Receptas skirtas tiems, kurie išmėgino sūrio ledus arba bent norėjo tai padaryti, nors šiuo atveju kiek ekscentriškai atrodo tik drebučiai iš pomidorų ir į vaisių salotas maišomas avokadas.
Tai iš tiesų labai skani, maistinga, sveikatinga ir karštiems orams pritaikyta sriuba. Kas buvo Ispanijoje, gavo tuo įsitikinti. Tad jei mėgstate šaltus patiekalus ir jaučiate turįs eksperimentuotojo dvasią, išmėginkite ir čia siūlomą desertą.
Vaisių “gazpacho” gaminamas iš dviejų sudėtinių elementų - pomidorų drebučių ir vaisių salotų. Pomidorų drebučiams reikia 300 g šviežios pomidorų tyrės, 100 g cukraus, 50 g apelsinų sulčių, 7,5 g želatinos. Vaisių salotoms sunaudojama apie 100 g avokado ir apie 500 g šviežių (sic!) vaisių: mango (kurį galima pakeisti papaja arba kuo nors paprastesniu, kad ir įdėti daugiau persikų), persikų, obuolių, ananaso. Sirupui virti reikės šviežiai išspaustų žaliųjų citrinų ir apelsinų sulčių (sunaudojame po vieną iš šių citrusinių), 100 g tamsaus cukranendrių cukraus. Pagardinimui tinka šalavijo arba mėtų lapai.
Iš pradžių su trupučiu šalto vandens pamerkiama brinkti želatina. Kol ji brinksta, pavirinami vandenyje ir nulupami gerai prinokę pomidorai. Kiek jų turi būti, priklausys nuo pomidorų dydžio ir jų konsistencijos. Orientuokitės į tai, kad pagal originalų receptą patiekalui reikia 300 g pomidorų tyrės, kuri gaunama sutrynus pomidorieną, likusią išėmus sėklyną. Pomidorų masė trinama mikseryje su cukrumi (100 g) ir 50 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių.
Į plaktuvu plakamą tyrę supilama verdančio vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinta išbrinkusi želatina. Išmaišius želatiną tyrė išpilstoma į plačias deserto taures arba dubenėlius ir paliekama stingti per naktį virtuvėje ant stalo, ant palangės arba, jei yra vietos, šaldytuve.
Vaisių salotos ruošiamos, kai tyrė jau bus sustingusi. Pradedama nuo sirupo, kuris verdamas iš žaliųjų citrinų bei apelsinų sulčių ir iš tamsaus cukraus (100 g). Ištirpus cukrui (nepamirškite maišyti), sirupas nuimamas nuo ugnies ir paliekamas atvėsti. Vaisiai susmulkinami vienodo dydžio kubiukais, šalavijo arba mėtos lapeliai supjaustomi plonytėliais dryželiais. Viskas sumaišoma su visiškai atvėsusiu sirupu ir prieš patiekiant uždedama ant sustingusių ir atšalusių pomidorų drebučių.
Giedrės J. receptai