijose vyksta tik politikavimas.

Jaunius POCIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų