Aplinkosaugininkai iš „Enviromental Working Group“ (EWG) kasmet sudaro „nešvariųjų tuziną“, kur paskelbia labiausiai pesticidais užterštus žemės ūkio maisto produktus. Šiemetiniame sąraše ir vėl pirmoji vieta atiteko obuoliams.
EWG piliečių nusiraminimui pateikia ir „Švariausiųjų penkioliktuką“ – čia puikuojasi produktai, kuriuose pesticidų yra mažiausiai.
„Mūsų patarimas pirkėjams – rinktis ekologiškai augintas daržoves ir vaisius iš „nešvariojo tuzino“ sąrašo“, – sako EWG atstovė, daktarė Johanna While. Ir kartu pripažįsta: geriau jau valgyti komercializuotai (t. y. su visomis atitinkamomis pesticidų dozėmis) išaugintus vaisius ir daržoves nei nevalgyti jų iš viso.
Tik pernelyg neišsigąsk ir nepulk mesti pro langą visų „nešvariajame sąraše“ išvardytų produktų: pasak kitų ekspertų, EWG vertinimas yra kiek šališkas. Štai daktaras Carlas K. Winteris, programos „FoodSafe“ direktorius ir Kalifornijos universiteto maisto toksikologas, aiškina, kad vis dėlto turėtum valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, nesvarbu – išaugintų ekologiškai ar ne.
Taigi, štai labiausiai pesticidais užteršti produktai pagal EWG vertinimą:
obuoliai; salierai; paprikos; persikai; braškės; nektarinai; vynuogės; špinatai; salotos; agurkai; mėlynės (naminės); bulvės.
O štai ir švariausiųjų sąrašiukas:
svogūnai; cukriniai kukurūzai; ananasai; avokadai; kopūstai; žirneliai; šparagai; mangai; baklažanai; kiviai; melionai; saldžiosios bulvės (batatai); greipfrutai; arbūzai; grybai.