REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje mušant COVID-19 užsikrėtimų rekordams daugėja ir skundų dėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbo. Norintys pasitikrinti keletą parų laukia, kad susisiektų su NVSC, o pagaliau susisiekus stoja į eilę, kad pasitikrintų.

Lietuvoje mušant COVID-19 užsikrėtimų rekordams daugėja ir skundų dėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbo. Norintys pasitikrinti keletą parų laukia, kad susisiektų su NVSC, o pagaliau susisiekus stoja į eilę, kad pasitikrintų.

REKLAMA

Tiesa, asmenys kontaktavę su užsikrėtusiais nėra tikrinami iš karto, o jei nejaučia simptomų, turi laukti eilėje ir testą pasidaryti iš savo lėšų. 

Neklausė, kaip jaučiasi šeimos nariai

Su šia situacija susidūrė ir verslininkės Dainos Bosas šeima. Moteris su visa šeima susirgo Covid-19. Tiesa, jos dukros ir vyro atvejis – besimptomiai, tačiau Daina jaučiasi kiek sudėtingiau. 

Naujienų portalui tv3.lt moteris pasakojo, kad simptomus jaučia nuo penktadienio: „Kiek žmonių, tiek istorijų, mano simptomai vienokie, kitų kitokie. Mano pavyzdžiu, sirgimas priskiriamas prie lengvesnių, jei situacija neblogės. Girdėjau, būna didžiuliai skausmai, man jų nėra. Dingo skonio receptoriai, turiu temperatūros, kosėju.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos nariai turi besimptomius atvejus. Man keisčiausia, kad besimptomiai pasitikrinti gali tik privačiai, tyrimai kainuoja žmogui 85 eurai. Tai kiek vaikšto žmonių, kurie yra užsikrėtę. Kai aš užsiregistravau, mane kvotė, kaip aš jaučiuosi ir ar atitinku. Mane pirmu numeriu užregistravo, nors eilės – didelės.“

REKLAMA

Verslininkė pasakojo, kad susidūrė su betvarke: „Negali pasitikrinti laiku, greitai ir operatyviai. O jei žmogui blogėja? Kai skambinau registruotis, manęs net nepaklausė su kuo aš gyvenu ir kaip mano šeimos nariai jaučiasi. Dabar registruoja tik tuos, kurie turi aiškiai pasireiškusius simptomus, o jei jų neturi – niekas neregistruoja. Šiuo atveju, aš nesuprantu karantino prasmės. Gatvėse vaikšto žmonės su besimptomiu virusu, puikus pavyzdys – mano vyras. 

Aš jau nesusigaudau. Anksčiau, kol nesusidūriau pati, turėjau abejonių, kai kur žiūrėjau skeptiškai. Dabar pati susidūriau, mano šeimos nariai puikiai jaučiasi, bet jie serga koronavirusu ir jų niekas netikrina. Kiek žmonių turi dirbti, kai kuriems, kurie gyvena vieni, reikia ir į parduotuvę nueit. Jie ir vaikšto ramiai, o dar jei besimptomiai atvejai, jų niekas netikrina. Manau, dabar yra tokia situacija, kad Lietuvoje turėtų tikrinti visus.“

REKLAMA
REKLAMA

„Aš jau sergu nuo penktadienio, mano forma yra lengvesnė. Man šis jausmas yra gan pažįstamas, aš esu sirgusi tokios formos virusais. Kol kas nejaučiu nieko kitokio. Jei niekas nesikomplikuos, turėčiau greitai pasveikti, tačiau pasitikrinti, ar nebeturiu koronaviruso, turėsiu mokėti tuos 85 eurus“, – stebėjosi moteris.

Bandė susisiekti tris dienas

Tiesa, susisiekti su NVSC buvo sudėtinga ir atlikėjai Nijolei Pareigytei-Rukaitienei. Blogai pasijutusi moteris karštąja linija skambino ne kartą: „Pora dienų jaučiausi blogai, perštėjo gerklę, buvo pakilusi temperatūra, pradėjau kosėti, stygau jėgų – tai man sukėlė įtarimų, nes visada esu energinga, galvojau, kad peršalau. Tris dienas bandžiau susisiekti su NVSC, atkakliai skambinau, kol pasidariau koronaviruso testą, man pranešė, kad jis teigiamas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, šie tikino, kad didelės rizikos sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu turėjusiems asmenims tyrimas COVID-19 ligai nustatyti yra atliekamas: „Atlikę epidemiologinę diagnostiką, tokius asmenis tyrimui užregistruoja NVSC specialistai, jei asmenys sutinka tyrimą atlikti. Tai reiškia, kad žmonėms nereikia skambinti Karštąja koronos linija ir patiems registruotis tyrimui.

Svarbu tai, tuos žmones kaip didelės rizikos sąlytį turėjusius epidemiologams ir atvejus tiriantiems specialistams turi pateikti žmonės, kuriems patvirtinta COVID-19 liga. Tai reiškia, kad, jei, pavyzdžiui, koronavirusas nustatytas vienam iš šeimos narių, tas žmogus turi NVSC specialistams pateikti kontaktavusiųjų šeimos narių asmens duomenis. Tuomet tie duomenys patenka į NVSC sistemą ir žmogus gauna trumpąją SMS žinutę, kurioje nurodyta, iki kada žmogui privalu izoliuotis, taip pat pateikta informacija apie izoliacijos sutrumpinimo galimybę.

REKLAMA

Be to, SMS žinutėje asmenys, turėję didelės rizikos sąlytį, taip pat ras ir nuorodą į anketą, kurią užpildę, pateiks svarbius duomenis specialistams. Savo ruožtu, asmuo anketoje turės nurodyti, ar jam izoliacijos laikotarpiui reikalingas nedarbingumas, ar sutinka atlikti tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir ar turi tinkamas sąlygas izoliuotis.

Jei nurodoma, kad žmogui reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, NVSC siunčia pažymą į gydymo įstaigą, prie kurios besikreipiantysis yra prisirašęs. Vėliau žmogui tereikės kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad būtų išrašytas nedarbingumo pažymėjimas. Beje, pažyma gali būti išrašoma ir atgaline data. Tai reiškia, kad apie didelės rizikos kontaktą sužinojęs ir iškart pradėjęs izoliaciją žmogus turės tik informuoti darbdavį apie pradėtą izoliaciją ir atsakingai laikytis visų saugumo rekomendacijų.

Vis dėlto, dėl esamos epidemiologinės situacijos ir eksponentiškai augančio naujų atvejų skaičiaus, tuo atveju, jei žmogui nustatyta koronaviruso infekcija, o jo artimieji turėjo su juo didelės rizikos kontaktą, t. y. su užsikrėtusiuoju yra praleidę daugiau nei penkiolika minučių uždarose patalpose be papildomų apsaugos priemonių, nebūtina sulaukti NVSC siunčiamos trumposios SMS žinutės, kad būtų pradėta izoliacija. Izoliuotis būtina iškart“, – situaciją komentavo spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų