Jei jūs mėgautės mūsų tradiciniais patiekalais - cepelinais, kugeliu, bulvių kukuliais ir dubenėliais, žemaičių blynais. Pastarieji, kaip įsitikinau praktiškai, galėtų būti ir lietuviškas eksportinis patiekalas, nes šveicarams primena jų “riušdi”, italams - Neapolio bulvių “gato”.
Žemaičių blynai gerai, bet kartais norisi naujovių. Šįsyk kaip naujovę siūlau pamirštą seną patiekalą, reikalaujantį panašių darbo sąnaudų kaip žemaičių blynai ir pelnytai galintį nešti garbę lietuviškai virtuvei. Tai virtų bulvių kotletukai su džiovintų grybų, geriausia baravykų padažu. O juk mūsų giriose užaugę baravykai tikrai kvapnesni už tuos, kurie randami Alpių atšlaitėse. Be to, Alpių grybautojai visiškai nemoka džiovinti baravykų: supjausto juos tokiais plonais lakšteliais, kad skonio belieka tik šešėlis.
Taigi pagrindiniai mūsų šios dienos patiekalo ingredientai - bulvės ir džiovinti grybai. Kotletukams reikės kilogramo bulvių. Išvirkite jas su lupenomis, nulupkite karštas ir sumalkite mėsmale. Į bulvių masę įberkite maždaug 200 g (artipilnę stiklinę) miltų, įmuškite du kiaušinius, įberkite druskos. Suminkykite tešlą ir formuokite iš jos apskritus blyniukus vis pasimiltuodami rankas.
Padažui reikės poros saujų džiovintų grybų. Nebūtinai tai turi būti vien baravykai, bet jų nors “dėl kvapo” reikėtų. Grybus gerą valandą pamirkę nupilkite skystį ir virkite užpylę dviem stiklinėmis vandens apie 20 min. Atvėsinkite virimo skystyje ir smulkiai supjaustykite (nuovirą išsaugokite, jis bus reikalingas vėliau). Atskirai pakepkite ant aliejaus smulkiai supjaustytą svogūną, paskiau sudėkite grybus, užberkite šaukštą miltų ir kepkite maišydami. Užpylę grybų nuovirą patroškinkite apie 10 min. Pabaigoje įdėkite druskos ir, jei mėgstate, grietinės.
Kai paruošite padažą, kepkite ant įkaitinto aliejaus kotletukus ir valgykite juos karštus su grybų padažu.