REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauji mokslo metai šiemet prasidės kaip įprastai. Moksleiviai grįš į mokyklos suolus, tačiau dėl pasaulyje vyraujančios pandemijos viskas vyks kiek kitaip. Mokiniai nevaikščios po skirtingas klases, o turės vieną, kur juos lankys skirtingi mokytojai. Tiesa, ir pati rugsėjo 1-osios šventė atrodė kiek kitaip. Šventėje galėjo dalyvauti tik tie tėvai, kurie atlydi į mokyklą 1-okus bei 12-okus.

Nauji mokslo metai šiemet prasidės kaip įprastai. Moksleiviai grįš į mokyklos suolus, tačiau dėl pasaulyje vyraujančios pandemijos viskas vyks kiek kitaip. Mokiniai nevaikščios po skirtingas klases, o turės vieną, kur juos lankys skirtingi mokytojai. Tiesa, ir pati rugsėjo 1-osios šventė atrodė kiek kitaip. Šventėje galėjo dalyvauti tik tie tėvai, kurie atlydi į mokyklą 1-okus bei 12-okus.

REKLAMA

Nepaisant to, žinomi šalies tėveliai vis tiek buvo pozityviai nusiteikę ir dalinosi šventės akimirkomis.

Inga Stumbrienė su vyru Aivaru į mokyklą išleido dukrą Estelą bei sūnų Gabrielių.

„Su rugsėjo 1-ąja! Sėkmingų ir kupinų naujų atradimų mokslo metų“, – feisbuke brūkštelėjo moteris.

Aktorė bei psichologė Lina Bražinskaitė taip pat pasidalijo šventės akimirkomis.

„Su Rugsėjo 1-ąja ! Sėkmingų naujųjų mokslo metų“, – rašė žinoma moteris.

Verslininkė Natalija Martinavičienė į mokyklą išleido du savo vaikelius.

„Su rugsėjo 1 ąją. Linkiu visiems kantrybės bei ištvermės! Šis rugsėjis kitoks – tėveliai už vartų, moksleiviai su kaukėm. Gyvenimas tęsiasi ir viskas bus gerai“, – rašė pozityviai nusiteikusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikėjas Andrius Rimiškis taip pat posityviai nusiteikęs ir sveikino visus su rugsėjo 1-ąja.

„Su rugsėjo 1-ąja!!! Ir Tėvelius ir Vaikučius ir Mokytojus“, – feisbuke rašė vyras.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad visai neseniai rašė apie naują tvarką mokykloje.

Kaukių dar nereikės

Kaukės mokyklose galėtų būti įvedamos, jei savivaldybėje užsikrėtimų skaičius pasiektų 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o prie nuotolinio mokymo būdo pereinama prie 25 užsikrėtimų 100 tūkst gyventojų. Vis dėlto mokyklos turės laikytis epidemiologų nustatytų rekomendacijų.

„Higienos ir kitas saugos sąlygas nustato operacijų vadovas. Kiekvieną savaitę nuo šios savaitės susitinkame su epidemiologais ir pasideriname, kaip mes matome besikeičiančią situaciją“, – pridūrė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija kartu su epidemiologais numatė sąlygas, kada ugdymo procesas vyks įprasta tvarka, kada būtų įvedamos kaukės ir kada būtų svarstoma nuotolinio mokymosi būtinybė. Kol kas, anot A. Monkevičiaus, rizikingos ribos nesiekia nė viena Lietuvos savivaldybė.

„Numatėme du slenksčius, „a“ atvejis, kai užsikrėtusių skaičius pasiekia 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir bent 10 proc. nesusiję su lokalizuotais židiniais, bus svarstoma dėl privalomų kaukių dėvėjimo. <...>

Jei konkrečioje savivaldybėje esant 25 užsikrėtimams 100 tūkst gyventojų ir 10 proc. naujų atvejų nesusiję su lokalizuotais židiniais, bus vertinama galimybė pereiti prie nuotolinio mokymo šioje savivaldybėje, bet net ne visoje savivaldybėje, o lokaliai“, – sakė A. Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbas mokyklose atrodys kitaip

ŠMSM Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė pažymėjo, kad ugdymo procesas šiemet bus kiek kitoks, nei įprastai.

„Turėsime laikytis visų nustatytų Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimų, kad ugdymo procesas būtų organizuojamas saugiai. Pati aplinka turėtų būti organizuojama taip, kad kuo mažiau skirtingų klasių, grupių mokinių turėtų kontakto mokyklose, laikytis grupių izoliacijos principo, stebėti mokinių ir darbuotojų sveikatos būklę. Kaip ir dabar, yra draudžiama ugdymo procese dalyvauti karščiuojantiems ar sergantiems vaikams“, – sakė J. Navickaitė.

Taip pat, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, gali būti rekomenduojamas saugos priemonių dėvėjimas. 

REKLAMA

„Mokyklose turi būti taikomas mokymosi klasėse principas – į klases vaikšto mokytojais, o klasės mokiniai yra vienoje patalpoje. Mokytojas į klases atsineš savo priemones. Labai rekomenduojame mokykloms taip planuoti darbą, kad skirtingų klasių mokiniai būtų skirtingose mokyklos dalyse, gal išdėlioti klases skirtingais aukštais, kad būtų sumažintas kontaktas“, – rekomendavo J. Navickaitė.

Pasak ministerijos atstovės, akivaizdu, kad gamtos mokslų, technologijų, fizinio ugdymo pamokos turės būti organizuotos tam skirtose specialiose klasėse, bet užtikrinant, kad būtų dezinfekuojami visi paviršiai, išvėdintos patalpos.

Tiesa, kol kas nėra reikalavimo moksleiviams klasėse tarpusavyje palaikyti saugų atstumą. A. Monkevičius teigia, kad reikalavimas kaip nors skirstyti klases atsirastų tik tuomet, jei konkrečiose savivaldybėse ar visoje šalyje epidemiologinė situacija pablogėtų.

REKLAMA

„Šiuo metu tie reikalavimai, kurie buvo pristatyti – laikytis higienos, vėdinti patalpas, – manome, kad to pakanka. Bet, jeigu situacija būtų tokia, kad peržengtų pagal kriterijus ribas, tokiu atveju toje vietoje būtų priimami sprendimai, kuriuos priimtu Vyriausybė, kaip reikėtų reguliuoti tiek srautus, tiek vaikų proporcijas klasės. 

Jeigu prireiktų klases dalinti į dvi dalis, tam reikėtų lėšų. Tai gali mėnesiui svyruoti nuo 16–17 mln. eurų, jeigu to prireiktų visoje šalyje“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Minint rugsėjo 1-ąją rekomenduojama šventę sutikti lauke.

Rekomenduoja ilgesnes pertraukas

J. Navickaitė sako, kad bus rekomenduojama į mokyklą leisti patekti ne tik per pagrindinį, bet ir per kitus įėjimus, tai pat bus patariama „numatyti rekomenduotinas judėjimo iki klasės, iš klasės – į valgyklą, iki tualetų ar iki specializuotų kabinetų schemas“. Apie tokias schemas mokyklos administracija privalės detaliai informuoti tiek pedagogus, moksleivius, tiek jaunesniųjų moksleivių tėvus, pateikti informaciją matomose vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vertinant tai, kad mokyklose reikės reguliuoti mokinių srautus ir užtikrinti kiek įmanoma mažesnį skirtingų klasių mokinių kontaktą, rekomenduojame numatyti ir ilgesnę pertrauką papietauti, planuoti vieną po kitos einančias dvi dalykų pamokas, jeigu tokių savaitinių pamokų yra daugiau, kad būtų sumažintas mokytojų judėjimas iš vieno kabineto į kitą“, – tvirtino ministerijos atstovė.

Maitinimas, anot jos, galės būti organizuojamas tiek klasėse, tiek valgyklose. Jei valgyklos didelės, bus leidžiama vienu metu pietauti ir skirtingų klasių moksleiviams, tačiau numatant atskiras erdves. Maistas, atsineštas iš namų, galės būti valgomas tiek valgyklose, tiek klasėse.

REKLAMA

Skirs papildomų lėšų

Tačiau išliekant kad ir mažiausiai tikimybei dėl mokymosi nuotoliniu būdu, ruošiamasi ir šiam scenarijui. Todėl planuojamas papildomas mokyklų finansavimas, kad jos galėtų apsirūpinti informacinių technologijų priemonėmis, taip pat tobulinti mokytojų skaitmenines kompetencijas. Tam numatoma skirti 12 mln. eurų.

Savivaldybėms bus išdalinta 2850 nešiojamų kompiuterių, skirtų mokytojams, prioritetas bus teikiamas naujai pradedantiems dirbti mokytojams arba tiems, kuriems kompiuterių trūksta.

Rugpjūčio antroje pusėje, kai mokyklų vadovai ir mokytojai grįžta po atostogų, numatyti seminarai, mokymai, kaip dirbti su IT sistemomis ir mokomosiomis platformomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų