REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Jolita Plentienė (nuotr. Organizatorių)

Visą lapkričio mėnesį, o ypač minint pasaulinę diabeto dieną, medicinos bendruomenė aktyviai skleidė žinią apie cukrinio diabeto prevenciją, ankstyvą diagnostiką ir pažengusią ligos kontrolę. Vis tik endokrinologus neramina tai, jog Lietuvoje į antsvorį ar nutukimą vis dar žiūrimą kaip į gyvenimo būdo apsileidimo pasekmę, nors tai yra liga, kurią reikia ir galima suvaldyti.

11

Visą lapkričio mėnesį, o ypač minint pasaulinę diabeto dieną, medicinos bendruomenė aktyviai skleidė žinią apie cukrinio diabeto prevenciją, ankstyvą diagnostiką ir pažengusią ligos kontrolę. Vis tik endokrinologus neramina tai, jog Lietuvoje į antsvorį ar nutukimą vis dar žiūrimą kaip į gyvenimo būdo apsileidimo pasekmę, nors tai yra liga, kurią reikia ir galima suvaldyti.

REKLAMA

Šį sekmadienį TV8 televizijos medicinos laidoje „Sveikatos medis“ bus kalbama apie 2 tipo cukrinio diabeto ligos kontrolę ir didžiausias klaidas, kurias daro šia liga sergantys pacientai.

Cukrinis diabetas – tai viena labiausiai paplitusių neinfekcinių ligų pasaulyje. Ši endokrininė liga pasižymi tuo, jog dėl sutrikusios hormono insulino funkcijos, gliukozė nepatenka į ląsteles ir ima kauptis kraujyje, sukeldama ląstelių badavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Sergant 2 tipo cukriniu diabetu, sutrinka insulino gamyba kasoje. Iš pradžių žmogus jokių simptomų nejaučia, tačiau ilgainiui gali išsivystyti ligos komplikacijos, kurios pažeidžia akis, inkstus, periferines galūnių kraujagysles ir nervus, širdies bei smegenų kraujagysles.

REKLAMA

„Paskutiniu metu diabetologai labai stipriai suartėjo su kardiologais. Seniai žinojome, jog diabetas sukelia daug komplikacijų kraujagyslėms, bet paskutiniu metu, diabetas yra ypatingame medicininių tyrimų fokuse, o tai paskatino analizes, kurios parodė, kad diabetas labai stipriai susijęs su širdies ligomis ir yra viena svarbiausių priežasčių miokardo infarktų, insultų, kardiovaskulinių mirčių ir širdies nepakankamumo“, - laidoje pasakos Lietuvos kardiologų draugijos prezidentė prof. Jelena Čelutkienė.

Kalbant apie cukrinio diabeto ligos priežastis, neišvengiamai susiduriama su nutukimo problema. Pasak gydytojų endokrinologų, jeigu priaugame svorio, atsiranda daugiau audinių, kuriems reikalingas didesnis gliukozės kiekis. Tokiu atveju kasa stengiasi išskirti daugiau insulino, bet audiniai tam priešinasi ir tai vadinama atsparumu insulinui. Tuomet kasa dar aktyviau ima gaminti insuliną, dėl ko ilgainiui išsenka ir pacientui yra diagnozuojamas 2 tipo cukrinis diabetas.

REKLAMA
REKLAMA

„Numetus 7 proc. kūno svorio, atsparumas insulinui sumažėja 57 proc. Tai įspūdingas skaičius. Jeigu pacientas, sveriantis 100 kilogramų, numes bent 7 kilogramus, ypač cukrinio diabeto diagnozės nustatymo pradžioje, mes galime tikėtis ligos remisijos. Nutukę žmonės turi didesnį apetitą, dėl sutrikusios alkio centrų smegenyse veiklos, jie nejaučia sotumo jausmo ir praktiškai tik valios pastangomis numesti svorio yra labai sudėtinga. Nutukimas yra liga, kuri reikalauja gydymo“, - tikins gydytoja endokrinologė Eglė Patkauskienė.

Lapkričio 14-oji yra paskelbta Pasauline insulino diena, nes tą dieną gimė insulino atradėjas Frederikas Bantingas. Beveik prieš 100 metų, insulinas buvo kertinis atradimas cukrinio diabeto gydymo istorijoje, išgelbėjęs milijonus gyvybių. Tačiau medicina niekur nesustoja ir toliau sparčiais žingsniais žengia į priekį, dėl ko džiaugiasi tiek endokrinologai, tiek jų pacientai. Naujos kartos vaistai palengvina ne tik pacientų cukraus kiekio koncentracijos kraujyje valdymą, bet ir prisideda prie svorio mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu tik pasidžiaugti, kad šiandien Lietuvoje mes turime pačius naujausius medikamentus, kurie taikomi visame pasaulyje. Jie ne tik mažina gliukozės kiekį kraujyje, bet veikia ir į alkio centrus smegenyse, taip mažindami apetitą, dėl ko pacientams pavyksta numesti svorio. Vieni tokių yra GLP-1 receptorių agonistai, kurie taip pat mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, o pacientai labiausiai džiaugiasi sumažėjusiu svoriu. Tačiau tuo pačiu iškyla ir kita problema, jog pasiekus gerą gliukozės, kraujospūdžio ar cholesterolio kontrolę, pacientas padaro klaidą nutraukęs ligos gydymą vaistais. Tai neteisingas požiūris, nes būtent vaistų pagalba mes ir išlaikome tą kontrolę.“, - teigs gyd. E. Patkauskienė.

REKLAMA

Efektyvus nemedikamentinis gydymas ozono terapija

Širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo ir virškinimo sistemų, ginekologines ligas, diabetą, migreną ir kitus lėtinius negalavimus veiksmingai palengvina ir gerina sveikatą ozono terapija. Jau penkiolika metų ją praktikuojantis gydytojas anesteziologas reanimatologas, skausmo specialistas Albert Albertjan pasakoja, jog ozonas yra vienas stipriausių gamtoje randamų antioksidantų. Išlaikyti optimalią sveikatos būklę padeda deguonies kiekiu tinkamai aprūpintos ląstelės. Todėl ozono terapijos dėka, saugiai prisotinus organizmą aktyvuotu deguonimi, ligas sukeliantys virusai ir bakterijos nustoja egzistuoti, nes jie neprisitaikę gyventi deguonies terpėje.

REKLAMA

„Organizmais ne geležinis, jis reikalauja poilsio, kurio dažnai trūksta. Dievas mums davė ozono terapiją, jog mes galėtume krūvius ir įvairius negalavimus palengvinti ar net jų išvengti. Kadangi šios terapijos dėka paspartėja kraujotaka, pagerėja ir deguonies įsisotinimas audiniuose, kas padeda sveikti po širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Labai geri rezultatai taikant ozono terapiją dėl migreninių ar pečių juostos skausmų. Yra atvejų, kuomet poherpetinės neuralgijos situacijose, kuriose nepadėjo vaistai, padėjo būtent ozono terapija. Ši terapija pagerina medžiagų apykaitą, todėl tokioms ligoms kaip diabetas ji yra labai naudinga“, - pasakos gyd. A. Albertjan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moderni diagnostika sostinės Šeškinės poliklinikoje

Kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 1300 naujų krūties vėžio atvejų. Deja, dalis jų būna jau pažengusios stadijos, kuomet reikia intensyvesnio gydymo, o tikimybė pasveikti tampa kur kas mažesnė. Statistika rodo, kad apie 90 proc. pirmosios stadijos krūties vėžio, galima išgydyti visiškai. Todėl ankstyva ir tiksli diagnostika yra itin svarbi kiekvienai moteriai. Skaitmeninis mamografas yra gerokai tikslesnis ir leidžia greičiau pamatyti ikivėžinius krūtų pakitimus bei ankstyvąsias vėžio stadijas. Be to, turi mažesnę apšvitos riziką, leidžia išsaugoti tyrimo rezultatus skaitmeniniu formatu, juos archyvuoti ir keistis su kitų įstaigų specialistais.

REKLAMA

„Tyrimas yra neskausmingas, trunkantis gana trumpai, o su moderniu aparatu viskas yra švaru ir greita. Padarius nuotrauką, gydytojas radiologas iš karto mato vaizdą, kurį gali įvertinti. Radus tuos pradinius pakitimus, šiai dienai medicina tikrai daug gali padėti“, - teigs Šeškinės poliklinikos Radiologijos ir diagnostikos skyriaus vedėja gyd. Rasa Tamašauskienė.

Rubrikoje „Ačiū, daktare“ – padėka už judėjimo laisvę

Šį sekmadienį jautriausioje laidos rubrikoje, padėka keliaus iš Palangos reabilitacijos ligoninėje sutiktų ištikimų laidos žiūrovių lūpų. Šilutiškės Anelė ir Nijolė, ilgai kentėjusios sąnarių skausmus, šiandien vėl gali džiaugtis judėjimo laisve ir už tai jos dėkos Respublikinės Klaipėdos ligoninės ortopedui traumatologui gyd. Gediminui Paplauskui.

REKLAMA

„Sąnarių bėdos kamavo ilgai, pradžioj klubas, vėliau stuburas. Stipriai kentėjau, o sužinojusi jog gyd. Paplauskas atvažinėja į Šilutę, užsirašiau pas jį ir iš karto nustatė, kad reikia keisti klubo sąnarį, greitai atliko operaciją. Jis nuostabus ne tik gydytojas, bet ir žmogus. Jam galima ir pasiguosti, jis išklausys ir supras“, - laidoje gražius žodžius skirs gydytojo pacientė Nijolė.

Aštuntąjį sezoną skaičiuojanti medicinos laida „Sveikatos medis“ ir toliau džiugins savo žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis padėkomis gydytojams tiesiai iš pacientų lūpų, dalins patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindins su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsakys į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas - sekmadieniais, 15 val. per TV8!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų