Kasmet pasaulyje didėja mėsos, tame tarpe jautienos, vartojimas, teigi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Galvijų auginimo sistemos tobulėja, tačiau atsiranda ir naujų rizikos faktorių, tokių, kaip maisto produktai, pagaminti iš klonuotų gyvulių ir jų palikuonių. Kol neįrodyta, kad tokie maisto produktai, nekelia rizikos žmonių sveikatai, jie laikomi „novel foods“ („naujieji“ maisto produktai), ir jų pateikimui į rinką turi būti gauti leidimai.
Prekyba taip vadinamais „naujaisiais“ maisto produktais Europos Sąjungoje draudžiama. Kiekvienu atveju prašymai dėl tokių produktų tiekimo turi būti siunčiami Europos Komisijai, kurios atsakingos institucijos atlieka pirminį įvertinimą. Šio įvertinimo ataskaita pateikiama Europos Komisijai ir visoms valstybėms narėms.
„Lietuvoje klonuoti gyvuliai neveisiami. Tokių gyvulių ir jų palikuonių embrionai, sperma ar mėsa nepatenka į mūsų šalį. Todėl lietuviškų galvijų mėsa ir jos produktai vartotojams teikiami tik saugūs ir kokybiški“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.
Anglijos Maisto standartų agentūra, po žiniasklaidoje pasirodžiusių straipsnių apie pieną, galimai gautą iš klonuotų karvių, atliko išsamius tyrimus. Buvo nustatyta, kad šioje šalyje iš klonuotos Holsteinų veislės karvės embrionų buvo išauginti 8 galvijai (4 buliukai ir 4 telyčaitės). Po vieną abiejų lyčių atstovą nugaišo po mėnesio, 2 buliai buvo paskersti ir panaudoti mėsai praėjusiais ir šiais metais, trečiojo, kuris buvo paskerstas šių metų liepos 27 dieną, mėsos realizavimas sustabdytas. Nustatyta, kad trys karvės laikomos šalies pieno ūkiuose. Maisto saugos specialistai nustatinėja, kiek šių gyvulių pieno galėjo patekti į rinką. Ūkininkams bus taikomos sankcijos, nes prekyba tokiais produktais laikoma neteisėta.