Kodėl geriausias? Nes čia koncertuos geriausi visų laikų atlikėjai: Marijonas Mikutavičius, Andrius Mamontovas ir Povilas Meškėla; čia bus apdovanoti geriausi P. Meškėlos vardo konkurso mokiniai. Čia į gastronominę kelionę pakvies net 3 geriausi „Michelin“ gido įvertinti virtuvės šefai. Būtent čia liepsnos didžiausi ir įspūdingiausi laužai, kuriuos sukūrė ir uždegs broliai menininkai Kęstutis ir Vytautas Musteikos. Ir tai dar ne viskas!
Joninių festivalyje etnologė dr. Daiva Šeškauskaitė supažindins su senosioms Rasų ir Joninių švenčių tradicijomis bei apeigomis – burtais ir įvairiais žaidimais. Bus pinami vainikai, vyks ugnies ir vandens ceremonijos, lydima ir pasitinkama saulė bei daugybė kitų smagių veiklų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pasak etnologės, humanitarinių mokslų daktarės Daivos Šeškauskaitės, Joninės – tai Jonų ir Janių varduvės, o Rasos – saulės, žolynų pagerbimo šventė, todėl svarbu ne tik pasveikinti Jonus ir Janes, bet ir tinkamai, laikantis visų tradicijų ir papročių, smagiai atšvęsti šią mums lietuviams labai svarbią šventę.
„Kupolės, Rasos šventė yra aukščiausias Saulės ir žmonių gyvenimo taškas. Saulė ir Mėnulis – nuo seno buvo baltų garbinami dangaus kūnai. Rasos – tai laikas, kai Saulė mūsų platumoje išbūna ilgiausiai danguje – tai ilgiausia diena. Gamtoje birželio mėnesį viskas žaliuoja ir tai tapatinama su gyvastimi, gyvybe. O kupėjimas, kupa, kupolės, arba Rasos, ir yra pats žydėjimo, sužaliavimo pikas gamtoje ir žmonių gyvenime.
Tai – poravimosi, vaisingumo, meilės metas. Kaip ir gamtoje visi gyvūnai, taip ir brandos sulaukęs jaunimas turi susirasti ir išsirinkti sau porą. Vaikinai ir merginos per šią šventę ieško antrosios pusės, o ją radusieji iki Užgavėnių turėtų atšokti vestuves“, – Rasų šventės prasmę paaiškina etnologė.
Daiva Šeškauskaitė sako, kad per šią šventę būtinai reikia skinti gėles, žoles, įvairius augalus ir iš jų pinti margaspalvius vainikus ir jais puoštis.
Radiškyje taip pat bus pinami vainikai – etnologė ir jos komanda padės ir pamokys visus norinčiuosius: „Nupintus vainikus labai svarbu paleisti į upę ar ežerą. Kai merginos ir vaikinai leidžia į vandenį vainikus, turi žiūrėti, kurie jų susilieja, – tikėta, kad tais metais jaunuoliai sueis į porą. Anksčiau Rasų šventė būdavo skirta suvesti jaunuolius. Svarbiausia, kad trumpiausią metų naktį ne tik gamta pasiekia aukščiausią savo žydėjimo tašką, bet ir žmonės, nes seniau gamta ir žmogus nebuvo atsieti vienas nuo kito, nuo natūralaus gamtos ritmo. Vadinasi, merginos ir vaikinai, pasiekę atitinkamą amžių – žydėjimo, galėjo ir turėjo ieškoti vienas kito.“
Nupynus vainikus „Farm on Fire“ festivalyje vyks įvairūs žaidimai, tokie kaip bokalo (sklidino saldainių) laikymas, rutulio numušimas lazda, „Dramblys“ – šokinėjimas vienas per kitą, rankų lenkimas ir kiti.
Kiek vėliau visi bus kviečiami pagal senąsias tradicijas palydėti saulę, kūrenamas aukuras. Vėliau ugnies ritualai vyks prie akmens – norintieji galės basomis pereiti per ugnį (žarijas).
Bus ragaujama šviežia duona, sūris, medus, į ugnį metamos gintaro dulkės. Visa tai, pasak etnologės, turi prasmę ir reikšmę, kurią bus galima sužinoti dalyvaujant visuose šiuose Rasų šventės ritualuose.
Šiek tiek po 22 val., kad sulauktų ir mažieji, bus uždegamos skulptūros. Sudegus įspūdingoms brolių menininkų skulptūroms, kurių aukštis siekia net iki 13 metrų, visi bus kviečiami leisti į vandenį vainikus. Skambės liaudies dainos, bus ieškoma savo laimės – paparčio žiedo.
Įspūdingus Joninių laužus šiemet kūrę broliai menininkai Kęstutis ir Vytautas Musteikos juokavo, kad vilniečiai nuo aukštesnio kalno, obels ar, dar geriau, TV bokšto terasos, tikrai matys
Radiškyje liepsnojančias unikalias, trikampes, specialiai šiam festivaliui sukurtas skulptūras-laužus.
„Liepsnojant mūsų sukurtoms trylikos metrų skulptūroms išryškės jų unikalūs, tautiniai raštai ir, žinoma, įspūdingos sodybos „Farmers Circle“ raidės“, – atskleidė menininkai.
Tai jau ne pirmos brolių sukurtos tokio dydžio statulos-laužai.
Pernai jie taip pat festivalio lankytojų dėmesį prikaustė savo kūriniais. Daugeliui, tai buvo įsimintiniausias festivalio renginys, dėl kurio būtinai žadėjo grįžti ir šiemet.
Paklausti, kiek laiko degs šios įspūdingų raštų ir aukščio skulptūros, broliai buvo atsargūs ir sakė, kad viskas priklausys nuo oro sąlygų.
Jei bus giedra, skulptūros-laužai suliepsnos per pusvalandį, jei bus lietinga, degs kiek ilgiau. Žinomi menininkai pažadėjo, kad kitais metais per Jonines planuoja siekti Gineso rekordo.
Pasak organizatorių, šiais metais laimingųjų lauks žolynuose pasislėpę net trys aukso žiedai su deimantais. Po paparčio žiedo paieškų vyks šokiai ir žinomų atlikėjų koncertai didžiosiose scenose.
„Paparčio žiedo ieškojimas – tai simboliškas mėginimas rasti savo laimę. Ne kiekvienas gali kelias valandas vienas tarp paparčių, naktį, tankioje girioje išbūti. O jei jau išbuvai ir neišsigandai – tai ir yra tavo stiprybė bei laimė. Nes tik stiprūs žmonės gyvenime pasiekia tai, ko trokšta. Paparčio žiedo paieškos – tai būdas pabūti tyliai gamtoje, su savimi, paklausyti gamtos garsų, įsiklausant į save“, – paparčio žiedo paieškų esmę paaiškino etnologė.
Daiva Šeškauskaitė sako, kad per Jonines būtina eiti į pievas rinkti gėlių ir žolynų ir iš jų pinti vainikus – savo vyrui, vaikams. „Vainikų pynimas – tai ne tik puikus potyris, bet ir lietuviškų tradicijų pratęsimas. Kitas labai svarbus šios šventės simbolis – laužas. Jis skirtas padėkoti gamtai už tai, kad esame, už tai, kad turime Saulę. Pabūti su ugnimi. Todėl, jei nėra galimybės susikurti laužo, tai bent užsidekite žvakę ar aukurą“, – patarė etnologė.
Joninių vakarą Radiškyje ne tik liepsnos milžiniški laužai, skambės legendinių Lietuvos atlikėjų muzika, bet ir vyks pažintis su naujais, gurmaniškais skoniais. Festivalio organizatoriai restoranų tinklas „Senatorių pasažas“ džiaugiasi galėdami pasiūlyti net trijų „Michelin“ gido apdovanojimuose įvertintų šefų – Andriaus Kubiliaus, Arnor Ingi ir Justino Misiaus – ruošiamą maistą, kuris nepaliks abejingų net ir labiausiai išlavinto skonio gurmanų.
Veiks septynios skirtingo maisto stotelės
Festivalio organizatorius Dovydas Laukys atskleidė, kad šiais metais festivalyje bus ypač gausu įvairaus maisto.
„Galiu užtikrinti, kad šiemet bus net 5 kartus didesnis maisto pasirinkimas. Ir šiuo atžvilgiu festivalis tikrai bus išskirtinis – svečiams pasiūlysime ne tik gatvės maisto (street food), tradicinių, visų mėgstamų patiekalų, bet ir galimybę pasimėgauti plačiu asortimentu gurmaniškų užkandžių, keptų ant atviros ugnies, Heirloom stiliumi kepama mėsa irpuikiais kepiniais.
Tai puiki proga supažindinti lankytojus su gera virtuve ir „Senatorių pasažo“ – „Nineteen18“, „14 Horses“ ir „RedBrick“ – restoranų komandos kūriniais. Šiemet festivalyje „Farm on Fire“ prie vienų iš geriausių Lietuvos šefų komandos narių Justino Misiaus ir Andriaus Kubiliaus jungiasi mėsos meistras iš Danijos Nikolajus Hansenas ir islandas šefas Arnor Ingi Bjarkasonas.“
Festivalyje veiks net septynios skirtingo maisto zonos. Dvi iš jų – tai „Heirloom Fire“ atviros ugnies zonos.
Pirmoje bus galima paragauti ant iešmų skrudintos kiaulienos ir jautienos.
Antroje – specialiuoju būdu ant grandinės skrudinto viščiuko ir žarijose (kaip iškylose) keptų bulvių. Prie mėsos bus siūlomos žalios salotos, pagamintos iš šviežių, ekologiškų daržovių, užaugintų čia pat, „Farmers Circle“ ūkyje.
Trečioje maisto zonoje, pavadintoje „Bakers by Grudas“, bus laukiami visi kavos mėgėjai ir smaližiai.
Festivalyje taip pat veiks grilio stotelės „Burgers by Muu“, gatvės maisto gerbėjų lauks geri, daugeliui pažįstamo skonio firminiai „Senatorių pasažo“ burgeriai ir kiti griliaus patiekalai.
„Sandwiches by 14horses“ pavadintoje maisto zonoje bus galima paskanauti įvairių skonių firminių ir vegetariškų paninių, paskanintų šviežiomis salotomis.
„Bagels by Nineteen18“ stotelėje lauks trijų rūšių išskirtinio recepto beigeliai, atkeliaujantys tiesiai iš „Michelin“ žvaigždės apdovanojimą pelniusio „Nineteen18“ restorano degustacinio meniu.
Stotelėje „Traditionals by 14horses“ lankytojai galės paragauti ekologiškų šaltibarščių, vietoje keptų bulvinių blynų. Restoranas „Red Brick“ ir jo šefas Arnor Ingi Bjarkasonas su komanda, pelnę prestižinį „Michelin Green star“ apdovanojimą, šiemet rūpinsis garbingais (VIP) festivalio svečiais. „Red Brick“ zonoje jie galės vaišintis įvairiais gurmaniškais užkandžiais, taip pat atsipūsti nuo festivalio šurmulio.
Šiemet, kaip ir pernai, festivalio gurmaniškos dalies vinis bus „Heirloom Fire“ archajišku stiliumi kepama mėsa. Šios idėjos iniciatorius – iš Danijos į Lietuvą atvykęs mėsininkas Nikolajus Hansenas. Atvirame lauže lengvai keptos mėsos skonis tikrai ypatingas, nes taip pagaminta tiek kiauliena, tiek jautiena skleidžia unikalų ugnies ir dūmo kvapą, yra sultinga, švelnaus skonio, kurio jokiu kitu gaminimo būdu neatkartosi.
Vyks ir daugiau tradicinių Joninių šventės pramogų
Dieną festivalyje veiks Joninių gėrybių miestelis, amatininkų dirbtuvės, mažiesiems bus įrengtos specialios vaikų zonos, kuriose dirbs animatoriai, visą dieną vyks programa.
Taip pat vyks tvarumo konferencija, kurią organizuoja „Sustain Academy“. Konferencijoje geriausi tvarumo srities ekspertai ir specialistai dalinsis savo patirtimi, naujausiais tyrimais ir įžvalgomis. Festivalyje skambės lietuvių liaudies sutartinės.
Vakarinėje festivalio „Farm on Fire“ dalyje koncertuos legendiniai Lietuvos muzikantai: Marijonas Mikutavičius, Andrius Mamontovas, Povilas Meškėla su roko legendomis „Trys tūzai“ ir kiti.
Atlikėjai surengs atskirus, specialiai šiam Joninių festivaliui pritaikytus koncertus, per kuriuos skambės ir jų naujos dainos, ir seni geri šlageriai.
Festivalio organizatoriai tikisi, kad šiemet, kaip ir pernai, visi dalyviai Jonines švęs ir linksminsis tvariai bei sąmoningai.
Kaip ir praėjusiais metais, festivalis skaičiuos savo CO2 emisijas. Šiemet šventėje laukiami ir augintiniai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!