Bene populiariausia nuo senų senovės žinoma kaštonų paskirtis – kojų venų gydymas. Tereikia kaštonus užpilti degtine ir palaikyti dešimt dvidešimt dienų.
„Su ta ištrauka, labai natūralus produktas trinti, tepti skaudamas venas, kur kojos skausmingos, netgi sąnarius, bet daugiausiai kojų venom. Netgi vaistinis preparatas askuzanas, anksčiau buvo toksai, yra vaistinis preparatas, augalinės kilmės iš kaštonų vaisių. Tai čia natūralus produktas, kurį žmonės gali pasigaminti“, - pasakoja vaistininkė Stanislava Jaremičienė.
Tiesa, gydymui ir maistui tinka toli gražu ne visi kaštonai.
„Kaštonų vaisiai, nors paskui jie ir nulupami, gali prisigerti daug sunkiųjų metalų. Tai jokiu būdu nerinkti pakelėse, ten, kur transportas, rinkti miške, kur nors kaimuose. Kauno mieste nelabai rastume vietos, kur kaštonus galėtume rinkti“, - įspėja vaistininkė.
Tačiau tai dar ne visos kaštonų panaudojimo galimybės. Vaikai iš jų kuria meno kūrinius pamokoms, gudresni iš jų sugeba išsivirti kavos, net ir muilo, šampūno ar pasidaryti skalbimo miltelių.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.