Šefas iš Šri Lankos tapo laidos vedėju: jo laukė rimtas iššūkis

Bėgant paskutinėms vasaros dienoms, paskutines eterio akimirkas skaičiuoja ir vasaros kulinarinių kelionių projektas „Maisto kelias“.

72

Priešpaskutinėje sezono laidoje – gero maisto ieškotojų kelionė po Panevėžio apskritį. Šis regionas garsėja ne tik derlingomis Aukštaitijos žemėmis, kur vilnija rapsų ir kviečių laukai, bet ir savita etnine kultūra ir ypatingomis maisto pramonės tradicijomis.

(72 nuotr.)
FOTOGALERIJA. Šefas iš Šri Lankos tapo laidos vedėju: jo laukė rimtas iššūkis

Kiekvieną šeštadienio rytą televizijos žiūrovus iš lovos kelia trys gero maisto ekspertai – kulinarė, TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė, šefas iš Šri lankos Dilan Dampella Gamage ir legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas. Trijulė pasiryžo apkeliausi visas dešimt Lietuvos apskričių, aplankyti jų geriausius kulinarinius objektus, susipažinti su ilgaamžėmis maisto tradicijomis bei išragauti autentiškus patiekalus, būdingus tik tam regionui.

Savo nuoširdumu ir paprastumu televizijos žiūrovus sužavėjęs šri lankietis Dilanas pripažįsta, jog kelionių po Lietuvą metu jam teko išgyventi daugybę naujų patirčių ir net pirmųjų kartų.

„Teko ir sviestą mušti pirmą sykį, ir kugelio nebuvau iki tol niekada ragavęs. Pamačiau kaip kepamas šakotis, ir net ant arklio teko joti. Nebuvo baisu, Šri Lankoje esu jojęs ant dramblio, tačiau ant arklio – dar ne“, - juokėsi virtuvės šefas prisiminęs nuotykius, patirtus filmavimų metu.

Nuotaikingą Dilano mėginimą pirmą kartą gyvenime joti galite pamatyti šiame video: 

Prieš 8 metus iš Šri Lankos į Lietuvą atvykusiam restorano „Pas Stanley“ virtuvės šefui darbas televizijoje – nemenkas iššūkis, reikalavęs nemažai pastangų ir drąsos. Tačiau keliaujant po Lietuvą su „Maisto kelio“ laida, jis atrado daug naujų tradicinės lietuviškos virtuvės skonių ir tik dar labiau įsitikino, kaip myli šią šalį ir kad niekur kitur gyventi nenorėtų.

„Pamačiau labai daug gražių Lietuvos vietų, kurių anksčiau nebuvau matęs – dvarai, malūnai, pilys... Sužinojau, kokias gilias bei ilgaamžias duonkepystės, aludarystės, sūrininkystės tradicijas turi šis kraštas. Šios kelionės tik dar labiau sustiprinimo mano meilę Lietuvai“, - tvirtai sako Dilanas.

REKLAMA

Panevėžio apskrities gastronominiai atradimai

„Maisto kelio“ pirmoji stotelė Panevėžio apskrityje – „Lašų duonos“ kepykla. Čia visi produktai gaminami tik iš pačių gamintojų užaugintų rugių ir kviečių, o pažangios technologijos išlaiko lietuviškas kepimo tradicijas.

„Maisto kelio“ komanda turėjo neeilinę galimybę pasivaikščioti po kepyklą, kur ne tik pamatė kaip kepamos gardžios bandelės, bet ir sužinojo daugybę duonkepystės paslapčių. Trijulė išvydo kaip gaminamas raugas, plikinys, kaip ruošiama ir maišoma tešla, galiausiai – kaip duonelė kepama, vėsinama ir supakuojama.

Kepykloje įdiegta gilaus šaldymo technologija leidžia „Lašų duonos“ kepiniams gerokai prailgina galiojimo laiką. Pasirodo, apkeptai duonai -40 laipsnių temperatūroje padaromas šokas, vėliau ji keliauja į -18 laipsnių ir galiausiai pradeda savo kelionę po visą pasaulį. „Lašų duonos“ gaminiai džiugina ne tik Lietuvos, bet ir Amerikos ir net Australijos duonos mėgėjus. Mat net 70 proc. pagamintos produkcijos yra eksportuojama.

„Mano tėtis kadaise pasistatė malūną, vieną krosnį ir pabandė iškepti duoną. Visas kaimas tais laikais laukdavo tos šviežios duonos. Nuo to ir prasidėjo mūsų duonos kelias“, - apie „Lašų duonos“ verslo pradžią pasakojo kepyklos generalinė direktorė Iveta Aukštuolienė.

Po pažinties su „Lašų duonos“ istorija bei gamyba, komanda nuvyko į Rokiškyje įsikūrusią neeilinę, taip pat I. Aukštuolienės įkurtą parduotuvę, kurioje prekiaujama išskirtinai tik Rokiškio krašto gaminiais.

Panevėžio kraštas taip pat garsėja savo aludarystės tradicijomis, todėl lankantis Biržuose negalima neaplankyti Rinkuškių alaus daryklos ir šalia įsikūrusio restorano „Alaus kelias“. Šis verslas nuo jo įsikūrimo pradžios iki šių dienų priklauso tai pačiai šeimai. Būtent čia ir atvyko „Maisto kelio“ trijulė.

Kartu su gide Alvyda Samulėnaite jie pasivaikščiojo po daryklą, susipažino su įmonės istorija bei sužinojo, kaip gaminamas nealkoholinis alus. Pasirodo, Biržuose alus verdamas nuo XI a. pabaigos, o alaus darymo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą.

REKLAMA

Pirmasis Rinkuškių alus buvo užraugtas prieš beveik tris dešimtmečius, pagal autentišką Jono Čygo alaus receptūrą. Gidė Alvyda atskleidė ir dar vieną įdomų faktą – „Rinkuškiai“ naudoja moksliškai įrodytą technologiją, kurios metu alaus mielėms leidžiama klausytis klasikinės muzikos. Mat mielės teigiamai reaguoja į klasikinės muzikos vibraciją.

O po turiningos ekskursijos šeimos verslo atstovai – restorano „Alaus kelias“ vadovė Egidija Janskauskienė ir „Rinkuškių“ rinkodaros specialistas Eligijus Čygas pakvietė Iloną, Bilą ir Dilaną prie pietų stalo.

Čia jie ne tik vaišinosi gurmaniškais patiekalais – aštria alaus sriuba, jautienos didkepsniu su pipiriniu tamsiojo alaus padažu, šonkauliukų marinuotų austrių padaže, jūros gėrybių, kiaulienos su krienų padažu, bet ir paragavo nealkoholinio alaus.

„Su šeima susėdame restorane kiekvieną dieną. Tai bendras darbas, bendri sprendimai“, - tvirtino Egidija ir Eligijus, pasakodami apie „Rinkuškių“ alaus daryklos ir restorano šeimos verslo subtilybes.

Dienai einant į pabaigą „Maisto kelio“ komanda atvyko į dar vieną Panevėžio apskrities pasididžiavimą – Bistrampolio dvarą. Čia ryte, išsimiegojusių ir pailsėjusių kaip bajorų, jų laukė gardūs pusryčiais kartu su dvaro valdytoju Rimantu Gudeliu.

Jis papasakojo apie čia kadaise gyvenusias istorines asmenybes, o Bistrampolio dvaro restorano ir viešbučio direktorė Gitana Maskoliūnienė pakvietė pasivaikščioti po dvaro teritoriją.

Užburiančio grožio, seno parko apsupti neoklasicistinio stiliaus dvaro rūmai mena netgi XIX a. vidurį. Šiandien dvare veikia viešbutis, restoranas, koncertų salė, spa bei knygnešių muziejus. Atvykę lankytojai čia gali mėgautis grilio patiekalais, pašerti danielius, pažvejoti tvenkiniuose, išbandyti sporto aikštyno pramogas bei pajodinėti su žirgais dvaro žirgyne.

Bistrampolio dvaras – tikras Panevėžio regiono kultūros centras, mat kasmet vykstantis garsusis Bistampolio festivalis sulaukia daugybės lankytojų iš visos Lietuvos.

REKLAMA

Susipažinę su teritorija ir dvaro istorija Ilona, Bilas ir Dilanas kaip tikri didikai karieta nuvyko pietų, kur jų laukė firminiai dvaro patiekalai – garsioji dvaro baravykienė, keptas upėtakis, triušienos, antienos ir šernienos patiekalai. Gardžius pietus vainikavo neeilinis desertas – tešloje keptas obuolys su braškėmis, ledais ir šokoladu.

„Visur smagu, bet čia ypatingai. Aura šiame dvare išties neeilinė. Labai dėkojame už tokią svetingą viešnagę“, - po itin sočių pietų, kelionei besibaigiant sakė Ilona.

Nauja kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ žiūrovus kviečia atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų laukia ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų