Ttrečiadienį 22:25 Pirmojo Baltijos kanalo laidoje „Gyvenamoji aplinka. Gardumynai“ konditeriai, šokolado meistrai, sveiko maisto ekspertai ir žinovai papasakos, kaip išsirinkti tikrą šokoladą, skanius saldainius ir naudingus saldumynus. Laidos autoriai atliks keletą eksperimentų, o vienas iš jų įsidarbins saldainių gamykloje, kad iš arti pamatytų, kaip vyksta visas gamybos procesas.
Lietuviai taip pat mėgsta saldumynus. Kai suvalgome kažką saldaus, smegenyse ima gamintis serotoninas – nuotaiką keliantis hormonas. Neveltui jis dar vadinamas „laimės“ hormonu. „Kalbant apie saldumynus labai svarbu, kada ir kaip juos valgai, todėl sveikiausia kažką saldaus suvalgyti ryte, ypač moterims. Joms saldumynai reikalingesni nei vyrams. O svarbiausia valgyti su meile ir saikingai“, – sako ajurvedinis vegetaras, lektorius, ekologinės bendruomenės narys Darius Ražauskas.
Mokslininkai nuolat ginčijasi apie saldumynų naudą ir žalą, tuo tarpu skanėstų gamintojai nesnaudžia – parduotuvių lentynas kasmet papildo vis nauji gaminiai. Konditerijos pramonė vis labiau „susidraugauja“ su chemijos pramone, o saldžiuose gardumynuose daugėja nenatūralių ingridientų. Kaip išsirinkti „teisingą“ saldumyną? Kaip sužinoti ar saldainių dėžutėje visi saldainiai vienodai švieži? Iš ko gaminami ledinukai ir galų gale – ar tai, ką mes vadiname šokoladu, iš tikrųjų yra šokoladas?
Visi atsakymai į „saldžius“ klausimus – šiandien 22:25 per Pirmąjį Baltijos kanalą.