REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasitraukiantis aplinkos ministras Arūnas Kundrotas prisipažino nepakėlęs interesų grupių spaudimo. Seimo opozicinės frakcijos jo atsistatydinimą vertina kaip kaltės pripažinimą, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Po pusseptintų darbo metų iš posto traukiasi aplinkos ministras A.Kundrotas. Balandį 45-erių sulauksiantis politikas vakar premjerui Gediminui Kirkilui įteikė atsistatydinimo prašymą ir, pasak Vyriausybės vadovo, nesileido įkalbamas pasilikti.

REKLAMA

Dvyliktoje ir tryliktoje socialdemokratų patriarcho Algirdo Brazausko vadovautose vyriausybėse dirbusį A.Kundrotą "paveldėjo" keturioliktasis - G.Kirkilo kabinetas. Aplinkos ministras buvo laikomas prezidento Valdo Adamkaus žmogumi. Prieš ketverius metus pasigirdus abejonėms, ar nepartinis A.Kundrotas vertas aplinkos ministro portfelio, šis prisišliejo prie socialdemokratų. Pernai aplinkos ministrui teko atlaikyti net dvi interpeliacijas. Antroji galėjo baigtis dramatiškai - pritrūko tik vieno parlamentaro balso pareikšti A.Kundrotui nepasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau planų nei laiko

"Niekada neužsiėmiau populizmu ir saugojau aplinkos sistemą nuo tarnystės politikams ar verslo užgaidoms. Pastarųjų metų patirtis rodo, kad vis daugiau laiko ir pastangų tenka skirti įvairiems paaiškinimams bei pasiaiškinimams, ir vis mažiau jo lieka tikriems darbams", - vakar išplatintame pareiškime teigė A.Kundrotas. Įvertinęs situaciją ministras priėjo prie išvados, kad dirbti toliau tampa neperspektyvu. A.Kundrotas prisipažino, jog žengti tokį žingsnį labiausiai jį paskatino nuolatinis įvairių interesų grupių spaudimas. "Prieš penkerius metus sakiau, kad nepavydžiu ministrui, kuris bus tuo laikotarpiu, kai vyksta žemės reforma. Dabar ateina ta banga, kai norima, jog interesai būtų įgyvendinti", - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kuo ketina užsiimti pasitraukęs iš posto, A.Kundrotas teigė turįs daugiau planų nei laiko, pirmiausia jis ketina apsiginti daktaro disertaciją.

Mėgo ne visi

Premjeras tikino, kad aplinkos ministro sprendimas trauktis iš pareigų jam buvęs netikėtas. Anot G.Kirkilo, partija tokiam žingsniui nedarė jokios įtakos, esą A.Kundrotas pasirinko pats.

Tačiau ne paslaptis, kad A.Kundrotas tarp savo partijos kolegų nebuvo itin mėgstamas. Kalbėta, jog regzti įvairūs jo pašalinimo iš aplinkos ministro posto scenarijai. Kaip viena priežasčių, kodėl A.Kundrotas kėlė socialdemokratų susierzinimą, minėtas vengimas iš ministerijos lėšų paremti partijos veiklą ir neva pernelyg didelis dėmesys asmeniniams reikalams.

REKLAMA

Pernai gruodį prieš balsavimą dėl interpeliacijos A.Kundrotui tai galėjo paskatinti spekuliacijas, esą socialdemokratų ir konservatorių lyderiai iš anksto susitarė jį paaukoti. Vėliau tokios kalbos buvo paneigtos.

"A.Kundrotą pažįstu ilgiau nei dešimtmetį. Todėl negaliu apie jį kalbėti vien gerai arba blogai. Buvo akimirkų, kai jis susidorojo su tikrai sunkiai įveikiamomis aplinkos apsaugos problemomis. Tačiau būta ir momentų, kai jis galėjo parodyti daugiau iniciatyvos", - taip ministro veiklą vakar apibūdino prezidentas V.Adamkus.

REKLAMA

Prisiėmė atsakomybę

Prieš pat Kalėdas parlamente svarstant nepasitikėjimo A.Kundrotu klausimą konservatoriai kaltino jį dėl aplinkosauginių projektų, finansuojamų Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis, vėlavimo. Tai valstybės biudžetui gresia per 800 mln. litų praradimu. Ministrui taip pat priekaištauta dėl neefektyvios atliekų tvarkymo sistemos kūrimo, nesėkmingos saugomų teritorijų priežiūros, statybų ir urbanistikos plėtros, kitų dalykų.

"Galiu tik sveikinti tokį ministro apsisprendimą, tačiau jokio džiaugsmo neįžvelgiu. Aplinkos apsaugos problemos - didžiulės", - komentuodamas A.Kundroto pasitraukimą LŽ sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Ministro žingsnį teigė suvokiantis kaip atsakomybės už susiklosčiusią padėtį patvirtinimą ir suvokimą, kad Seime paramos tokiai jo veiklai beveik nėra.

Seimo liberaldemokratai A.Kundroto žingsnį įvertino kaip "slėpimąsi apsnigtuose krūmuose". Darbo partijos frakcijos nuomone, A.Kundroto atsistatydinimas tik patvirtina socialdemokratų ir konservatorių susitarimus.

Raimonda Ramelienė 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų