REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjo, jog parlamentarų bendrabutyje naktis leidžia Seimo nario Zbignevo Jedinskio sūnus. O yla iš maišo išlindo po to, kai politiko atžala šįryt savo automobiliu įsirėžė į Seimo viešbučio šlagbaumą ir galimai pasišalino iš įvykio vietos. Na, o valstietis Seimo antikorupcijos komiteto pirmininkas Darius Kaminskas su žmona nemokamai gyvena Seimo viešbutyje, nors sostinėje kartu su žmona turi net tris butus, kuriuos nuomoja. Po šių naujienų dalis seimūnų net prakalbo apie viešbučio, kuris realybėje yra bendrabutis privatizavimą.

Paaiškėjo, jog parlamentarų bendrabutyje naktis leidžia Seimo nario Zbignevo Jedinskio sūnus. O yla iš maišo išlindo po to, kai politiko atžala šįryt savo automobiliu įsirėžė į Seimo viešbučio šlagbaumą ir galimai pasišalino iš įvykio vietos. Na, o valstietis Seimo antikorupcijos komiteto pirmininkas Darius Kaminskas su žmona nemokamai gyvena Seimo viešbutyje, nors sostinėje kartu su žmona turi net tris butus, kuriuos nuomoja. Po šių naujienų dalis seimūnų net prakalbo apie viešbučio, kuris realybėje yra bendrabutis privatizavimą.

REKLAMA

Policijos pareigūnai sulaukė pranešimo, jog lengvasis automobilis „Honda“ kliudė Seimo viešbučio kiemo šlagbaumą ir pirminiais duomenimis pasišalino iš įvykio vietos. Paaiškėjo, jog avariją sukėlė Seimo nario, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nario Zbignevo Jedinskio sūnus Edvardas. Politikas tikina, jog su sūnumi susisiekė ir griežtai neigia, kad jo atžala pabėgo po incidento, o ir smūgis esą buvo silpnas, neva šlagbaumą tik stuktelėjo.

„Jokiu būdu. Nežinau kas tokį melą sugalvojo. Jis iškart nuėjo pas administratorę, pateikė informaciją. Administratorė surašė aktą ir susitarė, kad žala bus atlyginta ir viskas. Net mašina nenukentėjo“, – sako Seimo narys Zbignev Jedinskij. 

REKLAMA
REKLAMA

Po incidento paaiškėjo, kad Švenčionių rajono savivaldybės mero patarėju dirbantis Edvardas Jedinskis į Seimo viešbutį ne tėvo aplankyti buvo užsukęs, o ir pats ten nakvoja. To neslepia ir Seimo narys. Zbignevas Jadinskis sako, jog pats oficialiai gyvena Pabradėje ir vadinamajame Seimo bendrabutyje lankosi tik retsykiais.

REKLAMA

„Pagal sutartį gyventi suteikta galimybė man ir mano šeimai, o sūnus yra mano šeimos narys ir jis turi raktą bei kartais ten apsilanko ir nakvoja“, – pasakoja Z. Jedinskij. 

Dar praėjusią savaitę yla išlindo ir iš šiuo metu skandaluose skęstančio Jedinskio bendrapartiečio, susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus maišo. Nors sostinėje politikas turi nekilnojamojo turto – Vilniuje su žmona nuomoja butus, Seimo viešbutyje buto taip pat buvo pasiprašęs.

Tiesa jame buvo įsitaisiusi ministro dukra, kultūros ministro patarėja Karolina. Pagal Seimo taisykles parlamentarų šeimos nariai gali tokiuose butuose gyventi, tačiau su sąlyga, jog ten pat vakarus leidžia ir jų tėvai ar sutuoktiniai parlamentarai. Visgi J. Narkevičius, pasak kolegų, ten būdavo retas svečias. Ministras virš kurio galvos pakibo interpeliacija sako, jog buto Gedimino prospekte atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nei aš, nei mano dukrai, nei mano žmona, nors turėjo teisę tai daryti. Viešbučio aš atsisakiau dar iki informacijos pateikimo“, – teigia ministras Jaroslov Narkevič. 

Į užvirusią gyvenimo Seimo viešbutyje košę įvirto ir valstietis, ironiška, Seimo antikorupcijos komiteto pirmininkas Darius Kaminskas. Pasirodo, jog oficialiai Kėdainiuose gyvenamąją vietą deklaravusiam pagal profesiją gydytojui D. Kaminskui ir jo žmonai Vilniuje priklauso net tris butai, kuriuos šeima nuomoja. Pats politikas sako, jog jokio kriminalo čia nėra, mat vos atėjęs į valdžią šį turtą deklaravo. Juolab, kad nė vienam iš turimų butų negyvena ir nė neužsuka pernakvoti – mažiausiai tris dienas per savaitę, kuomet nedirba Kėdainiuose – laiką leidžia Seimo viešbutyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai mano žmonos verslas ir gana ilgametis – praktiškai nuo 2004-2005-ųjų, tai jau 15 metų. Ji šį dalyką deklaruoja. Tiek mokesčių inspekcijoje pajamos yra deklaruojamos, mokesčiai valstybei mokami“, – kalbėjo Seimo narys Darius Kaminskas.

Seimo kanceliarijos specialistai aiškina, jog formaliai taisyklių D. Kaminskas nepažeidė, mat viešbutyje butą gali gauti ir Vilniuje nekilnojamojo turto turintys Seimo nariai. Tiesa kitaip nei tie parlamentarai, kurie alternatyvų sostinėje neturi, privalo susimokėti už visas komunalines paslaugas, kurios kas mėnesį paprastai siekia 50-60 eurų.

„Statutas numato pirmenybę gauti būstą viešbutyje tiems Seimo nariams, kurie neturi ir per penkerius paskutinius metus neturėjo gyvenamosios vietos Vilniuje arba 25 kilometrų spinduliu aplink Vilnių. Jie turi pirmenybę. Jei po to lieka butų, gali prašyti ir tie, kurie gyvenamąją vietą Vilniuje ar aplink Vilnių“, – sako kanceliarijos atstovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

REKLAMA

Viešbutyje jau ne vieną kadenciją gyvenantis konservatorius Bronislovas Matelis mano, jog realiai bendrabučių virtusį pastatą išvis reikėtų parduoti – esą per daug skandalų jį supa ir tvarka iki galo neaiški. Štai metų pradžioje buvo nuspręsta iš viešbučio išprašyti Naglį Puteikį, kuris turi gyvenamąsias patalpas Vilniuje. Pastarasis spyriojosi ir pyko, jog valdyba nežada kraustyti kitų kolegų. Na, o prieš kelioliką metų, pasak B. Matelio, vykdavo ir priverstiniai kraustymai kuomet parlamentarai net ir pasibaigus kadencijai nesiruošdavo kelti kojos iš viešbučio.

„Jie vykdavo į tą butą, atsirakindavo, įeidavo į vidų, išnešdavo visus Seimo nario daiktus, atveždavo čia į Seimą, numesdavo kažkur į kambariuką, pagal sąrašą daiktų ir pakeisdavo tema bute spyną, kad Seimo narys į jį nebepatektų. Štai tokios istorijos ir jos nepuošia“, – pasakoja Seimo narys Bronislovas Matelis.

REKLAMA

B. Matelis priduria, jog reikėtų atkreipti dėmesį į Seimo narius, pakliūvančius į tokias situacijas. Esą viešbučio skandalai dabar supa išskirtinai valdančiuosius. Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis atkerta, kad opozicionieriai tokiu svarbiu metu – svarstant biudžetą ir artėjant rinkimams užsiiminėja politine kova.

„Klausimas, kad tris metus yra tylima ir dabar apie tai pradedama šnekėti, tai tam tikriausiai yra priežastys. O priežastis viena – sukelti kuo daugiau abejonių valdančiąja dauguma ir tuo užsiiminėja opozicija. Aš dabar pavardžių neminėsiu, bet apie opozicijos žmones, kurie turi butus Vilniuje aš taip pat galėčiau šnekėti, nes tokią informaciją mes turime“, – teigia Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalė Aušrinė Armonaitė mano, jog kalbos, apkalbos, skandalai ar įtarimai baigtųsi jei savo gyvenamąją vieta politikai rūpintųsi patys ir ji būtų apmokama ne iš mokesčių mokėtojų kišenės.

„Aš net nesuprantu kam apskritai yra reikalingas Seimo viešbutis. Jei studentai atvažiuoja gyventi jie iš savo kišenės nuomojasi butus ir niekas jiems nekompensuoja. Tai ir Seimo nariai, kurie dirba apygardose, yra iš kitų Lietuvos vietų, gal jau kaip nors sukrapštys nuomai“, – kalbėjo Seimo narė Aušrinė Armonaitė. 

Seimo viešbučio reikalų žada imtis etikos ir procedūrų komisija. Antanas Matulas tikina, jog pirmiausia peržiūrės Dariaus Kaminsko raštą, kuriame tris butus Vilniuje turintis „valstietis“ pats prašo išsiaiškinti ar nepažeidė jokių taisyklių.

REKLAMA

„Atėjo laikas visiems rimtai susėsti. Ir valdybai, kanceliarijai, galbūt tarpininkaujant etikos komisijai ir bandyti nustatyti kitą tvarką. Galbūt nustatyti dienpinigius ir kas nori tas ir nuomoja kur nori tuos būstus“, – sako Seimo narys Antanas Matulas.

Seimo kanceliarijos duomenimis – viešbutyje gyvena 71 parlamentaras, keturi iš jų moka už komunalines paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų