REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno aplinkosaugininkai aiškinasi, kas Dariaus ir Girėno aerodromo teritorijoje atsikratė stirnos kailiu. Šviežiai nudirto gyvūno rūbas voliojosi matomoje vietoje. Spėjama, kad kilpa sugavo brakonieriai. Gali būti, kad stirna nudobta šalimais esančiuose krūmuose. 

Kauno aplinkosaugininkai aiškinasi, kas Dariaus ir Girėno aerodromo teritorijoje atsikratė stirnos kailiu. Šviežiai nudirto gyvūno rūbas voliojosi matomoje vietoje. Spėjama, kad kilpa sugavo brakonieriai. Gali būti, kad stirna nudobta šalimais esančiuose krūmuose. 

REKLAMA

Savo augintinę Marvą čia, Dariaus ir Girėno aerodromo pakrašty, vedžiojusi kaunietė Lina ir aptiko šiurpų radinį – nudirtą gyvūno kailį, ant kurio dar matėsi kraujo žymės. Tačiau kitų žvėries kūno dalių nebuvo.

„Rytą prieš tai aš čia vaikščiojau aplinkui ir mačiau morkų pamėtyta, dar galvoju: o kaip faina – žmonės šeria stirnas, bet vėlgi nežinau. Gal iš tikrųjų šeria, o gal buvo, kad prisiviliot jas iki tam tikro taško“, – sako kaunietė Lina Kusaitė.

Besivoliojantį kailį iš po nakties savaitgalį pastebėjo ir kitas kaunietis.

„Nežinau, kas čia per gyvūnas, bet vakar buvau, tai mačiau, kad jisai gulėjo čia. Nuo vakar pastebėjau, užvakar ne, nebuvo.“

REKLAMA
REKLAMA

Į aerodromą atskubėję aplinkosaugininkai pamato tą patį vaizdą: kailis vis dar guli pievoje, aplink mėtosi kuokštai šerių, kuriuos, matyt, ištąsė paukščiai.

REKLAMA

Specialistai sako, kad tai greičiausiai jaunos stirnaitės rūbas.

„Skiriamieji bruožai, baltos dėmės – tai yra tokia galimybė, kad gali būti stirnos kailis. Jaunos stirnos kailiukas“, – pasakoja gyvosios gamtos inspektorius Saulius Džiaugys.

Tikėtina, kad laukinis gyvūnas pagautas kilpa ir nudobtas, mat stirnų, lapių, kurapkų ar kiškių čia gausu. Kaip sako Lina, ir juos gaudančių pasitaiko, nes pati išardžiusi gausybę kilpų, o ir ne vieną nelaimėlį įstrigusį gelbėjusi, deja, kai kuriems padėti jau buvę ir per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kilpas aš esu pati rinkus ir laidojus, dvi stirnas ir vieną su šeima išgelbėjom iš kilpos. Ir aš paskui kiekvieną žiemą, kai būna sniegas, pereinu, pasižiūriu, ar nėra kilpų, tai šitas tikrai buvo labai“, – teigia L. Kusaitė.

Moteris pasakoja savaitgalį girdėjusi įtartiną šūvį, bet, matyt, tai buvusi petarda. Kailyje kulkų paliktų skylių aplinkosaugininkai nerado. O štai kilpų netoliese ir jie aptikę ne kartą.

„Esame radę pastatytų kilpų miesto teritorijoje ir šitoje teritorijoje, ir prie Jiesios upelio čia, netoliese. Esam radę ir selektyvinius spąstus“, – kalbėjo gyvosios gamtos inspektorius Marijus Tomkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiškinamasi, ar gyvūnas sugautas krūmynusoe, ar tiesiog išmesta kitoje vietoje subrakonieriauto laimikio dalis. Specialistai neabejoja, kad tai brakonierių darbas

„Stengiantis atsikratyti įkalčiu, taipogi išvengti to pačio utilizavimo galimybių, nes tai pinigai, finansai, gali būti, kad žmonės paprasčiausiai išmeta šituos dalykus“, – sako S. Džiaugys.

„Grįžta namo, išsidoroja, aišku, tų sumedžiotų gyvūnų į apskaitą neįveda ir taip atsikrato“, – pasakoja M. Tomkus.

Pasak aerodromo direktoriaus, teritorijos plotas 200 hektarų, ne viskas aptverta, tad atnešti ir numesti išties galėjo bet kas.

„Stengiamės saugoti šitą teritoriją, kadangi ji labai didelė, neišeina visko sužiūrėti“, – teigia aerodromo direktorius Justas Limanauskas.

REKLAMA

Piktadariui gresia bauda nuo 800 iki 1,5 tūkstančio eurų, mat šiuo metu švelniakailes medžioti draudžiama. Jei paaiškės, kad ji sumedžiota dar ir mieste, atsakomybė bus  didesnė.

„Iš tiesų medžioklė mesto teritorijoje jokia negalima. Kadangi tai yra laukinis gyvūnas, tai nėra savivaldybės funkcija“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

O štai dėl kito įvykio jau teks aiškintis savivaldybės institucijoms, mat aplinkosaugininkams pranešta apie dar vieną makabrišką radinį.

Už kelių kilometrų esančiame Tribalės tvenkinėlyje plūduriavo gyvūno galva. Iš pradžių manyta, kad gal tai to paties, kaip ir kailis, gyvūno liekanos, bet, apžiūrėjus iš arčiau, nustatyta, kad į tvenkinį kažkas išmetė veršiuko galvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų