• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą daugėja užsikrėtimų salmonelioze

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad š. m. birželio 14 d. į VšĮ Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę kreipėsi penki Kauno miesto ir vienas Kauno rajono gyventojas (penki suaugę ir vienas 14 m. vaikas), kuriems įtariama žarnyno infekcijos diagnozė – salmoneliozė.

REKLAMA
REKLAMA

Visiems ligoniams būdingi ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymiai: aukšta temperatūra, vėmimas, viduriavimas. Trys ligoniai hospitalizuoti, kiti trys - gydosi ambulatoriškai. Įtariama, kad apsikrėsti šia liga jie galėjo valgydami plikytus pyragaičius, pirktus vienoje iš Kauno miesto turgaviečių.

REKLAMA

Salmoneliozė – ūmi infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelių genties bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga paprastai pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasirodo praėjus 12 – 72 valandoms po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema, kai netenkama daug skysčių.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, kreminius gaminius į kurių sudėtį įeina kiaušiniai. Salmonelės jautrios aukštai temperatūrai, todėl termiškai apdorojant maistą, jos žūsta. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40º C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu.

REKLAMA

Siekiant apsisaugoti nuo salmoneliozės Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria:

Tinkamai tvarkyti žalią mėsą ir jos produktus: parduotuvėje ją dėti į plastikinį maišelį, kad būtų išvengta sąlyčio su kitu maistu; nedelsiant įdėti parsineštą maistą į šaldytuvą, kad būtų išvengta jame esančių bakterijų dauginimosi; sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve; prieš gaminimą mėsą visada nuplauti, neragauti ir nevalgyti termiškai neapdorotos mėsos ir jos produktų; kruopščiai nuplauti po karštu tekančiu vandeniu virtuvės įrankius bei rankas po žalios  mėsos, vištienos ruošimo.

REKLAMA

Tinkamai apdoroti kiaušinius ir jų produktus: maistui naudoti tik šviežius, švarius kiaušinius; laikyti juos šaldytuve, vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus, vengti maisto su termiškai neapdorotais kiaušiniais.

Nevartoti termiškai neapdoroto žaliavinio pieno.

Plauti rankas prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos ruošimo.

Dėmesio gyventojams !

Rekomenduojama vengti maisto pirkinių iš atsitiktinių, nežinomų asmenų ir nelegalių prekyviečių.

Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymius nesigydyti patiems, o nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų