Viduržemio jūros dieta, į kurią įeina daug daržovių, vaisių, riešutų, neperdirbtų grūdų ir žuvies, sumažina tikimybę susirgti depresija.
Ispanų mokslininkai ištyrė 11 tūkstančių žmonių duomenis ir nustatė, kad tiems, kurių maitinimasis buvo labiausiai artimas Viduržemio jūros dietai, rizika susirgti depresija buvo trečdaliu mažesnė palyginti su tais, kurių mityba mažiausiai priminė Viduržemio jūros dietą.
Mokslininkai pripažįsta nežinantys, kodėl taip yra, tačiau mano, kad toks maistas gali pagerinti kraujagyslių funkcionavimą, slopinti uždegiminius procesus, spartinti ląstelių atsinaujinimą.
Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of General Psychiatry“. Jau anksčiau nustatyta, kad Viduržemio jūros dieta mažina širdies ligų, diabeto, astmos ir vėžio riziką, praneša „Reuters“.
Tyrimui buvo naudojami Ispanijos gyventojų stebėsenos duomenys, kurie gauti tiriamiesiems pildant klausimynus apie maitinimąsi. Per beveik penketą metų trukusią stebėseną depresija nustatyta 156 vyrams ir 324 moterims.
Ar konkretaus žmogaus maitinimasis artimas Viduržemio jūros dietai, buvo sprendžiama pagal devynis rodiklius: didelis nesočiųjų riebalų kiekis racione, nuosaikus alkoholio ir pieno produktų vartojimas, nedaug mėsos, daug ankštinių, vaisių, riešutų, grūdų, daržovių ir žuvies.
Balsas.lt taip pat skaitykite: 10 Viduržemio jūros dietos principų