• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Azijos šalys rudenį su nauja pandemijos banga tvarkosi daug geriau už likusį pasaulį. Pagrindine to priežastimi laikoma griežta koronaviruso atvejų sekimo sistema, karantinas ir masinis visų testavimas.

Azijos šalys rudenį su nauja pandemijos banga tvarkosi daug geriau už likusį pasaulį. Pagrindine to priežastimi laikoma griežta koronaviruso atvejų sekimo sistema, karantinas ir masinis visų testavimas.

REKLAMA

Šio žemyno šalys netaikė identiškų priemonių kovoje su Covid-19 epidemija, tačiau ekspertai pastebi ir bendras tendencijas. PSO ypatingųjų situacijų skyriaus atstovas Mike’as Ryanas pažymėjo, kad nors Pietų Korėja labiau akcentavo masinį testavimą, o Japonija – darbą su infekcijos židiniais, abiem atvejais tikslas buvo vienas – išaiškini užsikrėtusiuosius ir tuos, kas su jais kontaktavo, ir patalpinti visus į karantino zoną. 

Ekspertas pažymi, kad šiuo atveju tai buvo ne „rekomenduojama saviizoliacija“, o reali pagalba žmonėms: esant būtinybei surandama vieta izoliuotis, suteikiami pagrindiniai maisto produktai, galimybė sulaukti socialinės pagalbos. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis pateikė paprastą pavyzdį: tarkime, vienam sergančiajam tenka 10 žmonių, su kuriais jis pastaruoju metu kontaktavo, – tai reiškia, kad karantinas taikomas 11 žmonių. Tai yra nepalyginti mažiau skausminga, nei uždaryti visas mokyklas, gamyklas ar viešąsias vietas. 

REKLAMA

Šios šalys ne tik koncentravosi į naujų atvejų išaiškinimą ir izoliaciją, tačiau neatsisakė ir kitų priemonių, įskaitant fizinės distancijos laikymosi taisyklių įvedimą, privalomą kaukių dėvėjimą, patalpų vėdinimą ir kitas PSO rekomenduojamas priemones. Tačiau nutraukti infekcijos perdavimo grandinę neįmanoma be karantino.

„Jeigu aš galėčiau sugalvoti tik vieną norą, tai norėčiau pasiekti, kad kiekvienas žmogus, kontaktavęs su sergančiu Covid-19 asmeniu, atsidurtų izoliacijoje karantine“, – teigė PSO atstovas. 

PSO atstovų teigimu, šių elementarių taisyklių laikymasis ir leidžia Azijos šalims sėkmingiau tvarkytis su koronaviruso pandemija, negu JAV ar Europai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Stebuklingasis Taivanas“

Taivanas daugiau nei 200 dienų išsilaikė be naujų koronaviruso atvejų šalyje. Pasiekti tokį rezultatą šios salos valdžiai padėjo operatyvi reakcija, griežtos priemonės ir šiuolaikinės technologijos.

Per pastarąjį pusmetį apie 20 atvejų buvo „atvežtiniai“ iš kitų Azijos šalių, tačiau jie visi buvo atsekti ir izoliuoti. Taivanas įvedė griežtas priemones dar pačioje epidemijos pradžioje: valdžia įvedė privalomą kaukių dėvėjimą, susirgimai yra sekami naudojantis išmaniosiomis technologijomis, o sienos buvo uždarytos dar metų pradžioje.

Statistika rodo, kad šalyje per visą epidemijos laikotarpį užfiksuota vos 550 SARS-CoV-2 atvejai, iš kurių 7 baigėsi mirtimi. Ekspertai pažymi, kad šalis su daugiau nei 23 milijonais gyventojų, tikėtina, yra geriausiai su pandemija besitvarkanti valstybė pasaulyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros AP kalbinti ekspertai tvirtina, kad tam įtaką galėjo padaryti ankstesnė koronaviruso epidemija regione: SARS virusas 2003-iaisiais Taivanui smogė stipriau, nei daugeliui kitų valstybių. Tuomet buvo užfiksuota keli šimtai susirgimų, daugiau nei 70 žmonių mirė. 

Šių metų kovą buvo skelbiama apie atvejį, kuris geriausiai parodo valdžios metodus kovoje su koronavirusu: vyras, savavališkai pasitraukęs iš saviizoliacijos tam, kad nuvyktų į naktinį klubą, sulaukė 1 mln. vietos dolerių (apie 30 tūkst. eurų) baudos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų