maisto priedai

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „maisto priedai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „maisto priedai“.

Šie maisto priedai sukelia mirtiną pavojų: perspėja vengti

Maiste esantys priedai – pavojingi sveikatai, todėl jeigu ant etikečių pastebėsite šiuos žymėjimus, suskubkite atkreipti dėmesį. Naujienų portalui tv3.lt biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigė, kad tikrai rinkoje esama tokių priedų, kurie gali sukelti neigiamą šalutinį poveikį.
2022-09-15

Uždrausta maiste naudoti E171: nuo jo gresia net apsigimimai

Visoje Europos Sąjungoje, įskaitant ir Lietuvą, uždrausta maiste naudoti titano dioksidą, baltus maistinius dažus E171, kuriais dažniausiai puošiami saldumynai. Titano dioksidas didina riziką susirgti vėžiu, galimai geno toksiškas, pažeidžia žmogaus ląsteles. Tiesa, verslui Europos komisija davė dar pusę metų pokyčiams įgyvendinti, dėl to visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja gyventojus atidžiai skaityti maisto produktų etiketes.
Aktualijos 2022-02-16

Maisto priedai: pavojingi sveikatai, tačiau naudingi gamintojams?

Maisto priedai, kaip tirštikliai ir stabilizatoriai, saldikliai, dažikliai, antioksidantai, konservantai ir kitos medžiagos, naudojamos produktuose tam, kad šie ilgiau negestų bei pirkėjams būtų patrauklesni savo aromatu bei skoniu. Taip pat maisto priedų naudojimas naudingas ir gamintojams, kada brangesnes produktų sudedamąsias dalis galima pakeisti pigesnėmis.
2017-09-09

Raikytoje duonoje maisto priedų daugiau

Duonos gamintojai sunerimę, kad Lietuvoje kasmet yra suvalgoma 4 proc. mažiau duonos. „Šalyje kasmet suvalgoma dešimčia tonų mažiau duonos gaminių. Tam reikšmingos įtakos turi ir emigracija, ir modernėjantis gyvenimo būdas“, – „LRT vasaros studijai“ teigė įmonės „Vilniaus duona“ rinkodaros vadovas Edvinas Ambrukaitis. Nors lietuvaičiai kasmet suvalgo vis mažiau duonos gaminių, tačiau yra labai išrankūs šiai produkcijai.
2013-08-09

Vaikų darželio policininkai

Kai trūksta politinių idėjų ir prasmingų sumanymų, šalies vadovai kartais imasi tautos auklėjimo ir neva labai nuoširdaus pamokslavimo funkcijų. Seimo narė Dangutė Mikutienė su Viešpaties ir politinės parlamento daugumos pagalba teoriškai uždraus moksleiviams, kurie kartais praktiškai rūko net po mano langais, gerti kažkokį ten „raudoną bulių“, kuriame nėra promilių, bet yra kitų kenksmingų medžiagų. Gal ir nieko.

Vaikų pamėgtuose saldumynuose – dažikliai, pesticidai ir švinas

Lietuvoje buvo atliktas mokinių mitybos tyrimas, kurio metu nustatyta, kad nemaža dalis mokinių kasdien valgo saldumynus. Vaikai yra viena jautriausių mūsų visuomenės grupių, kuri negali pati rinktis ir nuspręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra labiausiai pažeidžiama.
2012-07-25

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto priedais kuria produktus, kurių žmogui norėtųsi dar ir dar, o mokslininkai čia įžvelgia narkotikams prilygstančią priklausomybę. Natalija – trijų vaikų mama. Vakarienei ji kepa blynus.
2012-07-14

„E“ priedai: kodėl kiaušiniai auksiniai, o žuvis – rožinės spalvos?

Apie „E“ priedus kalbama daug, tačiau tikslių žinių dažnai nė nežinome. Pateikiame kai kuriuos faktus, kurie gali būti įdomūs sveika mityba besirūpinantiems žmonėms. Auksiniai kiaušiniai Laisvai lakstanti višta,  galinti pati susirasti maisto, lesti įvairius visokio pigmento ir mineralų turinčius produktus, gali padėti kiaušinį, kurio trynys bus ryškios auksinės spalvos, o lukštas labai kietas.
2012-06-02

Ką verta žinoti apie maisto priedus, žymimus E?

Prekyboje gausu produktų, pažymėtų raide E, reiškiančia tam tikrus maisto priedus. Kaip nepasimesti ir atsirinkti, kurie iš jų kenksmingi, o kurie – naudojami netgi mūsų pačių gaminamame maiste? Vykdoma griežta kontrolė E žymenį turinčių maisto priedų vartojimo saugumą vertina Europos maisto saugos tarnyba EFSA.
2012-01-29

Nauja mada – perdėtas gąsdinimas nesveiku maistu

Pastaruoju metu  apstu straipsnių ir reportažų apie nesveiką, pavojingą maistą, E priedus. Kartais tikrai sunku susigaudyti, kas tiesa, o kas ne, ir išsirinkti tinkamų maisto produktų. Dabar gyvename pertekliaus laikais Žmonės niekada nesimaitino tobulai. Iki XX a. vidurio didžiausia problema buvo visaverčio maisto stoka. Žmonės valgė bet ką, tiksliau – tai, ką turėjo. Galėjo net visą dieną valgyti vienodą maistą, pavyzdžiui, vien duoną.
2011-11-10
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų